Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Octombrie 2013

5 lucruri pe care orice chiriaș ar trebui să le știe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Chiriaşi
Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2013

În acordurile de închiriere a unei locuințe, abuzurile sunt frecvente, atât de partea proprietarilor, cât și a locatarilor.

Indiferent că stai în chirie de ani de zile sau ești nou în „branșă”, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi, pentru a gestiona cât mai eficient relația cu proprietarul. Imobiliare.ro îți prezintă, în cele de mai jos, o listă cu câteva dintre acestea:

moveout1. Doar un contract legal te poate proteja în cazul încălcării drepturilor tale:
În calitate de chiriaș, ai atât drepturi, cât și obligații, potrivit Noului Cod Civil al României. Respectarea acestora poate fi garantată însă doar prin încheierea unui contract legal. În lipsa unui astfel de act, poți deveni cu ușurință ținta unor abuzuri din partea proprietarului: acesta poate neglija realizarea reparațiilor necesare în locuință, îți poate refuza restituirea garanției sau chiar te poate da afară din casă pe nepusă masă.

2. Atunci când te muți într-o locuință, aceasta trebuie să fie într-o stare bună de funcționare:
Potrivit legii, proprietarul are obligația de a-ți preda locuința închiriată, împreună cu toate accesoriile sale, într-o stare corespunzătoare utilizării acesteia. De asemenea, acesta trebuie să mențină imobilul într-o astfel de stare pe tot parcursul utilizării sale (chiriașul este obligat să notifice proprietarul cu privire la necesitatea efectuării reparațiilor necesare pentru aceasta). Cu toate acestea, reparațiile care rezultă din folosința obișnuită a bunului cad în responsabilitatea ta.

3. Proprietarul nu are dreptul să vină neanunțat:
Ca și chiriaș, ai dreptul la „liniștita și utila folosință” a imobilului pe tot parcursul locațiunii (închirierii), iar proprietarul este obligat să se abţină de la orice ar putea împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosinţă (cum ar fi vizitele neanunțate, în prezența sau absența chiriașului). Cu toate acestea, tu trebuie să permiți examinarea periodică a locuinței atât de către locator (la intervale rezonabile), cât şi de către aceia care doresc s-o cumpere sau s-o închirieze pe viitor.

4. Pe toată perioada închirierii, răspunzi de starea locuinței:
În intervalul stabilit de acordul de închiriere, ai obligația de a folosi bunul imobil cu prudenţă. La încetarea contractului, trebuie să predai locuința în starea în care ai primit-o (în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii). Legea prevede că locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv pentru cea cauzată de incendiu (exceptând cazul în care dovedeşte că acesta a survenit fortuit). Chiriașul este răspunzător totodată pentru daunele cauzate de membrii familiei sale, de sublocatarul său, ca şi de alte persoane cărora le-a îngăduit folosirea sau accesul la imobil.

5. Nu poți fi dat afară de pe o zi pe alta:
Atât chiriașul, cât și proprietarul au dreptul de a rezilia în mod unilateral contractul, prin notificarea prealabilă a celeilalte părți. Pentru contractele pe perioadă determinată și nedeterminată (în care nu se stipulează altfel), proprietarul trebuie să respecte un preaviz ce nu poate fi mai mic de 60 de zile (dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare) sau 15 zile (pentru un interval mai mic de o lună).

În calitate de locatar, tu poți rezilia acordul cu proprietarul prin respectarea unui termen de preaviz ce nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei (pentru contractele pe perioadă nedeterminată în care nu s-a convenit altfel). Pentru acordurile pe perioadă determinată, trebuie să respecți un termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. (Orice clauză contrară este considerată nescrisă.)

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mihai

    Pai ca si proprietar,cand vezi ca ai facturi neachitate de zeci de mii de lei la curent ,gaz,utilitati, cum mai poti sa iti mai tii chiriasul inca 60 de zile cand vezi ca nu are de unde sa iti plateasca?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare și alte informații utile

Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.  Viza de flotant este un...

citește mai departe
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Ai intrat deja în goana după chirie sau îți aduni acum forțele să intri în cursa care te va aduce față în față cu locuința perfectă pentru tine? Secretul...

citește mai departe