Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 aug. 2020

Proiect-pilot de case special gândite pentru familiile vulnerabile. Ar costa fie 20.000, fie 30.000 de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Conceptul pentru cele două tipuri de locuințe a fost selectat în urma unui concurs organizat în cadrul Anualei de Arhitectură București 2020.

Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a anunțat câștigătorii concursului de soluții de arhitectură „Acasă pentru umanitate”, organizat în parteneriat cu Habitat for Humanity România. Concursul, care a deschis Anuala de Arhitectură București 2020, a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții și a echipei de proiectare pentru realizarea unui ansamblu de locuințe pilot, special gândit pentru familiile vulnerabile. Acesta prevede construcția, în regim de voluntariat, a două locuințe-tip în valoare de 20.000 euro, și, respectiv, a altor două, în valoare de 30.000 euro.

„OAR București, prin Anuala de Arhitectură București 2020, alături de Habitat for Humanity România, în această perioadă de pandemie, sprijină arhitectura socială, arhitectura adresată familiilor și comunităților vulnerabile. Credem că prin aceste acțiuni vom putea, împreună, să creștem calitatea locuirii sustenabile. Soluțiile de arhitectură socială premiate în cadrul concursului Acasă pentru umanitate se vor transforma în cămine pentru familii vulnerabile, care vor primi nu doar niște locuinte ale căror costuri de construire au fost reduse, dar și a căror întreținere se va face cu costuri minime. Casele sunt eficiente din punct de vedere energetic, sustenabilitatea pe termen lung fiind un element cheie al proiectului.”

Arh. Emil Ivănescu, președintele OAR București

 

Citește și:
Rustic și modern: o casă din lemn înconjurată de pădure în apropierea Bucureștiului. Premiu pentru arhitectură

Armonia interior-exterior: cum arată o locuință premiată, proiectată de arhitecți români

Provocările României în materie de locuire

Dincolo de provocările ridicate în momentul de față de situația din domeniul sanitar, acest program vine pe fondul faptului că, în România, mai bine de 20% din fondul locativ existent este în stare de degradare severă, iar circa trei milioane de oameni au nevoie de un cămin decent. „Fondul de locuințe sociale din România nu atinge nici măcar 1% din totalul stocului de locuințe, o pătură importantă a populației vulnerabile neavând acces la o soluție locativă decentă. Unii dintre aceștia locuiesc cu forme legale, dar în condiții substandard, fără acces la utilități și în supraaglomerare, iar alții sunt chiar proprietari, dar nu își pot întreține locuința, fiind de multe ori în pericol din cauza degradării accentuate a construcției”, explică reprezentanții OAR.

„Acest concurs a venit într-un moment oportun. În lumea lui #StamAcasa, cred că niciodată în ultimii zeci de ani, importanța unui cămin primitor și a unui «acasă» nu a fost mai pregnantă ca acum. O locuință sigură și decentă aduce stabilitate, siguranță și, iată, a devenit principalul leac al societăților de pretutindeni în lupta cu pandemia COVID-19.”

Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România

 

Citește și:
Anca Bidian, Kiwi Finance: Prețurile locuințelor „față cu” cererea, oferta și creditarea – inclusiv pe timp de pandemie!

Echilibru între buget, calitate și viteza construirii

La concursul „Acasă pentru umanitate” au participat 40 de echipe de arhitecți cu tot atâtea proiecte, câștigător fiind desemnat cel realizat de Astrid Rottman, Casandra Pop și Cosmin Anghelache, în calitate de arhitecți, în colaborare cu Florin Ocnaru, în calitate de inginer. Organizatorii au acordat un premiu de 5.000 de euro pentru Locul I (sumă la care se adaugă 11.000 de euro, valoarea contractului de proiectare), 4.000 de euro pentru locul al doilea, 2.400 de euro pentru locul al treilea, precum și câte 1.000 de euro pentru două mențiuni.

„Juriul a apreciat în primul rând calitatea răspunsului arhitectural adus temei în întreaga sa complexitate. Soluția propusă a obținut un foarte bun echilibru între cele trei constrângeri majore: buget, calitatea arhitecturală și posibilitatea construirii accelerate cu voluntari. Din punct de vedere arhitectural, au fost apreciate în mod deosebit simplitatea și expresivitatea volumului și proporția elementelor sale. Proiectul este definit prin așezarea corpului clădirii pe un mic soclu tratat în negativ (retras), prin terminarea acestuia cu o streașină elegantă. Raportul plin-gol este unul în favoarea plinului. Golurile ferestrelor sunt verticale și conferă și ele ritm. La interior, concepția spațială lucrează cu ideea unei încăperi și cu ideea de anfiladă rezultată prin amplasarea unui gol central (ușa). Juriul apreciază materialitatea, ritmul și scara arhitecturală conferite de plafonul realizat din grinzile structurale de lemn.”

Juriul concursului „Acasă pentru umanitate”

 

Despre organizatori:
Habitat for Humanity România este cel mai mare ONG din România în domeniul locuirii sociale. Din 1996 până în prezent, organizația a construit, reabilitat și reparat peste 5.000 de locuințe destinate persoanelor cu venituri reduse din România. Alți peste 70.000 de oameni au beneficiat de programele și campaniile sale de reducere a dezastrelor.
 
Ordinul Arhitecților din România (OAR) aspiră la dezvoltarea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al profesării arhitecturii ca artă liberală în România. Prin focalizarea resurselor pe promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale, OAR speră să ajungă la statutul de voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional.
 
Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Eveniment organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni.
Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Anuala de Arhitectură 2018: casă de vacanță la munte vs. ansamblu modern de apartamente în București

Fie că ești un fan al vieții la oraș, fie că visezi, dimpotrivă, la liniștea unui colț retras de natură, proiectele prezentate în cadrul Anualei de Arhitectură 2018 au...

citește mai departe