Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
22 mai 2017

Vrei o locuință nouă? Poți alege dintre 1.400 de proiecte, în 7 orașe ale țării!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Ansamblul cu cele mai multe apartamente finalizate până în prezent este situat la marginea Capitalei și ajunge la aproape 8.000 de unități.

Potrivit unui studiu de piață derulat de Imobiliare.ro în intervalul martie-aprilie 2017, în șapte mari orașe ale țării (și împrejurimi) există aproximativ 1.400 de ansambluri rezidențiale (cu un minimum de 30 de unități locative). Acestea se află în diferite faze de dezvoltare: unele sunt în proces de obținere a documentației necesare pentru demararea construcției, în vreme ce, la polul opus, altele au fost deja finalizate și vândute. Zona Bucureștiului reunește, desigur, cele mai multe asemenea inițiative, în vreme ce, în următorul oraș clasat, numărul acestora ajunge la mai puțin de jumătate.

1.400 ansambluri rezidentiale

În centrele regionale analizate pot fi observate două tendințe ce reușesc să coexiste, deși aflate în concurență: pe de o parte, în zonele periferice ale marilor orașe, atractive datorită disponibilității terenurilor pentru construcții, au fost (și continuă să fie) dezvoltate o serie de ansambluri rezidențiale, mai mari sau mai mici, de regulă de apartamente; pe de altă parte, odată cu revenirea pieței după perioada de recesiune, o serie de investitori se orientează spre zone mai bine cotate, din interiorul orașelor, cu acces facil la mijloacele de transport în comun și facilitățile urbane.

De precizat este că, în ciuda numeroaselor inițiative de dezvoltări rezidențiale, piața locală se află încă într-o fază de început, inclusiv în marile orașe. Asta pentru că multe dintre proiectele cuprinse în acest studiu sunt încă nefinalizate, unele dintre ele așteptând chiar demararea lucrărilor de construcție. Acest fapt explică, de altfel, și entuziasmul dezvoltatorilor de a demara proiecte noi. Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit datelor Imobiliare.ro, interesul pentru acest segment de piață s-a triplat din 2012 încoace: astfel că, în momentul de față, 60% dintre potențialii cumpărători ar opta pentru o locuință nouă, în detrimentul uneia vechi.

București:

În Capitală există în prezent 500 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente; dintre acestea, 124 sunt deja vândute, iar 99 au obținut recent autorizația de construcție sau sunt în faza de inițiere a PUZ-ului. Restul sunt disponibile spre vânzare, fie că este vorba de proiecte existente pe piață de mai mult de un an de zile sau de unele nou-lansate.

Cele mai mari complexuri rezidențiale din zona Bucureștiului sunt amplasate la marginea orașului, unde s-au putut găsi terenuri pretabile pentru construcții de amploare. Din această categorie face parte ansamblul Cosmopolis (2.600 de unități), dezvoltat de compania cu acționariat turcesc Opus Land Development, în zona Tunari-Ștefăneștii de Jos. Tot în nordul Bucureștiului, în zona Băneasa, de data acesta, dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a construit până acum circa 1.600 de locuințe, dintr-un total planificat de aproape 2.500 de unități. Un număr de 1.680 de unități locative au ridicat și frații Negoiță, în cadrul complexului Confort City. Ansamblul cu cele mai multe locuințe construite până acum în zona Bucureștiului este însă Militari Residence, cu aproape 8.000 de unități locative livrate și alte aproximativ 1.500 în curs de finalizare până în primăvara anului viitor.

Pe fondul stabilizării sectorului imobiliar, mai mulți dezvoltatori și-au îndreptat în ultimii ani atenția spre terenuri mai bine localizate, anunțând proiecte de amploare în cartierele tradiționale ale orașului. Printre cele mai semnificative asemenea inițiative se numără Belvedere Residences (peste 1.500 de unități în apropierea stațiilor de metrou Pipera și Aurel Vlaicu), 21th Residence Politehnica (1.470 de locuințe în plan) sau Estic Park (1.500 de unități anunțate în zona Pantelimon).

Cluj-Napoca:

După București, în orașul de pe Someș se găsește cea mai variată ofertă de ansambluri rezidențiale din România, respectiv un total de 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piață, 81 au fost deja tranzacționate, iar restul au autorizația de construcție sau sunt în proces de realizare a PUZ-ului.

Aflat în momentul de față într-o strânsă competiție cu Bucureștiul în ceea ce privește prețurile locuințelor, Clujul a cunoscut, încă din perioada de boom, o dezvoltare rezidențială intensă a localităților limitrofe. Așa se face că cel mai mare proiect din această zonă (ansamblul rezidențial Calea Baciului), format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se află în comuna Baciu. În Florești, ce s-a transformat într-o adevărată localitate-satelit a orașului de pe Someș, proiecte precum Multiserv 1 și Multiserv 2 (ambele dezvoltate de Wohnung Invest) ajung la câte 600 de unități locative. În interiorul orașului, ansamblul cu cele mai multe locuințe finalizate până acum este Bonjour Residence, din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unități.

Constanța:

În orașul de la malul mării există în prezent 187 de proiecte de locuințe; dintre acestea, 66 au fost deja contractate, 50 se află în faze preliminare demarării lucrărilor, în vreme ce 71 sunt disponibile spre vânzare.

Ansamblul cu cele mai multe unități locative predate este Lira Residences, amplasat în zona Primo; alcătuit din 17 blocuri, acesta cuprinde 365 de apartamente. Pe locul al doilea se află un proiect de nouă blocuri din zona Tomis Plus (Building Ștefan Constanța), în cadrul căruia au fost livrate până acum 320 de locuințe (dintr-un total de 360). La capitolul proiecte anunțate, cea mai îndrăzneață inițiativă le aparține celor de la Maurer Imobiliare, care vor să construiască un ansamblu de 3.400 de apartamente în zona Tomis Plus. Complexul va fi amplasat pe un teren de 19 hectare, iar dezvoltatorul a obținut recent actele necesare pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ).

Timișoara:

Potrivit datelor Imobiliare.ro, piața timișoreană reunește în prezent un total de 182 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente. 69 din total sunt disponibile spre vânzare, 56 au fost deja vândute, iar la 57 urmează a fi demarate lucrările de construcție.

Și în orașul de pe Bega se observă aceeași tendință de „migrație” a dezvoltatorilor spre localitățile adiacente orașului – acestea atrag însă, în general, proiecte de mici dimensiuni (sub 100 de unități), fie de apartamente, fie de case. Excepția de la regulă este reprezentată de ansamblul Adora Forest al celor de la Tagor – situat în Dumbrăvița, acesta este prevăzut să cuprindă 1.100 de locuințe (dintre care 107 au fost deja livrate).

Cel mai mare ansamblu construit până acum în oraș este Uranus Plaza, din zona Spitalul Județean, cu 223 de apartamente finalizate. În acest context, o inițiativă îndrăzneață este ansamblul ISHO, lansat de antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor: localizat în apropiere de centrul orașului, pe un fost teren industrial, acesta va cuprinde la finalizare 1.200 de apartamente, alături de spații de birouri și alte facilități. Un alt proiect important aflat pe agenda dezvoltatorilor locali este și City of Mara, din Calea Circumvalațiunii (1.000 de unități, dintre care 45 livrate).

Iași:

În capitala Moldovei și zona limitrofă a acesteia există în prezent un număr de 145 de ansambluri de locuințe, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 90 de proiecte, sunt disponibile spre vânzare, în vreme ce 20 au fost deja contractate, iar restul de 35 se află în etape preliminare demarării construcției.

Ansamblul ieșean cu cele mai multe unități finalizate este Design Residence: localizat în zona Nicolina-Cug, acesta cuprinde în prezent 210 apartamente (dintr-un total de 280 planificate). Proiecte importante sunt și Copou Bellevue, dezvoltat de Adama (170 de locuințe finalizate), sau Penta Rezidențial, din zona Tătărași-Aviație (200 de locuințe livrate). La capitolul planuri de dezvoltare ulterioară, de menționat este ansamblul Dream Village din zona Păcurari, cu un total de 510 apartamente în plan (dintre care 180 finalizate), dar și Complexul Newton, cu 500 de unități anunțate (din care 125 livrate).

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei există un total de 145 de ansambluri rezidențiale (dintre care 70% de apartamente): 75 disponibile spre vânzare, 60 a căror construcție urmează să înceapă și 10 care au fost deja contractate.

Cel mai prolific dezvoltator rezidențial din Brașov este, de departe, Maurer Imobiliare, activ pe piața românească din anul 2006. Doar ansamblul Avantgarden 3, situat în zona Bartolomeu, este prevăzut să ajungă la 3.570 de unități locative. Dintre acestea, 1.670 de apartamente au fost finalizate (și vândute) în prima etapă de dezvoltare; în prezent se află în derulare etapa a doua (18 blocuri cu 1.200 de apartamente), având ca termen de finalizare anul 2018, în vreme ce ultima fază de construcție (compusă din zece blocuri cu 700 apartamente) va fi derulată în perioada 2017-2020.

Sibiu:

În orașul de pe malul Cibinului există un total de 59 de proiecte rezidențiale, din care 82% de apartamente, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro; dintre acestea, 38 sunt disponibile în piață, trei au obținut recent autorizația de construcție, iar 18 se află în proces de inițiere a PUZ-ului.

Deși nu ajunge la dinamica celorlalte mari orașe ale țării, Sibiul este o piață rezidențială în ascensiune, ce atrage tot mai mulți dezvoltatori. În interiorul orașului, cea mai amplă inițiativă de dezvoltare este proiectul Magnolia Residence, amplasat în zona Turnișor și prevăzut să cuprindă 1.200 de unități locative; amplasat pe un teren de 5,1 hectare, în cadrul acestuia au fost livrate 12 vile și cinci blocuri (circa 400 de apartamente vândute). O prezență importantă sunt și cei de la Maurer Imobiliare, care au în plan să dezvolte 20 de blocuri (din care șase sunt deja vândute) cu un total de 1.800 de apartamente în localitatea Șelimbăr, de lângă Sibiu.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
În 2021, dezvoltatorul ansamblurilor Cortina a vândut locuințe în valoare de peste 90 de milioane de euro. Compania continuă investițiile

Lucrările la două dintre proiectele în care au fost tranzacționate proprietăți au început chiar anul trecut. Dezvoltatorul autohton Eden Capital Development a anunțat că anul trecut a vândut locuințe...

citește mai departe
Dezvoltatorul Art City: „Piața rezidențială s-a dublat ca volum de lucrări într-o perioadă de mai puțin de trei ani”

Pentru anul în curs, reprezentanții companiei vizează extinderea portofoliului de proiecte administrate cu încă trei proiecte, predominant rezidențiale. Art Property, dezvoltatorul ansamblului rezidențial Art City (foto) din nordul Capitalei,...

citește mai departe
Colliers: 2021, „un an care a făcut cât doi” pe piața terenurilor – cea mai mare valoare a tranzacțiilor din 2007 încoace. Previziunile pentru 2022

Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost cei mai activi, vădind un interes crescut pentru dezvoltări imobiliare pe acest segment de piață. Piața tranzacțiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidențiale...

citește mai departe
Euro Vial achiziționează un teren de 2.500 de metri pătrați în Mamaia Nord, pentru extinderea facilităților complexului Sea ON

Tranzacția s-a cifrat la peste 1,5 milioane de euro și a fost încheiată la sfârșitul anului trecut, în condițiile în care proiectul în sine a fost livrat în vara...

citește mai departe
Ce investiții facem în 2022? (P)

Pentru a face o investiție imobiliară de succes, există câteva aspecte de care trebuie să țină cont un potențial cumpărător – dincolo de preferințele personale. În 2022, imobiliarele rămân,...

citește mai departe