Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 aug. 2020

Perspectivele imobiliarelor locale, în contextul COVID-19. Va accelera maturizarea pieței rezidențiale?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Sursă foto: Unsplash.com

Provocările din domeniul sanitar pot avea și consecințe pozitive, în funcție și de modul în care vor fi gestionate.

Ca orice altă sferă de activitate, domeniul eterogen al imobiliarelor resimte efectele epidemiei de COVID-19. În momentul de față, majoritatea jucătorilor de profil – fie că este vorba de dezvoltatori de locuințe, birouri, spații industriale, spații comerciale sau vânzători de terenuri – depun eforturi de adaptare la noile condiții de piață. Potrivit reprezentanților companiei de consultanță Crosspoint Real Estate, imobiliarele locale continuă să ofere oportunități. Aceștia estimează că, în urma întârzierilor întâmpinate anul acesta pe fondul pandemiei, 2021 poate aduce rezultate chiar mai bune decât 2019.

„Imobiliarele au fost, sunt și vor fi întodeauna o opțiune de investiție, la nivel global, iar crizele, de orice fel, au arătat acest lucru. Chiar dacă este una dintre primele industrii care resimte efectele creșterilor economice sau ale unei recesiuni, real estate-ul le-a traversat de fiecare dată și a rămas în top pe harta fiecărui investitor.”

Codrin Matei, Managing Partner, Crosspoint Real Estate

 

Iată cum arată perspectivele pieței imobiliare locale, pe segmente de activitate, potrivit consultanților Crosspoint Real Estate:

1. Rezidențial:

Procesul de maturizare a pieței rezidențiale autohtone poate accelera în perioada următoare, ca efect (pozitiv) al pandemiei. Pe de o parte, proiectele mixed-use și smart-house, aflate deja pe agenda dezvoltatorilor, vor deveni de acum „obligatorii” în materie de dezvoltări rezidențiale, sunt de părere reprezentanții companiei. „Oamenii au observat, cu atât mai mult acum – lucrând de acasă – cât de important este acest spațiu. Cât de important este să ai spații disponibile pentru mai multe tipuri de activități, precum un spațiu dedicat unui birou sau terase mari, care să ofere posibilitatea de a fi confortabil, în așa fel încât să fii productiv”, spune Bogdan Iliescu, Associate Director în cadrul departamentului rezidențial al Crosspoint Real Estate.

Pe de altă parte, proiectele rezidențiale ce vor apărea pe piață în perioada următoare vor fi de o calitate superioară, din multiple puncte de vedere. „Pe lângă factorii deja menționați, dezvoltatorii vor fi și mai atenți la un layout mai bun și mai eficient al clădirilor, spații comune sigure, spații generoase de joacă pentru copii și de agrement, împreună cu toate facilitățile necesare unui complex rezidențial”, explică Iliescu, precizând că toate acestea vor duce la un nivel de trai mai ridicat.

Citește și:
„Recalibrarea” nevoii de locuire: confort sporit, suprafețe mai mari, spațiu exterior și facilități în proximitate

Reprezentantul Crosspoint precizează că piața rezidențială nu a fost atât de grav afectată de criza din domeniul sanitar, cererea revenind, după perioada de izolare, la (aproape) același nivel ca înainte. Dincolo de nevoia firească de locuințe, unul dintre motive ar fi că oamenii au ajuns acum să acorde o mai mare atenție calității spațiului locativ.

„De asemenea, investitorii văd acum sectorul rezidențial ca pe o investiție și mai sigură decât în trecut, iar apetitul lor pentru noi proiecte de locuit devine tot mai mare. Suntem încrezători că segmentul rezidențial va avea beneficii și rezultate foarte bune post pandemie, mai ales pe zona calității, ceea ce arată că această piață se va maturiza cu adevărat.”

Bogdan Iliescu, Associate Director, Residential, Crosspoint Real Estate

 

Citește și:
Piața rezidențială în T2 2020: ce s-a întâmplat cu prețurile locuințelor? Cererea, oferta și tranzacțiile și-au revenit în bună măsură după perioada de izolare

2. Office:

Potrivit reprezentanților Crosspoint, segmentul birourilor resimte, în momentul de față, cele mai multe schimbări ca urmare a situației din domeniul sanitar. „Feedback-ul din piață în această perioadă a fost mixt, iar toată lumea vorbește acum doar despre schimbare. După cum știm cu toții, în această perioadă mulți angajați sunt și lucrează de acasă, așadar clădirile și spațiile de birouri au un grad mic de ocupare și trec printr-o restructurare a amenajării, prin soluții de fit-out sau recompartimentări adaptate distanțării sociale, cauzate de pandemie”, notează Cosmin Smighelschi, Associate în cadrul departamentului de birouri al Crosspoint Real Estate.

„Estimăm că mare parte dintre angajați vor reveni la birou începând cu partea a doua a anului, deși sunt companii care accepta deja faptul că poate vor reveni în birouri chiar anul viitor, ceea ce desigur este o presiune pe piața de real estate. Nu poate ști nimeni ce se va întâmpla încă, dar ce știm sigur este că lucrurile clar se vor schimba.”

Cosmin Smighelschi, Associate, Office Agency, Crosspoint Real Estate

 

Citește și:
Crossppoint: O treime din companiile bucureștene și-au reluat activitatea la sediu. Până la sfârșitul verii, mai bine de jumătate dintre angajați pot reveni la birou

În contextul tendinței (destul de răspândite) de a lucra de acasă, proprietarii de clădiri de birouri adoptă noi strategii, una dintre acestea fiind subînchirierea spațiilor, iar alta, renegocierea contractelor aflate deja în derulare. În cazul renegocierii, proprietarii beneficiază de o mai mare stabilitate prin contracte prelungite, iar chiriașii au parte de o reducere a costurilor, dar, totodată, și de aceeași stabilitate. „Partea de subînchirieri poate aduce acum un upgrade de spații pentru multe companii care își doreau un sediu în locații mai bune, spații mai mari și în clădiri de clasă A, la costuri accesibile. Iar chiriașii care oferă o parte a spațiului în subînchiriere vor optimiza mult costurile și își vor putea păstra actualele contracte, aducându-le, în același timp, și stabilitate”, arată Smighelschi.

În noul context de piață, este de așteptat ca termenele de predare de pe segmentul office să fie decalate. „Dacă ne-am gândi la când vor reveni lucrurile la forma lor de dinaintea pandemiei, aș putea spune că poate undeva între șase și 12 luni. Pentru că, spre exemplu, pentru 2021-2022 erau așteptați încă 500.000 de metri pătrați de spații noi de birouri, ca efect al pandemiei, vom vedea probabil undeva la jumătate dintre aceștia livrați în următorii doi ani”, spune Smighelschi. Totul depinde, însă, de cât de mult se va mai lucra de acasă. Dacă oamenii vor continua să-și desfășoare astfel activitatea pe tot parcursul lui 2020, aceste termene vor fi și ele prelungite.

„O altă soluție bună, adaptată acestei perioade, ar fi ca proiectele de birouri care sunt în desfășurare sau autorizate să meargă către regândirea lor în proiecte mixed-use. Acest lucru ar aduce din nou un beneficiu tuturor, reduceri de costuri pentru angajați, fiind aproape de locul de muncă, și o mai mare rată de vânzare și succes pentru dezvoltatori.”

Cosmin Smighelschi, Associate, Office Agency, Crosspoint Real Estate

 

3. Terenuri:

Nici pe piața terenurilor activitatea de tranzacționare nu s-a oprit, aceasta funcționând, potrivit oficialilor companiei, „aproape în orice condiții”. „Apetitul aici se menține ridicat pe toate zonele de dezvoltări, pentru achiziții de terenuri atât pentru proiecte rezidențiale, de retail, office sau industriale. Noi, spre exemplu, am lucrat două tranzacții de terenuri, începute și închise chiar în timpul pandemiei”, explică Cătălin Gavrilă, Associate Director, Land Development, Crosspoint Real Estate.

„Un lucru extraordinar observat de noi în această perioadă dificilă este o empatie mai ridicată din partea vânzătorilor de terenuri, lucru care înainte de pandemie nu era ceva foarte des întâlnit. În prezent, însă, am văzut cum vânzătorii au devenit mai înțelegători și, implicit, mai dispuși să discute riscuri, ba chiar să găsească împreună cu potențialul cumpărător soluții de diminuare a riscurilor, de optimizare a terenului, a viitorului proiect, dar și negocieri de prețuri.”

Cătălin Gavrilă, Associate Director, Land Development, Crosspoint Real Estate

 

Citește și:
Imobiliarele românești rămân atractive pentru investitori, în ciuda provocărilor ridicate de COVID-19. Se menține inclusiv interesul pentru terenuri!

4. Industrial-logistic

Comerțul online a avut în mod direct de câștigat de pe urma crizei sanitare, iar acest lucru a impulsionat cerea de spații logistice și industriale. „Volumul și valoarea comenzilor online au avut o creștere semnificativă în această perioadă. Deși în ultimele două luni cererea pe zona de online nu mai înregistrează nivelul din martie și aprilie, considerăm că se va mentine tendința de creștere a acestui segment, ceea ce va genera cerere suplimentară de spații logistice”, spune Emilian Podaru, Head of Industrial & Logistics, Crosspoint Real Estate.

Conform acestuia, actuala criză sanitară a accentuat provocările logistice cauzate de războiul economic dintre China și SUA, dar și pe cele cauzate de distanța mare între capacitățile de producție din Asia și piețele de desfacere din Europa și America de Nord. În acest context, conceptul de „nearshoring” (relocare a capacităților de producție în regiunea pieței de desfacere) va schimba semnificativ industria logistică în următorii ani.

„Țările care oferă costuri mici de producție și un mediu de business predictibil vor beneficia de relocările din următorii ani. Potrivit Savills Nearshoring Index, în zona Uniunii Europene, România se clasează pe locul al treilea din punctul de vedere al potențialului industrial după Cehia si Ungaria. Pentru România este o oportunitate, pe termen mediu si lung, de creștere a capacităților de producție și a exporturilor spre Uniunea Europeană.”

Emilian Podaru, Head of Industrial & Logistics, Crosspoint Real Estate

 

Citește și:
Perspectivele pieței de retail pentru 2020: spațiile comerciale moderne vor trece de 4 milioane de metri pătrați. Vezi proiectele programate!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața terenurilor, cea mai mare tranzacție din ultimii zece ani: o platformă industrială de 54 ha din sudul Bucureștiului

Finalizarea achiziției este condiționată de obținerea acordului Consiliului Concurenței, în conformitate cu reglementările în vigoare, astfel că valoarea sa rămâne confidențială. Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana (SIF Banat-Crișana) a...

citește mai departe
Colliers: Volumul investițiilor imobiliare din România s-a majorat în primul semestru din 2020, în ciuda pandemiei. Investitorii caută în continuare terenuri, inclusiv pentru proiecte rezidențiale

Dezvoltatori care până acum construiau blocuri de apartamente se află în căutarea unor parcele de teren amplasate la marginea marilor orașe, pretabile pentru proiecte de case. Potrivit unui raport...

citește mai departe
Efectul izolării: interes sporit pentru case și terenuri! Vezi prețurile din zona Snagov

Oferta de pe acest segment de piață este destul de variată, putându-se preta cerințelor unor clienți cu bugete mai mici sau mai mari. În perioada izolării impuse pe fondul...

citește mai departe
Imobiliarele românești rămân atractive pentru investitori, în ciuda provocărilor ridicate de COVID-19. Se menține inclusiv interesul pentru terenuri!

Aproape 70% dintre investitorii de pe segmentul terenurilor intenționează să ducă mai departe tranzacțiile pe care le au în derulare anul acesta. Investitorii instituționali continuă să fie interesați de...

citește mai departe
10 predicții pentru piața imobiliară românească în 2020

Piața imobiliară locală va continua să crească în 2020 pe toate segmentele, însă într-un ritm ceva mai lent comparativ cu evoluția din ultimii ani. Chiar dacă nu a început...

citește mai departe