Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 iul. 2020

Cum au evoluat prețurile de tranzacționare ale locuințelor în primul trimestru din 2020? România, în jumătatea superioară a clasamentului scumpirilor din UE

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Sursă foto: Pixabay,com

Statisticile oficiale relevă că piața rezidențială autohtonă a consemnat creșteri peste media regiunii atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și cu perioada similară din 2019.

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene (UE), prețurile de tranzacționare ale proprietăților rezidențiale din România au fost, în primul trimestru din 2020, cu 8,1% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Această marjă de creștere s-a situat atât peste media consemnată la nivelul UE (+5,5%), cât și peste cea valabilă în zona euro (+5%).

Dintre statele membre, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în Luxemburg (+14%), Slovacia (+13,1%), Estonia (+11,5%), Polonia (+11,3%) și Portugalia (+10,3%); România s-a situat pe locul al optulea în clasamentul anual al celor mai mari creșteri de prețuri, fiind precedată și de Cehia (+9,5%) și, respectiv, de Croația (+9,1%).

Pe de altă parte, cele mai mici creșteri de preț au avut loc în Irlanda (+1%), Cipru (+1,1%), Finlanda (+1,4%) și Italia (+1,7%). Ungaria a fost singura țară din UE care a înregistrat o scădere de preț în decurs de 12 luni, anume un minus de 1,2%, în vreme ce în Bulgaria a avut loc un avans de 4,7%.

Citește și:
În iunie, apartamentele s-au ieftinit în două centre regionale. În alte patru, prețurile au stagnat sau au crescut ușor

Pe locul al șaselea în topul scumpirilor trimestriale

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2019, prețurile de tranzacționare ale locuințelor din România s-au majorat cu 3,3% – marjă situată, iarăși, peste media la nivelul UE (+1,2%), cât și peste cea din zona euro (+0,9%). În primele trei luni ale anului în curs, cele mai semnificative creșteri de preț au fost înregistrate în Portugalia (+4,9%), Estonia (+4,8%), Slovacia (+4%), Luxemburg (+3,8%), Polonia (+3,6%), România ocupând, astfel, poziția a șasea în clasamentul scumpirilor în perioada analizată.

În primele trei luni din 2020 au avut loc, la nivel european, și câteva evoluții negative în ceea ce privește valorile de tranzacționare. Cel mai mare declin a fost înregistrat, astfel, în Malta (-4,3%), țară urmată de Ungaria (-1,1%), Irlanda (-0,8%) și, respectiv, Belgia (-0,1%). Bulgaria, pe de altă parte, a consemnat un avans de 1,2% al prețurilor de vânzare.

Citește și:
Anca Bidian, Kiwi Finance: Prețurile locuințelor „față cu” cererea, oferta și creditarea – inclusiv pe timp de pandemie!

Evoluție apropiată de cea a prețurilor solicitate

Datele publicate de Eurostat relevă evoluția prețurilor cerute de vânzătorii de locuințe din România a fost destul de apropiată de cea a valorilor efective de tranzacționare. Astfel, potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, în perioada ianuarie-martie 2020, pretențiile vânzătorilor de proprietăți rezidențiale din România (apartamente și case) au crescut, în medie, cu 9,5% față de perioada similară a anului precedent. Față de ultimul trimestru din 2019, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale disponibile spre vânzare la nivel național s-au majorat cu 2,7%.

Citește și:
Piața rezidențială în primul trimestru din 2020: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
În 2019, prețurile de listă ale locuințelor și-au accelerat creșterea. Ce s-a întâmplat, însă, cu cele de tranzacționare?

Potrivit statisticilor oficiale, valorile de tranzacționare din România au consemnat cea mai mică creștere la 12 luni dintre țările central-est europene cuprinse în UE. Comparativ cu anul 2018 și...

citește mai departe
38.7% sau fals tratat despre imobiliare

INSSE si recensamantul populatiei din 2011 a reprezentat o galceava politica toata vara. Cifre si procente au inceput sa apara …

Citeşte mai departe

citește mai departe
România, pe lista ţărilor europene cu cele mai mari creşteri în construcţii în luna mai

Acest segment economic îşi revine mai repede comparativ cu alte ţări europene. Dacă în 2010 şi începutul lui 2011 România s-a numărat printre ţările membre ale Uniunii Europene cu...

citește mai departe
Patru din zece locuinţe din România nu au băi. Cât ar costa placarea acestora cu gresie şi faianţă

Aproape 90% din unităţile locative din mediul rural se află în această situaţie. În mediul urban, ponderea e de doar 12%. Dintre ţările Uniunii Europene (UE), România se situează...

citește mai departe
După creşterea din decembrie, construcţiile revin pe minus

Rezultatele pe luna ianuarie clasează România pe locul al doilea în clasamentul ţărilor cu cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană (UE). După o revigorare importantă resimţită la sfârşitul...

citește mai departe