Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 Ianuarie 2017

INTERVIU cu un cumpărător: cum să te îndatorezi cât mai puțin pentru o casă!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2017

Pe termen lung, achitarea unui avans cât mai mic la achiziția unei locuințe nu reprezintă un avantaj – chiar dimpotrivă.

În decembrie anul trecut, Ionuț și Mihaela F. au finalizat achiziția primei lor case: un apartament cu trei camere într-un bloc (vechi) din Drumul Taberei. Tranzacția a fost una mai puțin obișnuită comparativ cu masa celor derulate pe acest segment de piață, în sensul că NU a avut loc prin Prima Casă. Pentru a plăti cei 54.000 de euro solicitați de vânzător, aceștia au contractat un credit ipotecar standard (de la ING), în vreme ce 25% din sumă au acoperit-o din propriile economii. Adică 13.500 de euro (la care s-au adăugat, desigur, și costurile notariale).

Interviu cu un cumparator: cum sa te indatorezi cat mai putin pentru o casa

Când Prima Casă nu e singura opțiune

Într-o piață în care principalul resort al popularității programului Prima Casă îl reprezintă tocmai avansul extrem de mic față de celelalte soluții de creditare, a dispune de o asemenea sumă reprezintă o adevărată performanță. Mai ales că alegerea acestei variante nu a venit din constrângere, pe fondul provocărilor generate anul trecut de adoptarea legii dării în plată și de sincopele apărute în funcționarea programului guvernamental. „Ne-am dorit de la început să împrumutăm cât mai puțin de la bancă”, spune Mihaela, adăugând că la Prima Casă nu au apelat pentru că birocrația în acordarea creditului ar fi durat mai mult.

Cum au reușit însă cei doi să achite un sfert din valoarea unei case, în condițiile în care venitul lor cumulat ajunge la puțin peste dublul mediului pe economie (circa 2.200 de RON net)? Răspunsul este simplu: au economisit cât au putut (fără a se lipsi, însă, de cele necesare – mai ales că, din toamna lui 2015, sunt și părinții unui băiețel, pe nume Filip). Au început imediat după ce s-au căsătorit, în vara lui 2013, prin a pune deoparte banii care le-au rămas după nuntă (și luna de miere).

Stai cu părinții? Pune o chirie deoparte!

Un avantaj important, pe care l-au și valorificat din plin, a fost că au avut posibilitatea de a locui cu mama Mihaelei în apartamentul cu trei camere pe care aceasta îl împărțise până atunci doar cu fiica sa. Un „aranjament” pe care l-au privit însă doar ca o soluție temporară, visând ca, la un moment dat, să-și poată cumpăra o casă a lor. Între timp, au decis să trăiască cumpătat, ca și cum ar locui în chirie, punând deoparte (mai mult decât) contravaloarea sumei pe care ar fi avut-o astfel de achitat. (Desigur că, pe lângă asta, au și contribuit în bună măsură la cheltuielile casei).

Timpul a trecut, iar eforturile lor au fost răsplătite. După doar trei ani de căsătorie, au realizat că își pot permite să se mute la casa lor, fără a se îndatora însă până peste cap. Tot pentru a da cât mai puțin la bancă, creditul l-au făcut pe 15 ani. Rata lunară pe care o au de plată, în valoare de circa 1.400 de lei pe lună, este chiar mai mică decât suma pe care s-au obișnuit să o pună deoparte până acum. Și poate că, astfel, vor continua să economisească…

Părerile cititorilor
7 păreri
  • Dumitru

    Citeste mai cu atentie:”…venitul lor cumulat ajunge la puțin peste dublul mediului pe economie (circa 2.200 de RON net)” Tradus pe romaneste inseamna 2200×2=4400 lei salariu cumulat (sot+sotie). Acum pricepi ? Platesc rata si mai raman cu 3000 lei. Parca mai merge, nu ?!

  • postac

    Stati cuminti; Leftereasca, probabil cu norma si pe la ceva banci, va vinde gogosi.
    Sunt povesti de adormit bunici (copiii n-au cum s-o creada), mai ales ca in goana dupa senzational a adaugat si ca au contribuit la cheltuielile casei; au uitat sa precizeze ca micutul Filip este un “cheltuitor”.
    Alta intrebare?

  • Dragos

    Ceva nu este in regula. Pai daca dai 1400 din 2200, ramai cu 800. Cum poate trai o fam. de 3 persoane cu acesti bani? In perioada de criza am fost intr-o situatie similara, tot 3 membrii in fam. Din 2550 dadeam la banca 1350, ramanand cu 1200, dar pur si simplu nu imi ajungeau. Asta in conditiile in care cumparam doar strictul necesar si ce era mai ieftin. Imi amintesc, ca dupa ce plateam toate utilitatile, ramaneam cu cca 440 pentru mancare. Repet, asta era prin 2009, cand preturile scazusera foarte mult la tot.

  • Catalin

    2200 cumulat si au rata de 1400? Sau nu am inteles eu bine?

  • adrian

    Corect…foarte corecta expunerea si continutul. Dar cei care traiesc la limita nu cu “puțin peste dublul mediului pe economie (circa 2.200 de RON net)”? Cum sa stranga?

  • Cosmin

    Bravo si site-ului ca a facut cunoscut si un alt mod de a vedea lucrurile pe termen lung. Propun sa-i cautati si peste 15 ani si sa gasiti si reprezentanti ai Primei Case pe care de asemenea sa-i intervievati peste 15 ani.

  • Elena RADUCAN

    FELICITARI!!! Un exemplu fff bun pentru tineri!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Aceasta ar putea fi casa ideală pentru familia ta. Costă 400.000 de euro și este localizată în Bucureștii Noi. Vezi cum arată interiorul – FOTO+VIDEO

Vrei o locuință în Capitală unde să te poți bucura alături de familia ta de confort și relaxare? Atunci aceasta ar putea fi casa ideală pentru tine. O proprietate...

citește mai departe
Cauți o vilă cu personalitate în zona de nord a Capitalei? O astfel de proprietate tocmai a fost scoasă la vânzare pentru 335.000 de euro

Vrei să te muți într-o nouă casă? Îți dorești confort, mai mult spațiu, dar în același timp ai vrea ca locuința pe care o alegi să aibă “personalitate”? Iată...

citește mai departe
Aspectele juridice, cele la care nu prea te gândești la achiziția unei case… dar ar trebui!

Procesul de achiziție a unei case poate fi mai complicat decât ar părea la prima vedere. Între găsirea proprietății potrivite și semnarea actelor de vânzare există o serie de...

citește mai departe
Speranţa românilor de a cumpăra o casă, în scădere

Deşi perspectivele de a face o achiziţie nu sunt tocmai pozitive, o bună parte dintre consumatori vor totuşi să investească în amenajarea locuinţei. Speranţele românilor de a-şi achiziţiona o...

citește mai departe
Vrei să cumperi o casă la licitaţie? Află ce riscuri îţi asumi!

Deşi atractivă în actualul context economic, o astfel de achiziţie poate da serioase bătăi de cap. Preţul sensibil mai scăzut decât valoarea de piaţă a unei proprietăţi este factorul...

citește mai departe