Ce este o licitaţie?
Licitaţia publică este metoda prin care o bancă/instituţie financiară, cu ajutorul unui Executor Judecătoresc, poate vinde proprietăţile urmărite în cadrul executărilor silite.
Cum pot participa la licitaţie?
- a) Aveţi nevoie de următoarele informaţii cu privire la licitaţie:
- data, ora şi locul desfăşurării licitaţiei;
- termenul de depunere a garanţiei de participare la licitaţie;
- contul de depunere a garanţiei de participare la licitaţie;
- preţul de începere al licitaţiei;
- b) Depuneţi 10% din preţul indicat în publicaţia de vânzare pentru plata garanţiei de participare la licitaţie, bani pe care îi veţi recupera dacă nu caştigaţi licitaţia.
- c) Depuneţi oferta scrisă de cumpărare a bunului la sediul Executorului Judecatoresc care se ocupă de vânzarea imobilului.
Documente ce trebuie prezentate Executorului Judecatoresc la sedinţa de licitaţie
- Persoane fizice:
- Dovada depunerii garanţiei de participare în procent de 10% din preţul de începere al licitaţiei (OP procesat,foaie de vărsământ, etc.);
- Oferta scrisă de cumparare a bunului;
- Datele de identificare ale persoanei (B.I/C.I în original şi copie);
- Procură autentificată la notar în cazul în care potenţialul cumpărător este reprezentat de o altă persoană la licitaţie.
- Persoane juridice:
- Dovada depunerii garanţiei de participare în procent de 10% din preţul de începere al licitaţiei (OP procesat, foaie de vărsământ, etc.);
- Oferta scrisă de cumpărare a bunului;
- Copie a certificatului de înmatriculare a societăţii comerciale;
- Certificat constatator de la Registrul Comerţului cu datele firmei şi reprezentanţii acesteia, din care să rezulte că firma este în funcţiune şi nu se află în procedura de insolvenţă;
- Hotărârea AGA din care sa reiasă decizia asociaţilor/acţionarilor de a cumpăra la licitaţie bunul, daca valoarea acestuia depăşeşte 50% din capitalul social al societăţii comerciale;
- Mandat de participare la licitaţie, emis de societate;
- Datele de identificare ale reprezentantului firmei care participă la licitaţie;
Cum se stabileşte preţul unui imobil?
- Preţul de pornire al licitaţiei se găseşte în publicaţiile de vânzare şi se stabileşte pornind de la preţul de evaluare.
- Dacă proprietatea nu se vinde la prima licitaţie, preţul scade cu 25% faţă de preţul evaluat, deci proprietatea se va vinde la 75% din valoare.
Cum se desfăşoara licitaţia?
- Licitaţia începe prin citirea publicaţiei de vânzare de către Executorul Judecătoresc. Urmează citirea ofertelor depuse de către participanţi. Licitaţia va începe de la cea mai mare ofertă. Fiecare licitator este întrebat dacă doreşte să ofere mai mult sau îşi menţine oferta iniţială. După trei strigări, va fi declarat adjudecatar cel care oferă preţul cel mai mare.
Cum pot plăti suma cu care am câştigat licitaţia?
Persoana care a câştigat bunul la licitaţie are 30 de zile la dispoziţie să plătească întreaga sumă în contul Executorului Judecătoresc.
Cum devin proprietar?
După plata integrală a preţului, Executorul Judecătoresc, pe baza procesului-verbal de licitaţie, va întocmi actul de adjudecare care se va preda adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate şi pentru a fi înscris în cartea funciară.
Prin adjudecarea imobilului adjudecatarul devine proprietar.
Concomitent, Executorul Judecătoresc dispune şi trimite automat actul de adjudecare la Cartea Funciară pentru intabulare. Prin intabulare, adjudecatarul dobândeşte dreptul de a dispune de imobilul cumpărat, potrivit regulilor de carte funciară.
Notă
Informaţiile privind licitaţiile organizate de Executorii Judecătoreşti în cadrul procesului de executare silită, au caracter orientativ şi nu se substituie demersurilor oficiale necesare pentru înscrierea şi participarea la licitaţiile respective, neputând fi folosite ca bază legală pentru nici o acţiune sau demers în faţa terţilor.
Informaţiile postate în acest site sunt actualizate periodic.