Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Mai 2018

Ansamblurile de case și vile, pasăre rară! Vezi unde le poți găsi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 14 Mai 2018

Ansamblurile de case si vile, pasare rara vezi cum le poti gasi

Din pricina prețurilor prohibitive ale terenurilor, ansamblurile de case și vile sunt destul de rare, cel puțin în interiorul marilor orașe.

Dezvoltarea imobiliară intensă resimțită în ultimii ani de marile centre regionale ale țării a făcut ca terenurile să se scumpească proporțional cu cererea. Atunci când dezvoltatorii găsesc un lot pretabil pentru construcții, preferă să îl folosească la maximum, ridicând, astfel, blocuri de apartamente. Mult mai puțin numeroase, ansamblurile de case și vile sunt plasate, de obicei, în zonele periferice ale marilor orașe, chiar în localitățile limitrofe – acolo unde se pot găsi suprafețe mai generoase de teren, la prețuri mai rezonabile.

640 de proiecte rezidențiale la vânzare în zona Bucureștiului

Poate că cel mai bun exemplu pentru această stare de lucruri este Capitala. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare (platformă lansată și susținută de Imobiliare.ro), în București și împrejurimi existau, în primul trimestru din 2018, un total de 641 de ansambluri rezidențiale cu locuințe disponibile spre vânzare (în calcul au fost luate doar cele cu un minimum de 30 de unități locative planificate). Cele mai multe dintre proiectele din zona Capitalei, respectiv 506, sunt alcătuite exclusiv din apartamente, acest gen de proprietăți fiind cele mai căutate, datorită prețurilor mai accesibile. Ansamblurile de case și vile sunt în număr de 125, iar cele mixte (locuințe individuale și apartamente) sunt în număr de 10.

„Suburbiile”, atractive și pentru români?

Din punctul de vedere al distribuției pe orașe și localități, cele mai multe proiecte rezidențiale, respectiv 429, se găsesc în interiorul Capitalei – dintre acestea, 405 sunt compuse doar din apartamente, 23 doar din case și doar unul este mixt. Următoarele cinci localități din clasament cumulează alte 151 de ansambluri rezidențiale, având, fiecare, în jur de 30 de astfel de proiecte: Bragadiru (33 de ansambluri), Popești Leordeni (31), Voluntari (31), Chiajna (30) și Otopeni (27).

În localitățile limitrofe Capitalei, numărul ansamblurilor rezidențiale de case este, în majoritatea cazurilor, foarte apropiat sau chiar mai mare decât cel al apartamentelor: 16 față de 15 în Bragadiru, 16 față de 14 în Voluntari și 16 față de 10 în Otopeni. Excepție face orașul Popești Leordeni, unde proiectele de apartamente sunt de trei ori mai numeroase decât cele de case (21 față de 7), dar și Chiajna, unde există la vânzare 19 ansambluri de locuințe colective și doar 10 de unități locative individuale. Pe de altă parte, în Corbeanca există doar proiecte de case, în număr de 13.

Livrările de locuințe, sub așteptări în 2017
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în ultimul trimestru din 2017 au fost finalizate la nivel național doar 13.929 de unități locative, în scădere atât față de trimestrul anterior (când au fost livrate 16.315 locuințe), cât și față de perioada similară a anului precedent (când au fost predate 15.249 de unități). În condițiile în care, în anii anteriori, ultimul trimestru al anului aducea o majorare de circa 20% a volumului de livrări, această scădere a fost, cu siguranță, una neașteptată. Rezultatele slabe consemnate în T4 2017 au făcut ca, pe tot parcursul lui 2017, livrările să ajungă la doar 53.301 de locuințe (o creștere de doar 2%, constând în 1.095 de unități, comparativ cu anul anterior) – asta în ciuda faptului că estimările jucătorilor din piață vizau atingerea unui volum de aproximativ 60.000 de unități, foarte apropiat de cel din anii 2008 (circa 64.000 de locuințe) și 2009 (aproximativ 62.000). Creșterea sub așteptări a volumului de locuințe finalizate are de-a face cu volatilitatea segmentului de piață susținut de programul Prima Casă, dar și cu întârzierile întâmpinate de dezvoltatori în livrarea locuințelor. În ciuda acestei evoluții, construcțiile rezidențiale noi sunt, potrivit Analize Imobiliare, mult sub potențial și cerere.
Părerile cititorilor
1 părere
  • Raisa Bonea

    Stau la casa in Cosmopolis. Nu este imposibil să gasesti locuninta pe care ti-o doresti, doar ca trebuie sa ai putina rabdare. Intr-adevar nimic nu se compara cu o curte, oricat de mica ar fi, in acest oras aglomerat si incins.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe