Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 oct. 2013

5 lucruri pe care orice chiriaș ar trebui să le știe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Chiriaşi

În acordurile de închiriere a unei locuințe, abuzurile sunt frecvente, atât de partea proprietarilor, cât și a locatarilor.

Indiferent că stai în chirie de ani de zile sau ești nou în „branșă”, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi, pentru a gestiona cât mai eficient relația cu proprietarul. Imobiliare.ro îți prezintă, în cele de mai jos, o listă cu câteva dintre acestea:

moveout1. Doar un contract legal te poate proteja în cazul încălcării drepturilor tale:
În calitate de chiriaș, ai atât drepturi, cât și obligații, potrivit Noului Cod Civil al României. Respectarea acestora poate fi garantată însă doar prin încheierea unui contract legal. În lipsa unui astfel de act, poți deveni cu ușurință ținta unor abuzuri din partea proprietarului: acesta poate neglija realizarea reparațiilor necesare în locuință, îți poate refuza restituirea garanției sau chiar te poate da afară din casă pe nepusă masă.

2. Atunci când te muți într-o locuință, aceasta trebuie să fie într-o stare bună de funcționare:
Potrivit legii, proprietarul are obligația de a-ți preda locuința închiriată, împreună cu toate accesoriile sale, într-o stare corespunzătoare utilizării acesteia. De asemenea, acesta trebuie să mențină imobilul într-o astfel de stare pe tot parcursul utilizării sale (chiriașul este obligat să notifice proprietarul cu privire la necesitatea efectuării reparațiilor necesare pentru aceasta). Cu toate acestea, reparațiile care rezultă din folosința obișnuită a bunului cad în responsabilitatea ta.

3. Proprietarul nu are dreptul să vină neanunțat:
Ca și chiriaș, ai dreptul la „liniștita și utila folosință” a imobilului pe tot parcursul locațiunii (închirierii), iar proprietarul este obligat să se abţină de la orice ar putea împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosinţă (cum ar fi vizitele neanunțate, în prezența sau absența chiriașului). Cu toate acestea, tu trebuie să permiți examinarea periodică a locuinței atât de către locator (la intervale rezonabile), cât şi de către aceia care doresc s-o cumpere sau s-o închirieze pe viitor.

4. Pe toată perioada închirierii, răspunzi de starea locuinței:
În intervalul stabilit de acordul de închiriere, ai obligația de a folosi bunul imobil cu prudenţă. La încetarea contractului, trebuie să predai locuința în starea în care ai primit-o (în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii). Legea prevede că locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv pentru cea cauzată de incendiu (exceptând cazul în care dovedeşte că acesta a survenit fortuit). Chiriașul este răspunzător totodată pentru daunele cauzate de membrii familiei sale, de sublocatarul său, ca şi de alte persoane cărora le-a îngăduit folosirea sau accesul la imobil.

5. Nu poți fi dat afară de pe o zi pe alta:
Atât chiriașul, cât și proprietarul au dreptul de a rezilia în mod unilateral contractul, prin notificarea prealabilă a celeilalte părți. Pentru contractele pe perioadă determinată și nedeterminată (în care nu se stipulează altfel), proprietarul trebuie să respecte un preaviz ce nu poate fi mai mic de 60 de zile (dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare) sau 15 zile (pentru un interval mai mic de o lună).

În calitate de locatar, tu poți rezilia acordul cu proprietarul prin respectarea unui termen de preaviz ce nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei (pentru contractele pe perioadă nedeterminată în care nu s-a convenit altfel). Pentru acordurile pe perioadă determinată, trebuie să respecți un termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. (Orice clauză contrară este considerată nescrisă.)

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mihai

    Pai ca si proprietar,cand vezi ca ai facturi neachitate de zeci de mii de lei la curent ,gaz,utilitati, cum mai poti sa iti mai tii chiriasul inca 60 de zile cand vezi ca nu are de unde sa iti plateasca?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe