Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 sept. 2018

5 semne de maturizare a pieței rezidențiale în 2018

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

5 semne de maturizare a pietei rezidentiale in 2018

Din 2014 încoace, se poate spune că piața rezidențială autohtonă a reintrat pe un trend de creștere. Comparativ cu așa-numita „perioadă de boom”, dar și cu anii de recesiune, în 2018 aceasta dă dovadă că se află în proces de maturizare.

La zece ani de la declanșarea crizei economice și imobiliare în România, jucătorii din domeniu vorbesc despre o piață rezidențială vizibil mai așezată, mai matură. Semnele acestui fapt sunt date atât de datele statistice din piață, cât și de comportamentul cumpărătorilor, dar și al dezvoltatorilor de locuințe:

1. Încetinirea ritmului de creștere a prețurilor

În a doua jumătate a anului trecut, pe piața rezidențială autohtonă a început să se simtă o tendință de încetinire a ritmului de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale. Aceasta s-a perpetuat în 2018, confirmând, astfel, așteptările analiștilor din domeniu. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară se situa, la finele lui august, la 1.197 de euro pe metru pătrat util (după o scădere de 1,2% pe parcursul lunii). Interesant este că această cifră marchează o creștere anuală de doar 4,9% a așteptărilor proprietarilor – în condițiile în care, la sfârșitul lui august 2017, datele Imobiliare.ro înregistrau un avans anual de nu mai puțin de 11% al prețurilor apartamentelor.

Tendința de temperare a scumpirilor s-a făcut resimțită inclusiv în Cluj-Napoca, oraș care s-a impus în ultimii ani prin ritmul alert de creștere a prețurilor: astfel, în august 2018, pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș erau cu 6,9% mai ridicate decât în urmă cu 12 luni, comparativ cu o diferență anuală de 16,5% în 2017. O diferență semnificativă poate fi observată și în București, unde marja anuală de creștere a prețurilor apartamentelor era de 4,2% la sfârșitul lui august 2018, față de 11,3% în aceeași perioadă din 2017.

Citește și: În august 2018, prețurile apartamentelor au scăzut în Capitală. Ce s-a întâmplat în restul țării

2. Interes sporit pentru localizare

Se știe că, în perioada de recesiune, cel mai important criteriu de selecție în procesul de achiziție a unei locuințe era, de departe, prețul. În ultimii ani, însă, factorul localizare a început să devină tot mai important. Potrivit organizatorilor, ediția de toamnă a Târgului Național Imobiliar (TNI) este în așa manieră concepută încât să răspundă acestei tendințe, în contextul în care cumpărătorii din așa-numita „generație Y” (persoanele născute între anii 1980 și 2000) preferă locuințele din nordul și centrul Capitalei – din dorința de a reduce la minimum timpul petrecut în trafic până la birou, dar și de a fi mai aproape de zonele de recreere. „Generația Millennials apreciază deopotrivă spațiul și intimitatea, preferă zonele urbane cu utilizare mixtă – rezidențială, dar în proximitatea locului de muncă. Între o locuință mai spațioasă și o locație pe care o consideră convenabilă, aceștia optează pentru a doua variantă”, subliniază unul dintre participanții la TNI, anume Veronica Sîrbu, MBA și Certified Professional Home Stager & Redesigner în cadrul firmei STAGE 2 SELL SRL.

3. Atenție la facilități

Potrivit Veronicăi Sîrbu, cei din generația Y nu sunt preocupați doar de zona în care este amplasată o proprietate sau alta, ci și de facilitățile de care pot beneficia – atât în proximitatea locuinței, cât și în interiorul acesteia. În cel dintâi caz, cumpărătorii din această categorie caută cartiere dinamice, pline de viață, care să aibă acces facil la mijloacele de transport în comun, dar și la puncte de interes general, precum supermarketuri (dar nu numai). „De aici derivă și tendința dezvoltatorilor către locuințe cu suprafață mai mică, dar cu zone comune, de care pot beneficia toți rezidenții, cum ar fi: piscină, centru de fitness sau zonă de recreere în aer liber”, punctează reprezentanta STAGE 2 SELL. Clienții sunt atenți, desigur, și la facilitățile oferite de locuința în sine.

„Generația Millennials preferă locuințe eficiente energetic, eco-friendly, dotate cu tehnologii smart-home, bucătării confortabile și bine echipate, funcționale și spații deschise. Ceea ce este important pentru această generație este confortul lor, cu tot ceea ce are legătură cu tehnologia – este prima generație care a pășit într-o locuință având un smartphone în mână.”

Veronica Sîrbu, MBA, Certified Professional Home Stager & Redesigner, STAGE 2 SELL

 

4. Proiecte de o calitate crescută

Un alt semn de maturizare a pieței rezidențiale constă în adaptarea dezvoltatorilor la cerințele potențialilor cumpărători. Potrivit reprezentanților Re/Max România, aceste așteptări riguroase ale așteptărilor din piață au determinat, în timp, evoluția pieței imobiliare din punct de vedere calitativ. „O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism și datorită crizei, iar în prezent se construiește mai bine din punct de vedere tehnic, iar ofertele imobilelor noi sunt echilibrate din perspectiva raportului calitate-preț. Concurența a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătați, mai atenți la detalii și mai exigenți. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluție din care au avut de câștigat toți cei implicați”, explică Răzvan Cuc, președintele Re/Max România.

5. Cumpărătorii nu mai vor doar Prima Casă

Nu în ultimul rând, o dovadă clară de maturizare este reprezentată de creșterea ponderii acelor tranzacții cu locuințe care nu sunt de strictă necesitate. Este vorba aici de tranzacțiile de tip upgrade (de trecere la o locuință mai bună, din punctul de vedere al suprafeței, localizării sau condițiilor oferite), de achizițiile de locuințe de vacanță, dar și de cele în scop investițional. Potrivit organizatorilor, tranzacțiile cu locuințe de vacanță s-au intensificat în ultimul an, astfel că 5.000 din totalul de peste 24.000 de oferte promovate în cadrul TNI din 28-30 septembrie se pliază pe acest segment de piață – proprietăți aflate la munte sau pe litoral, atât în țară, cât și în Spania. „Foarte multi români optează pentru un apartament de vacanță pe care îl pot folosi și pentru vacanța lor, dar îl pot și valorifica prin închiriere, fiind o adevărată investiție”, punctează Georgiana Sandu, Alder Concept, reprezentant exclusiv First Residence și Casa del Mar by De Silva Residences.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe
Relaxarea restricțiilor pe timpul verii a susținut creșterea pieței rezidențiale. Apogeul cererii a fost atins în luna august

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe