Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 aug. 2020

Niveluri-record de locuințe finalizate în mai multe piețe rezidențiale transilvănene. Unde sunt „suburbiile” cele mai atractive

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Cluj-Napoca este a doua piață rezidențială ca mărime, după Capitală

Într-unul dintre cazurile analizate, numărul unităților locative finalizate s-a dublat comparativ cu anul anterior.

În ciuda provocărilor ridicate de situația din domeniul sanitar, reprezentanții SVN Romania sunt de părere că piața rezidențială din Transilvania traversează una dintre cele mai bune perioade ale sale din ultimele trei decenii. Cel mai recent raport de piață realizat de companie relevă că în mai multe piețe din regiune au fost înregistrate (noi) recorduri în ceea ce privește livrările de locuințe. Perspectiva pozitivă a consultanților se bazează și pe tendința de revenire a cererii (și a numărului de tranzacții) din ultimele luni, în contextul menținerii unei evoluții pozitive a prețurilor.

Citește și:
Piața rezidențială în T2 2020: ce s-a întâmplat cu prețurile locuințelor? Cererea, oferta și tranzacțiile și-au revenit în bună măsură după perioada de izolare

Achizițiile de imobile în iulie 2020: creștere față de iunie, scădere ușoară față de iulie 2019

Potrivit calculelor realizate de consultanții SVN, pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS), Cluj-Napoca, Sibiu și Oradea au înregistrat în 2019 creșteri semnificative în materie de construcții de locuințe, comparativ cu 2018. Cluj-Napoca a rămas, în mod firesc, cea mai mare piață rezidențială regională din Transilvania, acesta situându-se pe locul al doilea la nivel național – după zona București-Ilfov.

Iată, mai exact, cum merge piața rezidențială în cele trei orașe transilvănene:

Cluj-Napoca:

7.557 de locuințe au fost finalizate în 2019 în orașul de pe Someș și în împrejurimi, în creștere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre unitățile predate fac parte din proiecte rezidențiale amplasate în aria administrativă a orașului. Potrivit reprezentanților SVN, Cluj-Napoca a depășit, de altfel, zona suburbiilor din punctul de vedere al proiectelor rezidențiale dezvoltate, în special începând cu anii 2015-2016 –ceea ce marchează începutul unui nou ciclu de dezvoltare pentru această piață.

Cu toate acestea, în localitățile limitrofe orașului au fost predate, în ultimii trei ani, peste 8.000 de noi locuințe – doar Floreștiul, considerat cea mai mare suburbie a României, atrăgând anul trecut finalizarea a aproape 2.600 de unități. Acest nivel este, însă, mai redus comparativ cu recordurile din 2008-2009, când aici erau predate aproximativ 4.000 de locuințe anual.

Citește și:
Un nou „exod” spre periferia marilor orașe? La cât ajung prețurile terenurilor în Otopeni

De menționat este că numărul achizițiilor de imobile încheiate în Cluj în primele șapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele șapte luni din 2019, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricții de circulație din timpul stării de urgență.

„Piața rezidențială din Cluj-Napoca a rezistat relativ bine șocului produs de criza sanitară prin care trecem. Orașul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deși există, desigur, și proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar prețurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari față de acum un an.”

Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania

 

Sibiu:

Orașul de pe malul Cibinului este a doua mare piață rezidențială din Transilvania și a cincea la nivel național, înregistrând, în ultimii 13 ani, livrări totale de locuințe mai mari decât Iașiul sau Brașovul. Și aici au fost înregistrate noi recorduri în 2019: calculele SVN arată că aproape 2.700 de locuințe au fost predate anul trecut în oraș și împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior.

Volumul livrărilor este ridicat și în localitățile învecinate Sibiului

Ca o particularitate interesantă, Sibiul este singura piață rezidențială regională semnificativă în care numărul de unități locative livrate în oraș este depășit constant de cel din suburbii, Șelimbăr și Cisnădie atrăgând, fiecare în parte, livrarea anuală a aproximativ 1.000 de noi locuințe.

Citește și:
Studiu de caz: apetitul pentru dezvoltări imobiliare nu este limitat la marile orașe!

Locuințele noi din Brașov și Sibiu, atractive pentru uzul propriu, dar și ca investiție

Numărul de tranzacții încheiate în primele șapte luni din 2020 în Sibiu a fost cu 24,5% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2019, potrivit datelor ANCPI. În acest context, gradele de absorbție ale locuințelor nou dezvoltate în oraș și împrejumi s-au menținut la un nivel satisfăcător, calitatea și specificul proiectelor fiind principalul factor de diferențiere în ceea ce privește evoluția vânzărilor.

Oradea:

Cea mai spectaculoasă evoluție a fost înregistrată, însă, de către Oradea, aici (și în împrejurimi) având loc o dublare a volumului de livrări în 2019, comparativ cu anul anterior: s-a ajuns, astfel, la un total la 2.161 de locuințe, potrivit calculelor SVN Romania. Această evoluție a venit în contextul în care Oradea cunoaște deja, de câțiva ani, o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial, cât și pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigrați fiind de asemenea ridicate.

Dezvoltările rezidențiale din Oradea au de câștigat de pe urma dezvoltării economice a orașului

„Piața rezidențială din Oradea se află în plină fază de dezvoltare, existând un număr tot mai ridicat de noi proiecte. Cerere există, iar dacă ai un proiect bine conceput vei înregistra rezultate satisfăcătoare, gradele de absorbție fiind de peste 70% până la predarea locuințelor. Orașul se dezvoltă puternic pe segmentul industrial și se transformă și într-o atracție turistică demnă de luat în considerare, perspectivele generale fiind în continuare de creștere pe termen mediu și lung.”

Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania

 

Potrivit datelor oficiale, primele șapte luni din 2020 au adus o reducere cu 5,7% a numărului de tranzacții încheiate în Bihor comparativ cu perioada similară din 2019. Ținând cont de dimensiunea mai redusă a pieței rezidențiale din Oradea, comparativ cu alte orașe mari din România, aceste cifre sunt, însă, mai ușor influențabile de la o lună la alta de livrarea anumitor faze sau proiecte, explică reprezentanții companiei.

Datele SVN Romania relevă că Alba Iulia și Târgu Mureș sunt singurele orașe din Transilvania în care volumul anual al livrărilor de pe segmentul rezidențial se situează între 500 și 1.000 de unități. Alba Iulia a înregistrat cea mai puternică dezvoltare din acest punct de vedere, cu o creștere de 85% a numărului de noi locuințe predate în 2019, stabilindu-se, astfel, un nou record local.

Sursă foto: Pixabay.com

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai a cumpărat hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca

Tranzacția a fost facilitată de reprezentantele a două birouri diferite din cadrul rețelei RE/MAX România. RE/MAX România a anunțat vânzarea hotelului Opera Plaza din Cluj-Napoca, către Facultatea de Drept...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în martie 2021. Dintre marile orașe, cele mai mari creșteri au avut loc în Cluj-Napoca și București

După ușoarele scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România au revenit, la începutul primăverii, pe o traiectorie ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Rhodium Residence: ansamblu de tip boutique într-o zonă liniștită, aerisită și cu spații verzi din Cluj-Napoca (P)

Îți dorești ca „acasă” să te poți relaxa deplin, dar și să poți ajunge rapid în mijlocul naturii? Acest ansamblu rezidențial îți împlinește ambele dorințe – și nu numai....

citește mai departe
Noiembrie 2020, o nouă lună de creșteri la prețurile apartamentelor. Ce s-a întâmplat în marile orașe

Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative pe segmentul rezidențial nou. După un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat...

citește mai departe