Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Iul 2017

Ai un apartament vechi? 10 pași pentru sporirea confortului locativ!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Proprietari, Ştirea zilei

Omul modern petrece circa 85% din timp interiorul clădirilor, iar condițiile oferite de acestea pot avea un cuvânt important de spus asupra stării sale de bine.

În ciuda intensificării livrărilor de locuințe noi din ultimii ani, fondul locativ al României continuă să fie format, în proporție covârșitoare, din locuințe vechi. Potrivit unor date publicate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a finele anului trecut, 31% din unitățile locative existente au fost construite înainte de 1961, 42% au fost finalizate în perioada 1961-1980, 14% datează din perioada 1981-1989, 7% din intervalul 1990-1999, în timp ce doar 6% au fost realizate după anul 2000.

apartamente vechi: 10 pasi pentru sporirea confortului locativ

În acest context, echipa EfdeN, cunoscută pentru proiectarea prototipului de casă solară omonim, a lansat Ghidul Condiţiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL). Scopul acestui document este îmbunătaţirea calităţii locuirii în România. „Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă, deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, subliniază Ana-Maria Ghiţă, Manager General FFdeN.

„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii. Tocmai de aceea am decis să ne implicăm în susţinerea acestui ghid pe care îl considerăm extrem de util.”

Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe

Imobiliare.ro îți prezintă zece metode propuse de autorii ghidului pentru sporirea confortului din casa ta:

1. Umbrirea suprafețelor vitrate:

Prin ferestre au loc cele mai mari transferuri de căldură, de la exterior la interior sau viceversa. De aceea, umbrirea lor pe timp pe vară va reduce mult disconfortul termic caracteristic sezonului estival. Din acest punct de vedere, soluțiile de umbrire exterioară (copertine, storuri, obloane) sunt mult mai eficiente decât cele montate la interior (perdele, draperii, jaluzele).

2. Izolarea termică corespunzătoare:

Conform datelor MDRAP, majoritatea clădirilor rezidențiale din România au un grad redus de confort termic, nemaifiind adecvate scopului pentru care au fost construite. În acest context, efectuarea unor lucrări de termoizolare poate face o diferență semnificativă. Aceasta nu doar că va contribui la sporirea confortului locatarilor, dar și la scăderea cheltuielilor cu energia.

3. Echipamente termice eficiente:

Potrivit reprezentanților EfdeN, echipamentele moderne de încălzire, ce funcționează pe bază de energie electrică (precum pompele de căldură), sunt recomandate datorită eficienței lor, dar și datorită faptului că sunt „prietenoase cu mediul”. Totuși, chiar și în cazul soluțiilor convenționale de încălzire există alternative mai eficiente – cum ar fi centrala cu condensație.

4. Ventilarea:

Fie că se face pe cale naturală, prin deschiderea ferestrelor, sau în mod mecanic, prin intermediul unei instalații speciale de ventilare, reîmprospătarea aerului din clădiri este un aspect foarte important pentru asigurarea unui confort locativ optim. Ventilarea mecanică are avantajul de a fi controlabilă, contribuind la menținerea unei eficiențe termice ridicate.

5. Evacuarea umidității:

În încăperile caracterizate de o umiditate sporită, cum sunt bucătăriile și băile, este necesară amplasarea unor mijloace de evacuare a vaporilor – precum ferestrele, ventilator sau hotă. În caz contrar, umiditatea poate duce, în timp, la apariția igrasiei și mucegaiului.

6. Mentenanța instalațiilor de ventilare:

În cazul clădirilor care dispun de așa ceva, instalațiile de ventilare trebuie întreținute corespunzător, pentru ca acestea să poată asigura o funcționare optimă – ceea ce presupune respectarea instrucțiunilor de curățare, igienizare și schimbare a filtrelor și consumabilelor.

7. Izolarea fonică:

În special în cazul clădirilor dotate cu echipamente tehnice producătoare de zgomot, izolarea fonică este un imperativ. Aceasta se poate dovedi însă necesară și în cazul blocurilor de apartamente sau caselor individuale, în cazurile în care locatarii se confruntă cu un disconfort fonic. O bună soluție din acest punct de vedere este vata minerală, care are, totodată, și rol de izolație termică.

8. Nuanțele deschide în amenajările interioare:

Din punct de vedere psihologic, decorurile în culori deschise amplifică starea de bine a locatarilor, dat fiind că acestea accentuează senzația de spațiu și reflectă lumina.

9. Favorizarea luminii naturale:

Având un rol important în reglarea bioritmului fiecărui organism, lumina naturală contribuie la asigurarea unui grad sporit de confort; influxul de lumină solară trebuie favorizat pe cât posibil.

10. Iluminatul artificial corespunzător:

Lumina artificială are, și ea, rolul ei în viața petrecută la interior. Pe lângă faptul că aceasta trebuie să aibă o intensitate potrivită, trebuie urmărite și aspecte de ordin calitativ, precum evitarea alternanțelor lumină/întuneric sau a iluminării directe (ce poate duce la orbire).

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Modificare la Prima Casă în 2017!

De la 1 ianuarie, statul acordă garanții diferențiate în funcție de tipul locuințelor achiziționate. Pentru cei care locuiesc în chirie, dar au în vedere achiziția unei locuințe, programul Prima...

citește mai departe
Se ASCUTE concurența dintre apartamentele vechi și noi!

Odată cu diversificarea ofertei, se majorează și cererea pentru locuințele nou-construite. Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro pe baza căutărilor efectuate pe portal, interesul pentru achiziția de apartamente a...

citește mai departe
De-abia acum se simte criza în construcţiile de locuinţe noi! Vezi cum arată harta bucureşteană a livrărilor din 2007 până acum

Unităţile locative ce ar trebui să fie predate în 2011-2012 nu reprezintă nici măcar o treime din volumul consemnat în 2010. În ultimii aproape patru ani, piaţa imobiliară autohtonă...

citește mai departe
Real Time: În Bucureşti, stocul locativ nou se ridică la 9.000 de unităţi. Câte dintre acestea sunt însă şi vandabile

Cea mai mare problemă a locuinţelor care nu se vând rămâne preţul prea mare, urmat de suprafeţele nerealiste sau localizarea nepotrivită. Deşi au trecut mai bine de trei ani...

citește mai departe
OPEN HOUSE – apartament Şoseaua Nordului, Herăstrău (P)

Agentia imobiliara PROFIMOB organizează Joi, 11.08.2011, între orele 13.00-19.00, o prezentare OPEN HOUSE pentru una din proprietăţile din portofoliul agenţiei. Cristi DAN, agent specializat în tranzacţionarea proprietăţilor din Zona...

citește mai departe