Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Septembrie 2018

În august 2018, prețurile apartamentelor au scăzut în Capitală. Ce s-a întâmplat în restul țării

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 10 Septembrie 2018

In august 2018, preturile apartamentelor au scazut in Capitala

În condiții normale de piață, activitatea de tranzacționare pe segmentul rezidențial tinde să fie mai scăzută în ultima lună de vară – o perioadă în care mulți își programează concediile. Diminuarea prețurilor apartamentelor în august 2018 nu este, așadar, de mirare.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (atât noi, cât și vechi) s-au ieftinit cu 1,2% în ultima lună de vară, de la 1.212 euro pe metru pătrat util (la finele lui iulie), până la 1.197 de euro pe metru pătrat util. Această tendință descendentă nu a fost resimțită în toate marile orașe ale țării: dintre centrele regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, doar două au înregistrat scăderi de prețuri în perioada analizată (cea mai notabilă în Capitală), iar în celelalte au avut loc creșteri.

București:

În cel mai mare oraș al țării, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 1,2% luna trecută, de la 1.318 la 1.302 euro pe metru pătrat util. Scăderi au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi din București (foto) s-au depreciat însă mai puțin, cu 0,6% mai exact (de la 1.239 la 1.231 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite au resimțit un declin de 2% în decurs de o lună (de la 1.374 la 1.346 de euro pe metru pătrat util).

Citește și: Prețurile locuințelor pe zone în marile orașe: București, Cluj-Napoca și Timișoara

Brașov:

Și în orașul de la poalele Tâmpei Indicele Imobiliare.ro a înregistrat un parcurs descendent al prețurilor luna trecută. Apartamentele scoase la vânzare aici s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.071 la 1.062 de euro pe metru pătrat util. Și în acest caz, locuințele vechi au consemnat o scădere mai mică, respectiv 0,5%, de la 1.059 la 1.054 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative noi, pe de altă parte, s-au depreciat cu 1,7%, de la 1.104 la 1.085 de euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca:

În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de locuințe au crescut, la modul general, cu 0,9% pe parcursul lui august, ajungând la o medie de 1.525 de euro pe metru pătrat util (față de 1.511 euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente). Astfel, în Cluj-Napoca se găsesc în continuare cele mai scumpe apartamente la nivel național – din punctul de vedere al sumei medii solicitate pe metru pătrat util, desigur, și nu al maximelor de preț. Luna trecută, locuințele vechi din oraș s-au apreciat cu 1% (de la 1.551 la 1.566 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi au consemnat un avans de 1,5% (de la 1.461 la 1.483 de euro pe metru pătrat util) – fapt ce a dus la îngustarea ecartului dintre cele două segmente de piață.

Citește și: Cele mai scumpe vs. cele mai ieftine apartamente: în ce capitale de județ le găsești!

Constanța:

În orașul de la malul mării, prețurile apartamentelor au consemnat, per ansamblu, o tendință ușor ascendentă în luna august – este vorba despre un avans de 0,2%, de la 1.139 la 1.141 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piață analizate au avut, însă, evoluții diferite: dacă locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% (de la 1.133 la 1.138 de euro pe metru pătrat util), cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au ieftinit, pe de altă parte, cu 0,5% (de la 1.156 la 1.150 de euro pe metru pătrat util).

Iași:

În orașul din nord-vestul țării a avut loc, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai mare creștere a prețului mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente. Astfel, în ultima lună de vară, pretențiile proprietarilor s-au majorat cu 2,9%, de la 1.016 la 1.045 de euro pe metru pătrat. Deși ambele segmente de piață au consemnat creșteri în perioada analizată, amploarea variațiilor a fost diferită: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.010 la 1.019 euro pe metru pătrat util), însă cele nou-construite s-au scumpit cu 4% (de la 1.018 la 1.059 de euro pe metru pătrat util).

Timișoara:

În capitala Banatului a avut loc o ușoară creștere a prețului mediu solicitat de către vânzători, respectiv un plus de 0,3%, de la 1.200 la 1.204 euro pe metru pătrat util. Tendința ascendentă a fost susținută, însă, doar de unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, care au consemnat un avans de 1,9%, de la 1.184 la 1.206 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi, pe de altă parte, s-au depreciat ușor, anume cu 0,2%, de la 1.206 la 1.203 euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
6 păreri
  • 5 semne de maturizare a pieței rezidențiale în 2018

    […] […]

  • Laura

    Sincer, nu stiu conform caror informatii s-au facut aceste procentaje. Strict vorbind despre Brasov, pretul locuintelor noi nu face decat sa creasca, diferenta de pret al unui apartament de 2 camere spre exemplu, s-a marit cu peste 10k in ultimul an, iar la cele cu 3 camere, cresterea a fost mai mare de 10k (pentru un ansablu de top) si in continuare creste pentru ca exista cerere foarte mare.

  • Ovidiu Andoniu

    Locuiesc în Timișoara și contrar statisticilor “bine intenționate” observ o scădere a preturilor. Prețul nu e dictat de pretenții ci de tranzacții efective.

  • Iasi NV

    Al doilea articol unde Iasiul e in nord-vest. Pe bune!?

  • Bogdan

    Da, Gabriela, mai ales in Cluj. E dezastru.

  • Gabriela

    Parerea mea este ca sunt FOARTE exagerate preturile.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe