Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 feb. 2010

Pasii pentru o tranzactie imobiliara de succes

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Achizitia sau vanzarea unui imobil sunt momente foarte importante, pentru ca este vorba, de obicei, de o suma mare de bani. De aceea trebuie sa stii care sunt pasii care trebuie facuti pentru o tranzactie imobiliara de succes.

Odata ajunsi la notar, dezvoltatorul are obligatia sa prezinte actul de proprietate, procesul verbal de receptie finala a constructiei, copia dupa autorizatia de constructie, certificatul fiscal, planul cadastral si incheierea de intabulare, se arata intr-un comunicat de la DMI.

Extrasul de carte funciara este obtinut de catre notar anterior semnarii, de la Biroul de Carte Funciara. Actul contine informatii despre situatia juridica a imobilului, iar obtinerea lui dureaza o zi la urgenta si doua zile prin procedura normala.

Certificatul fiscal se elibereaza de catre Primarie – directia taxe si impozite, in 48 ore de la depunerea cererii, si este valabil 30 de zile. Aceasta este documentul care atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul ce urmeaza a fi vandut, imobil pentru care impozitele sunt achitate la zi, nefiind urmarit pentru eventuale debite sau amenzi de catre stat.

Planul cadastral este intocmit de un proiectant autorizat si este avizat de catre Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie, care atribuie si numarul cadastral. Cumparatorul trebuie sa prezinte in fata notarului actul de identitate si, daca este cazul, certificatul de casatorie sau sentinta civila de divort cu mentiunea „definitiva si irevocabila”.

Precontractul si suma pentru avans

Pentru ca ambele parti sa se asigure ca prima negociere va fi respectata, in practica, se obisnuieste incheierea unui precontract, intocmit in cel putin doua exemplare, astfel incat fiecare parte primeste un exemplar.

„Pentru a elimina neclaritatile ulterioare, in precontract ar trebui sa se mentioneze pretul convenit initial, descrierea precisa a imobilului ce face obiectul promisiunii de vanzare-cumparare, perioada pe care se incheie precontractul si suma data ca avans.

De asemenea, in cadrul precontractului se va specifica ce se intampla cu avansul dat, in cazul in care nu se va mai semna actul final”, a declarat Asher Lax, Sales& Marketing Manager Adama.

In cazul in care un client doreste sa beneficieze de ofertele promotionale ale dezvoltatorilor, se poate semna un precontract sau un contract de rezervare pentru un apartament aflat inca in stadiu de proiect.

Pentru a evita eventualele neplaceri este recomandat ca actele si avizele sa fie verificate cu atentie, preferabil in prezenta unui specialist.

Contractul de vanzare-cumparare incheiat in prezenta notarului trebuie sa prevada datele partilor contractante, detaliile imobilului, pretul si cursul la care se face schimbul, in cazul in care plata se face in valuta, obligatiile partilor, printre care declaratia vanzatorului ca imobilul nu face obiectul nici unui litigiu juridic si faptul ca pretul declarat este cel real.

Taxe notariale de 850 euro la o casa de 60.000 euro

Fie ca urmeaza sa achizitionam un apartament vechi sau unul nou, nu trebuie sa omitem taxele notariale.

De exemplu, pentru un apartament cu o valoare de circa 60.000 de euro, taxele notariale se ridica la 853 euro, in care intra taxa de timbru, inscrierea imobilului in Cartea Funciara, onorariul notarului si TVA-ul aferent.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe