Românii și decorarea pereților interiori: de la vopsea albă sau pastel la tapet floral sau în stil victorian

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 24 Iunie 2020, Ultima actualizare: 25 Iunie 2020
Sursă foto: Unsplash.com

Livingul și camera copiilor sunt camerele pentru care se folosește cel mai adesea tapetul, opțiunile de design disponibile fiind foarte variate.

Culoarea și designul pereților interiori pot schimba mult atmosfera dintr-o casă. Vopselele simple, în combinație cu cele decorative, tapetul sau placările speciale din plută și lemn sunt unele dintre cele mai populare alegeri în rândul românilor interesați de acest aspect al amenajării locuinței. Potrivit reprezentanților retailurului de materiale de construcții și grădinărit Hornbach, un proiect de zugrăvirea sau tapetarea pereților pot fi realizate chiar și în regim propriu, însă este important ca toate instrucțiunile de aplicare a produselor să fie citite cu atenție și urmate îndeaproape.

„Pentru decorarea pereților interiori, cele mai importante aspecte de luat în calcul sunt atât stilul, cât și paleta de culori care trebuie să inspire locatarii. Culorile schimbă percepția și influențează starea de bine. Spre exemplu, tonurile pastelate par rezervate și induc calm și relaxare, în timp ce culorile intense conferă dinamism. Cel mai important aspect este ca soluția de decorare a pereților să fie în linie cu starea de spirit a locuitorilor casei.”

Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România

 
Citește și:
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Mulți preferă, în continuare, pereții albi

Potrivit reprezentantului companiei, pentru decorarea pereților românii aleg, de cele mai multe ori, vopselele clasice, albul fiind în continuare (non)culoarea preferată de majoritate, alături de tonurile deschise, pastelate. Pe lângă vopseaua simplă, cea decorativă este tot mai mult achiziționată de către clienți datorită avantajelor estetice și a multitudinii de variante în care este disponibilă. Astfel, suprafețele texturate sunt din ce în ce mai apreciate, iar structurile diverse ce pot fi obținute sunt tot mai atractive.

Sursă foto: Pixabay.com

În ceea ce privește alegerea vopselei decorative, reprezentantul companiei este de părere că, pe lângă aspectele estetice, trebuie avute în vedere și următoarele criterii: gradul de rezistență la spălare, locul unde se aplică și proprietățile pe care aceasta le are (antimucegai, antibacteriană, putere mare de acoperire, rezistență la umezeală).

„Vopseaua decorativă este una inspirațională, deoarece prezintă efecte care se pot obține pe perete în două până la trei etape de lucru. Baza o constituie tencuielile cu efect și culorile metalice, completate de instrumentele adecvate. Structurile și aspectele excepționale care imită lemnul, materialele textile și piatra oferă caracter locuinței.”

Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România

 

Tapetul, o alegere șic

În afară de vopsea, românii sunt atrași tot mai mult și de tapet, mai ales atunci când doresc să aducă în locuință un aer deosebit, creativ. Potrivit datelor Hornbach, printre cele mai populare modele de tapet se numără cele florale sau cu motive botanice, dar și cele în stil victorian, cu inserții strălucitoare sau cu efecte 3D. În ceea ce privește încăperile în care românii optează cel mai adesea pentru tapet, livingul și camera copiilor sunt pe primul loc, deoarece aici se dorește crearea unei povești, a unui loc intim și primitor.

„Stilul tapetului se va alege în funcție de destinația spațiului ce va fi decorat. În momentul achiziției, trebuie luată în calcul repetitivitatea modelului pentru care s-a optat pentru a avea numărul corect de role adaptat suprafeței vizate. De asemenea, în funcție de zona ce va fi decorată, trebuie ales un anumit tip de tapet. Astfel, cel din fibră de sticlă este pretabil în orice încăpere, deoarece este foarte rezistent și are funcția de armare a peretelui și oprirea unor eventuale microfisuri. Pe de altă parte, tapetul de hârtie are o rezistență mare la lumină, permite circularea aerului și reglează umiditatea, fiind potrivit mai ales pentru living și camera copiilor. În același timp, tapetul Vlies este foarte rezistent la spălare, zgârieturi și impact, în timp ce fototapetul are rolul de a aduce scene realiste direct în locuință.”

Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România

 
Citește și:
Sistemele smart home, tot mai în vogă. Care sunt funcțiile cele mai căutate de către români

Alte soluții: placări cu lemn, ardezie, piatră naturală

Zugrăvirea în diferite culori sau aplicarea unui tapet nu sunt, însă, singurele opțiuni pentru o locuință. „Pe lângă decorarea pereților cu vopsea și tapet, soluții de altfel clasice, românii se inspiră tot mai mult din proiecte și recomandări internaționale. Tocmai din acest motiv, placările cu lemn, piatră naturală, plăci de ardezie sau mozaic sunt tot mai des alese de către clienți”, explică Mugurel-Horia Rusu. Astfel, placările cu lemn pe pereți și/sau pe tavan creează o atmosferă deosebită și confortabilă, iar lambriurile și variantele clasice de plăci murale au atât un aspect plăcut, cât și și avantaje practice: maschează cablurile, izolează fonic și chiar termic.

Plăcile de ardezie se pretează atât pentru placarea pereților, cât și a pardoselei, la interior, dar și la exterior. Piatra naturală veritabilă nu are modele artificiale, este extrem de ușoară, subțire, flexibilă și foarte rezistentă. De asemenea, „covoarele” din piatră, se montează ușor și sunt foarte rezistente. „Dacă vorbim de placări deosebite, în magazinele noastre pot fi găsite și alte variante precum tencuială de interior decorativă sau elemente decorative din polistiren, care se pot colora ușor cu vopsea lavabilă, plăci murale din cuarț și granit, piatră porțelanată și multe altele”, adaugă reprezentantul companiei.

Părerile cititorilor
1 părere
  • DR.Madian Marlene

    Bună seara. descrieti totul foarte bine, dar cum rămane cu toxicitatea materialelor folosite a adezivilor?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Perdelele și draperiile pot transforma o încăpere – la ce trebuie să fii atent când le alegi? Plus: 4 idei de amenajare pentru sezonul de toamnă-iarnă

Dacă visezi la un decor „cu personalitate”, poți miza cu încredere pe combinarea unor stiluri de design diferite, dar complementare. Deși nu sunt, de regulă, foarte costisitoare, perdelele și...

citește mai departe
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
Sistemele smart home, tot mai în vogă. Care sunt funcțiile cele mai căutate de către români

Chiar și apartamentele din blocurile vechi, care nu au fost prevăzute cu asemenea soluții integrate, pot fi transformate în „locuințe inteligente”. Sistemele de automatizare destinate caselor inteligente câștigă tot...

citește mai departe