Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Mai 2020

Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 13 Mai 2020

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor.

Retailerul local de materiale de construcții și grădinărit Hornbach a înregistrat, în ultima perioadă, o cerere tot mai mare pentru produse destinate amenajării grădinilor, balcoanelor și teraselor. Tendința a fost resimțită atât în magazinele fizice, cât și în cel online. Potrivit reprezentanților companiei, vremea caldă și izolarea la domiciliu din ultima perioadă sunt principalele elemente care îi determină pe români să se dedice unor asemenea inițiative.

„În contextul pandemiei de Coronavirus, distanțarea socială și petrecerea timpului acasă aduc cu sine, totuși, și avantajul că avem mai mult timp pentru mici proiecte pe care le realizam cu greu înainte. Astfel, amenajarea spațiilor exterioare, fie că este vorba de grădină sau balcon, ocupă un loc important în proiectele de bricolaj ale românilor în această perioadă. De altfel, am observat o creștere a cererii pentru produse destinate zonelor din afara casei.”

Mugurel-Horia Rusu, Director General Hornbach România

 

Citește și: Efectul izolării: interes sporit pentru case și terenuri! Vezi prețurile din zona Snagov

Primul criteriu de luat în calcul: dimensiunea spațiului

Potrivit lui Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România, amenajarea grădinilor și a balcoanelor trebuie să țină cont de o serie de reguli clare, la fel ca și cea a spațiilor interioare. Primul criteriu important de luat în calcul este dimensiunea grădinii, balconului sau terasei, iar soluțiile de design alese să permită optimizarea spațiului. Indiferent de suprafața pe care o avem la dispoziție, putem crea un spațiu relaxant, funcțional și atractiv din punct de vedere estetic. „În timp ce un balcon mare este, de fapt, o grădină la înălțime, unul de mici dimensiuni trebuie organizat astfel încât să ofere libertate de mișcare. Este important de ținut cont și de cât de solid este balconul și ce greutate a ghivecelor poate suporta”, subliniază specialiștii Hornbach. Pentru balcon, aceștia recomandă jardiniere din lut sau plastic reciclat și, cel mai important, folosirea de pământ de flori de calitate pentru a asigura creșterea sănătoasă a plantelor.

În cazul unei grădini sau a unei terase cu suprafață generoasă, există posibilități multiple de amenajare, de la simplu-minimalist, la extravagant sau cu vegetație luxuriantă. Principalul avantaj esre reprezentat, desigur, de faptul că un spațiu amplu poate include numeroase plante. ,,În grădină, gazonul este cel care nu trebuie să lipsească, alături de plante decorative, arbuști și chiar diverși arbori. Dacă este vorba de o terasă spațioasă, montarea unui lemn de terasă din WPC poate da o notă de eleganță”, arată reprezentanții companiei.

Fiecare spațiu exterior trebuie să aibă însă și o componentă dedicată relaxării. Astfel, atât în grădină, cât și pe terasă, este esențial să fie ales un mobilier comod, dar și alte decorațiuni precum fântâni, mici iazuri artificiale sau zone de grătar (în cazul grădinilor). Și în balcoanele de mici dimensiuni, vegetația poate juca un rol important. Plantele pot fi amplasate pe verticală, în diverse jardiniere suspendate, soiurile agățătoare fiind cele mai potrivite și ușor de întreținut. Mobilierul de exterior poate fi, și el, de dimensiuni reduse, cu elemente pliabile sau suprapozabile și ușor de depozitat.

Destinația grădinii și a balconului

Un alt aspect de luat în calcul în momentul amenajării unui spațiu exterior este destinația (principală a) acestuia. Astfel, fie că avem la dispoziție o grădină de mari dimensiuni, fie că avem doar un balcon, opțiunile țin în primul rând de dorințele și stilul proprietarilor. Astfel, dacă zona este una destinată relaxării, specialiștii Hornbach recomandă o atenție sporită pentru mobilier, decorațiuni și alte elemente de design. În același timp, însă, un spațiu exterior, indiferent de dimensiunea sa, poate fi folosit cu succes pentru activități de grădinărit. Acesta este motivul pentru retailerul pune la dispoziția clienților o gamă largă de plante pentru exterior, de la cele decorative, la arbuști, pomi fructiferi și chiar legume.

„Deși uneori pare greu de imaginat, pentru a grădinări nu ai nevoie, întotdeauna, de un spațiu generos. Dacă într-o grădină de mari dimensiuni poți cultiva pomi fructiferi, legume diverse – în sere sau zone special amenajate –, într-un balcon poți avea ghivece cu plante aromatice variate, ușor de plantat și îngrijit, dar și foarte apreciate de pasionații de bucătărie.”

Mugurel-Horia Rusu, Director General Hornbach România

 

Citește și: Sistemele smart home, tot mai în vogă. Care sunt funcțiile cele mai căutate de către români

Mobilierul și decorațiunile pentru exterior

La capitolul mobilier și decorațiuni, cea mai importantă recomandare a specialiștilor Hornbach este ca ambele să se încadreze într-un stil unitar, să urmeze o linie comună. Totodată, mobilierul trebuie adaptat la dimensiunea spațiului, pentru a nu bloca zonele de acces, și să fie unul rezistent, fie că este fabricat din lemn, plastic, ratan, aluminiu sau altele. Confortul și funcționalitatea sunt, de asemena, aspecte important de luat în calcul la alegerea mobilierului. Astfel, materialul din care este fabricat trebuie să fie unul ușor de întreținut; clienții pot opta pentru piese pliabile (speciale pentru spațiile de mici dimensiuni) sau pentru unele ce încorporează lăzi de depozitare (pentru grădinile mai mari). „Sortimentul Hornbach este unul foarte ofertant când vine vorba de decorațiunile de grădină și, în contextul pandemic actual, este disponibil spre vânzare atât în magazine, cât și în magazinul online sau prin serviciul de rezervare și livrare din magazine. Astfel, pentru zonele de mari dimensiuni dispunem de sisteme de amenajare a iazurilor, de fântâni arteziene, statuete sau diverse foișoare și căsuțe de grădină. În rest, pot fi alese jardiniere și ghivece în culori și texturi diverse, piese ce au rolul de a înfrumuseța și anima grădina sau balconul”, arată directorul companiei.

Iluminatul, între funcțional și estetic

Iluminatul spațiilor exterioare are, dincolo de un rol funcțional, și un rol estetic, acesta putând pune în valoare anumite zone-cheie. Amplasate strategic, lămpile sau ghirlandele de exterior pot personaliza un asemenea ambient. Pentru grădinile de mari dimensiuni, spun reprezentanții Hornbach, variantele de iluminat sunt extrem de variate, de la stâlpi de mari dimensiuni, până la mici corpuri de iluminat încastrate în sol. Cel mai important este ca acestea să acopere toate zonele și să asigure un plus de securitate pentru proprietari.

„În funcție de dimensiunea spațiului exterior, recomandăm să fie alese soluții de iluminat economice. Astfel, dacă se va folosi rețeaua de electricitate, cele mai potrivite corpuri de iluminat sunt cele LED. O opțiune însă, mai ales în zonele însorite, este folosirea de corpuri de iluminat solare. De asemenea, este de luat în calcul chiar și varianta unor becuri cu acumulatori încorporați sau a unor aplice ce funcționează cu baterii, dacă aceasta se dovedește a fi cea potrivită.”

Mugurel-Horia Rusu, Director General Hornbach România

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe
Ce poți face dintr-o garsonieră de 26 de metri pătrați

Amenajată cum trebuie, chiar și o unitate locativă monocamerală poate părea spațioasă. Locuiești într-o garsonieră, dar nu vrei să accepți acest fapt ca o condamnare la platitudine? Nici nu...

citește mai departe