Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 ian. 2019

Plafonul pentru 5% TVA la locuințe, o problemă pentru piață și în 2019?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Plafonul pentru 5 TVA la locuinte o problema pentru piata si in 2019

Majorarea plafonului pentru TVA de 5% la achiziția de locuințe noi este văzută ca o măsură benefică și în 2019, mai ales în contextul diversificării ofertei pe segmentul middle-market.

Dincolo de evoluția prețurilor locuințelor, un semn al stabilizării și maturizării (în desfășurare) a rezidențialului autohton constă în apariția mai multor opțiuni pentru masa cumpărătorilor. „Oferta a devenit tot mai diversificată, procentul locuințelor destinate clasei medii fiind la un maximum istoric”, spune Georgia Cailean, CEO al companiei de consultanță Coldwell Banker Romania. Aceasta punctează că majorarea cotei de piață a segmentului middle-market s-a tradus, practic, printr-un număr tot mai ridicat de cumpărători care își doresc un amplasament bun, în apropiere de marii poli de birouri sau în zone semicentrale, persoane care își doresc suprafețe mai mari comparativ cu ale locuințelor din blocurile vechi și finisaje de calitate. „Există foarte mulți cumpărători care au unul sau doi copii și care analizează ofertele de proprietăți noi cu trei camere, amplasate în zone atractive și având finisaje de calitate”, subliniază reprezentanta Coldwell Banker.

„Cumpărătorii s-au maturizat foarte mult și cântăresc mult mai bine ofertele existente. În același timp, majorarea segmentului middle-market a fost dublată și de un procent tot ma ridicat de cumpărători care își doresc o locuință inteligentă, amplasată în proiecte ample care oferă facilități multiple și bine puse la punct.”

Georgia Cailean, CEO Coldwell Banker Romania

 

TVA de 19%, constrângătoare pentru multți cumpărători

Ceea ce rămâne o problemă pentru piață în 2019 este faptul că, cel puțin în orașele mari, precum Bucureștiul sau Cluj-Napoca, astfel de locuințe depășesc de multe ori pragul pentru aplicarea unei TVA de 19%. Or aceasta presupune un cost suplimentar echivalent mobilării și utilării integrale a proprietății, fapt ce îi determină pe mulți potențiali cumpărători să aleagă tot unități locative cu două camere. „Majorarea plafonului de prețuri pentru care se aplică cota de 5% ar fi, deci, o măsură benefică pentru un procent semnificativ din cumpărători”, completează reprezentanta Coldwell Banker.

O veste bună pentru piață este că, per ansamblu, accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi s-a menținut la un nivel bun în 2018, respectiv aproximativ 9,5 ani de economisire integrală a unui salariu mediu pe economie pentru achiziția unui apartament nou cu două camere, în suprafață de 50 de metri pătrați, comparativ cu un necesar de peste 34 de ani în 2008. În această privință, completează Cailean, majorarea ROBOR a fost cel puțin parțial contracarată de creșterile salariale.

Scade „greutatea” programului Prima Casă

Un alt semn al maturizării pieței rezidențiale este reprezentat de diminuarea rolului programului Prima Casă, ce s-a resimțit în 2018. „Asistăm la o maturizare a pieței rezidențiale, proces care presupune dezvoltarea a tot mai multe proiecte destinate segmentului middle-market, pretabile unei finanțări ipotecare”, spune Georgia Cailean. Astfel, anul trecut au fost lansate pe piață o serie de proiecte rezidențiale de amploare, care ar urma să includă aproximativ 1.000 sau chiar peste 1.000 de locuințe; în plus, mai multe ansambluri rezidențiale au apărut și în apropierea polilor de birouri din zonele Barbu Văcărescu și Grozăvești–Politehnică, ritmurile de absorbție ale locuințelor aduse pe piață de către acestea fiind satisfăcătoare. În opinia reprezentantei Coldwell Banker, programul guvernamental, care va continua să funcționeze și în 2019, va continua să constiuie o opțiune potrivită pentru un procent de cumpărători deloc de neglijat.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • vasile.pusca

  Cetateanul care stie

  Majorarea TVA (ridicarea pragului) ii determina pe unii vanzatori/cumparatori ca pentru partea „peste” sa aplice trocul. Credeti ca doar in fotbal cicula valiza sau geanta?.

 • Craioveanu Petrica

  Riscul de tara si indiferenta/ pasivitatea organelor de control ale statului.
  Lipsa de actiune a BNR, este conservatoare si nu discuta cu guvernul aspecte de politica monetara si fiscala care sa priveasca creditarea si economisirea. As mai adauga si slaba cunoastere de catre clienti a legislatiei si acceptarea pozitiei dominante a bancilor comerciale. Trebuie sa fim parteneri cu banca, nu supusii bancii.

  Toate bune,

  P. CRAIOVEANU

 • Vladau Dan

  IN AUSTRIA NU ISI PERMIT SA FACA, CE FAC IN ROMANIA,
  SOCIETATEA E MULT MAI ASEZATA IN TOT CONTEXTUL SI DACA SI LA NOI AR FUNCTIONA INSTITUTIILE CORESPUNZATOR,NU AR FI POSIBILA NESIMTIREA ACESTOR REGULI APLICATE DIFERIT.

 • cetateanul nedumerit

  Cum explicati ca dobanda la creditul imobiliar e mai putin de jumatate in Austria fata de Romania? Ma refer la aceiasi banca atât in Austria cât si in Romania! Cum e posibil?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe
Relaxarea restricțiilor pe timpul verii a susținut creșterea pieței rezidențiale. Apogeul cererii a fost atins în luna august

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe