Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Iulie 2017

Ai un apartament vechi? 10 pași pentru sporirea confortului locativ!

scris de Adriana Lefter in categoria Proprietari, Ştirea zilei, Ştiri imobiliare, Sfaturi
Ultima actualizare: 17 Iulie 2020

Omul modern petrece circa 85% din timp interiorul clădirilor, iar condițiile oferite de acestea pot avea un cuvânt important de spus asupra stării sale de bine.

În ciuda intensificării livrărilor de locuințe noi din ultimii ani, fondul locativ al României continuă să fie format, în proporție covârșitoare, din locuințe vechi. Potrivit unor date publicate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a finele anului trecut, 31% din unitățile locative existente au fost construite înainte de 1961, 42% au fost finalizate în perioada 1961-1980, 14% datează din perioada 1981-1989, 7% din intervalul 1990-1999, în timp ce doar 6% au fost realizate după anul 2000.

apartamente vechi: 10 pasi pentru sporirea confortului locativ

În acest context, echipa EfdeN, cunoscută pentru proiectarea prototipului de casă solară omonim, a lansat Ghidul Condiţiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL). Scopul acestui document este îmbunătaţirea calităţii locuirii în România. „Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă, deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, subliniază Ana-Maria Ghiţă, Manager General FFdeN.

„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii. Tocmai de aceea am decis să ne implicăm în susţinerea acestui ghid pe care îl considerăm extrem de util.”

Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe

Imobiliare.ro îți prezintă zece metode propuse de autorii ghidului pentru sporirea confortului din casa ta:

1. Umbrirea suprafețelor vitrate:

Prin ferestre au loc cele mai mari transferuri de căldură, de la exterior la interior sau viceversa. De aceea, umbrirea lor pe timp pe vară va reduce mult disconfortul termic caracteristic sezonului estival. Din acest punct de vedere, soluțiile de umbrire exterioară (copertine, storuri, obloane) sunt mult mai eficiente decât cele montate la interior (perdele, draperii, jaluzele).

2. Izolarea termică corespunzătoare:

Conform datelor MDRAP, majoritatea clădirilor rezidențiale din România au un grad redus de confort termic, nemaifiind adecvate scopului pentru care au fost construite. În acest context, efectuarea unor lucrări de termoizolare poate face o diferență semnificativă. Aceasta nu doar că va contribui la sporirea confortului locatarilor, dar și la scăderea cheltuielilor cu energia.

3. Echipamente termice eficiente:

Potrivit reprezentanților EfdeN, echipamentele moderne de încălzire, ce funcționează pe bază de energie electrică (precum pompele de căldură), sunt recomandate datorită eficienței lor, dar și datorită faptului că sunt „prietenoase cu mediul”. Totuși, chiar și în cazul soluțiilor convenționale de încălzire există alternative mai eficiente – cum ar fi centrala cu condensație.

4. Ventilarea:

Fie că se face pe cale naturală, prin deschiderea ferestrelor, sau în mod mecanic, prin intermediul unei instalații speciale de ventilare, reîmprospătarea aerului din clădiri este un aspect foarte important pentru asigurarea unui confort locativ optim. Ventilarea mecanică are avantajul de a fi controlabilă, contribuind la menținerea unei eficiențe termice ridicate.

5. Evacuarea umidității:

În încăperile caracterizate de o umiditate sporită, cum sunt bucătăriile și băile, este necesară amplasarea unor mijloace de evacuare a vaporilor – precum ferestrele, ventilator sau hotă. În caz contrar, umiditatea poate duce, în timp, la apariția igrasiei și mucegaiului.

6. Mentenanța instalațiilor de ventilare:

În cazul clădirilor care dispun de așa ceva, instalațiile de ventilare trebuie întreținute corespunzător, pentru ca acestea să poată asigura o funcționare optimă – ceea ce presupune respectarea instrucțiunilor de curățare, igienizare și schimbare a filtrelor și consumabilelor.

7. Izolarea fonică:

În special în cazul clădirilor dotate cu echipamente tehnice producătoare de zgomot, izolarea fonică este un imperativ. Aceasta se poate dovedi însă necesară și în cazul blocurilor de apartamente sau caselor individuale, în cazurile în care locatarii se confruntă cu un disconfort fonic. O bună soluție din acest punct de vedere este vata minerală, care are, totodată, și rol de izolație termică.

8. Nuanțele deschise în amenajările interioare:

Din punct de vedere psihologic, decorurile în culori deschise amplifică starea de bine a locatarilor, dat fiind că acestea accentuează senzația de spațiu și reflectă lumina.

9. Favorizarea luminii naturale:

Având un rol important în reglarea bioritmului fiecărui organism, lumina naturală contribuie la asigurarea unui grad sporit de confort; influxul de lumină solară trebuie favorizat pe cât posibil.

10. Iluminatul artificial corespunzător:

Lumina artificială are, și ea, rolul ei în viața petrecută la interior. Pe lângă faptul că aceasta trebuie să aibă o intensitate potrivită, trebuie urmărite și aspecte de ordin calitativ, precum evitarea alternanțelor lumină/întuneric sau a iluminării directe (ce poate duce la orbire).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe