Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
31 Iulie 2018

Cele mai scumpe vs. cele mai ieftine apartamente: în ce capitale de județ le găsești!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 31 Iulie 2018

Cele mai scumpe vs. cele mai  ieftine apartamente in ce capitale de judet le gasesti

Între orașul cu cele mai scumpe și acela cu cele mai ieftine apartamente există o diferență de aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat.

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare (platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro), la nivel național continuă să existe șase mari centre regionale în care prețul mediu solicitat pentru un metru pătrat de apartament ajunge la peste 1.000 de euro pe metru pătrat util. Pe primul loc se află Cluj-Napoca, cu o medie de 1.510 euro pe metru pătrat util, acesta fiind urmat de București (1.280 euro pe metru pătrat util), Timișoara (1.170 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.120 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.100 euro pe metru pătrat) și Brașov (1.040 de euro pe metru pătrat). Cu o medie de 970 de euro pe metru pătrat, Iașiul se situează în continuare sub acest prag psihologic.

La polul opus, cele mai ieftine locuințe pot fi găsite, în continuare, în reședințele de județ din jumătatea de sud a României. Astfel, un apartament poate fi achiziționat cu 490 de euro pe metru pătrat util în Reșița (foto), cu 510 euro pe metru pătrat în Giurgiu, cu 570 de euro pe metru pătrat util în Alexandria, cu 590 de euro pe metru pătrat în Drobeta Turnu-Severin și cu 620 de euro pe metru pătrat util în Târgoviște. De remarcat este că, în ultimele trei luni, cele mai accesibile capitale de județ au consemnat, comparativ cu marile centre regionale, majorări mai însemnate de preț (o medie de 4,2%), unele dintre acestea numărându-se chiar în rândul orașelor cu cele mai mari scumpiri.

Orașele mai mici conduc topul scumpirilor

Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari creșteri de preț pe segmentul apartamentelor au avut loc, în al doilea trimestru al acestui an, în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamț (5%), Târgoviște (4,8%) și Buzău (4,5%). Aceste variații au fost, însă, vizibil mai temperate decât cele care au avut loc în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (în ultimele trei luni, în capitala Harghitei a cunoscut un avans de 4,4%). La polul opus, Baia Mare a înregistrat o ușoară scădere (de 0,1%) a așteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variații de preț fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiești (+1,2%) și Satu Mare (+1,2%).

Evoluții apropiate în Cluj-Napoca și București

În toate marile centre regionale cu prețuri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat, prețurile apartamentelor au avut o evoluție ascendentă în perioada analizată. În conformitate cu evoluția consemnată la nivel național, creșterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenți. În Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au înregistrat una dintre cele mai mici creșteri, respectiv 1,9%. Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor locuințelor din oraș este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Capitala Transilvaniei continuă să fie, totodată, singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferență de 13,6% față de T2 2008.

În București, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile orașe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferență de preț la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus față de Cluj-Napoca și în ceea ce privește evoluția prețurilor din 2008 încoace: aici apartamentele au recuperat cel mai puțin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăți fiind, în momentul de față, cu aproape 40% mai scumpe decât în T2 2008.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • În august 2018, prețurile apartamentelor au scăzut în Capitală. Dar în rest?

    […] metru pătrat util la finele lunii precedente). Astfel, în Cluj-Napoca se găsesc în continuare cele mai scumpe apartamente din țară – din punctul de vedete al sumei medii solicitate pe metru pătrat util și nu al maximelor de […]

  • Butnariu Lacramioara

    Caut apartament 2 camere sau un duplex.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe