Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 aug. 2020

A fost finalizată cea mai mare achiziție de birouri. E un record absolut pentru piața din România!

scris de Adriana Drăgușin in categoria Ştiri imobiliare
City Business Centre, Timișoara

Tranzacția a avut ca obiect mai multe active imobiliare de tip office și reprezintă aproximativ o treime din valoarea pieței de investiții imobiliare estimată pentru anul acesta.

AFI Europe, proprietarul mai multor active imobiliare pe piața autohtonă (printre mall-ul AFI Cotroceni, cel mai mare din București) a finalizat preluarea unui portofoliu format din mai multe proiecte de birouri de la NEPI Rockcastle, aceasta devenind cea mai importantă tranzacție care a avut loc, vreodată, pe piața office din România. Cu o valoare de 307 milioane euro, această achiziție reprezintă aproximativ o treime din piața de investiții imobiliare de anul acesta, estimată de reprezentanții Colliers Internațional la aproximativ un miliard de euro.

Portofoliul tranzacționat cuprinde patru proiecte de birouri: Floreasca 169, The Lakeview, Aviatorilor 8 din București și City Business Centre din Timișoara – toate poziționate strategic, în cele mai căutate centre de afaceri din România. Cele patru proiecte dispun de certificări „verzi” și au o suprafață închiriabilă totală de 118.500 de metri pătrați.

Citește și:
Colliers: Volumul investițiilor imobiliare din România s-a majorat în primul semestru din 2020, în ciuda pandemiei. Investitorii caută în continuare terenuri, inclusiv pentru proiecte rezidențiale

„Un catalizator pentru noi tranzacții semnificative”

Reprezentanții Colliers International, care au consiliat vânzătorul în acest deal, notează că această achiziție „pune România pe harta marilor investitori strategici și are potențialul să devină un catalizator pentru noi tranzacții semnificative în viitor”. Potrivit acestora, vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe, agreată inițial la finalul anului 2019, reprezintă, probabil, și cea mai mare tranzacție cu imobile comerciale generatoare de venituri din România – concurând cu tranzacții majore din regiunea Europei Centrale și de Est. „În plus, este cea mai importantă vânzare strategică a unui portofoliu intermediată de Colliers International în România”, au punctat aceștia.

„Tranzacția este de referință nu doar prin valoare și prin complexitate. Faptul că a fost finalizată într-un context economic marcat de Covid-19, în termenii stabiliți inițial, confirmă încrederea investitorului în potențialul activelor și al pieței. Totodată, dovedește că există lichiditate în sectorul imobiliar local, fiind de referință pentru tranzacții viitoare și contribuind la creșterea încrederii potențialilor investitori noi în România.”

Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers Internațional

 

The Lakeview

Un deal de o amploare rar întâlnită, chiar pe piețe mai mari

Reprezentanții Colliers au explicat că tranzacția reprezintă o vânzare strategică a fondului de investiții NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, cu un portofoliu total evaluat la circa 6,1 miliarde de euro, axată pe sectorul dominant de retail. Pe de altă parte, AFI Europe, proprietarul centrului comercial AFI Cotroceni și al aproximativ 92.000 de metri pătrați de birouri în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București, se află într-un proces de extindere pe plan local.

„Procesul de vânzare a fost elaborat și a implicat abordarea unor strategii complexe care să răspundă anvergurii tranzacției și să atragă cu succes un investitor strategic major cu forța financiară să susțină o astfel de achiziție. Vorbim de o tranzacție semnificativă nu doar pentru România, dar și pentru regiune, ținând cont că astfel de preluări nu sunt des întâlnite nici în piețe mult mai ample cum ar fi Polonia, unde lichiditatea pieței este de 4-5 ori mai mare decât în România. Așadar, este un mesaj foarte puternic pentru investitorii străini care doresc să investească capital substanțial în piață, uitându-se la achiziții de amploare și având strategii pe termen lung.”

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International

 

Citește și:
Colliers: Pe șantiere se lucrează în ritm normal în această perioadă – ba chiar mai accelerat pe alocuri

Aviatorilor 8

Investițiile în active imobiliare, la un nivel comparabil cu 2019

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat Colliers International, prima jumătate a acestui an s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de peste 400 de milioane de euro în România, cu aproximativ 18% peste nivelul primului semestru din 2019, tranzacțiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 86% din volum. Peste un sfert din valoarea investițiilor consemnată în primele șase luni a fost generat de vânzarea portofoliului GTC către fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri în București (tranzacție estimată în jurul a 116 milioane de euro pentru România). Două tranzacții de dimensiuni similare (care depășesc 50 de milioane de euro) au provenit din încheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge (achiziționate de proprietarii lanțului de bricolaj românesc Dedeman) și de birourile Global City Business Park (achiziționate de grecii de la Arion Green).

Împreună cu tranzacțiile dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe, respectiv dintre fondul german GLL și compania de investiții Fosun din China pentru proiectul de birouri Floreasca Park, piața de investiții depășește în prezent 800 de milioane de euro și este estimată să depășească pragul de un miliard de euro, similar nivelului atins în 2019.

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras, în primul semestru al anului, aproximativ 6,5% din volumul total de investiții, cifrat la circa 6,3 miliarde de euro. Polonia și Cehia sunt liderii regiunii pe piaţa de investiţii, cu o pondere cumulată de circa 78% din total, urmate de Ungaria și România. Cel mai activ sector a fost, și în regiune, tot cel de spații de birouri, cu o pondere de 41% din volumul total de investiții, urmat la o distanță destul de mare de segmentul spațiilor industriale și logistice (22%), în vreme ce retailul a avut o pondere de 12% din total.

Despre NEPI Rockcastle:
NEPI Rockcastle deține un portofoliu de proprietăți având o poziție dominantă în România, Polonia și Slovacia și o prezență puternică în Croația, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Serbia și Lituania. Din portofoliul său pe piața locală fac parte Mega Mall, Promenada Mall București, Shopping City Sibiu, Promenada Sibiu, Vulcan Value Centre București, Iris Titan Shopping Center București, Shopping City Timișoara, City Park Mall din Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Shopping City Galați, Shopping City Târgu Jiu, Severin Shopping Center, Shopping City Deva, Shopping City Piatra Neamț, Shopping City Satu Mare, Shopping City Deva, Shopping City Râmnicu Vâlcea, Shopping City Buzău și Shopping City Târgu Mureș.
Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum au evoluat investițiile în activele imobiliare autohtone în S1 2021

Cea mai mare tranzacție înregistrată până acum în acest an a avut loc în trimestrul al treilea, pe piața de birouri din Capitală. Valoarea totală a investițiilor în activele...

citește mai departe
Piața birourilor din București, la un an după declanșarea pandemiei de Covid-19

Potrivit estimărilor uneia dintre marile companii de consultanță de pe piața locală, o pondere scăzută dintre angajați lucrează permanent la sediul firmei în momentul de față. Activitatea de închiriere...

citește mai departe
8 din 10 angajați au așteptarea de a lucra într-un mediu sănătos. Certificarea clădirilor de birouri, o necesitate?

Garantarea unor condiții de lucru corespunzătoare constituie un avantaj competitiv pentru angajatori în strategia de atragere și retenție a talentelor. Aproape 96% dintre angajații români consideră că standardele care...

citește mai departe
Griffes: Semne puternice de revenire pentru închirierile de birouri din Capitală în T2 2021. Avans de 80% estimat la capitolul livrări față de 2020

O creștere a numărului de semnări de contracte noi pe piața de birouri a început să se resimtă la începutul sezonului estival. Cel de-al doilea trimestru al anului în...

citește mai departe
Achiziții de active imobiliare în valoare de 300 de milioane de euro în S1 2021. „România continuă să ofere printre cele mai atractive randamente din regiune”

Potrivit consultanților Cushman & Wakefield Echinox, tranzacțiile încheiate în prima jumătate a anului au fost susținute de apetitul pentru birouri al investitorilor austrieci. Valoarea totală a tranzacțiilor cu active...

citește mai departe