Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 August 2010

Asigurarea locuinţei este obligatorie. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

scris de asigurarealocuintelor in categoria Asigurări
Ultima actualizare: 19 Iulie 2013

primacasaculantDupă ani de zile de discuţii şi amânări, iată că, începând cu data de 15 iulie 2010 asigurarea de locuinţă a devenit obligatorie în România.

Potrivit legii, proprietarii celor 8,3 milioane de locuinţe (acesta este numărul estimat al caselor asigurabile la nivel naţional) au la dispoziţie 6 luni de la intrarea în vigoare a legii (adică până la 15 ianuarie 2011) pentru a-şi încheia o asigurare obligatorie. Cei care au deja o asigurare facultativă trebuie şi ei să încheie această poliţă, în maximum 5 zile de la expirarea celei facultative. Amenzile pentru cei care nu vor încheia aceste asigurări în termenul stabilit sunt destul de “usturătoare”, fiind cuprinse între 100 şi 500 de lei şi aplicate de către reprezentanţii autorităţilor locale (primar sau persoane împuternicite de acesta).

Ce riscuri acoperă însă aceasta asigurare obligatorie şi cât trebuie să plătim pentru ea?
Indiferent de zonă unde este amplasată locuinţa şi riscurile la care este expusă, asigurarea obligatorie acoperă doar 3 riscuri: inundaţii, alunecări de teren şi cutremur. Excepţie de la regulă sunt locuinţele cu “bulină roşie”, care nu se asigură. În rest, se vor asigura toate casele construite în bază unor autorizaţii eliberate de autorităţile locale, indiferent de suprafaţa locuinţei, inclusiv cele amplasate în zonele expuse la inundaţii sau alte riscuri frecvente. Această poliţă nu acoperă alte riscuri frecvenţe cum sunt inundaţiile de la bloc, furtul, incendiul sau bunurile din casă, ci doar acele daune cauzate în urma unor dezastre naturale.

Preţul acestei poliţe este de 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialele din care este construită locuinţa. Astfel, proprietarul unei locuinţe cu pereţi exteriori din chirpici sau din orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic va plăti 10 euro pe an pentru o sumă maximă asigurată de 10.000 de euro (sumă pe care o va primi de la asigurator în cazul în care se produce daună).

Dacă locuinţa are structură de rezistentă din beton, cărămidă arsă, piatră sau lemn costul este de 20 de euro pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro. După fiecare daună, sumă asigurată (10.000 sau 20.000 de euro) se micşorează pentru restul perioadei de asigurare, adică se scade sumă plătită drept despăgubire, asigurarea continuând cu sumă asigurată rămasă. În cazul în care beneficiaţi de ajutor social, asigurarea va fi plătită din bugetul local pe seamă sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.

Asigurarea obligatorie poate fi încheiată doar cu buletinul la oricare dintre sucursalele sau agenţiile celor 13 companii de asigurare care sunt autorizate să vândă aceste poliţe: ABC Asigurări, ARDAF, ASTRA, CARPATICA, CERTASIG, CITY Insurance, PLATINUM Asigurări, CREDIT Europe Asigurări, EUROINS, GENERALI, GRAWE, GROUPAMA şi UNIQA.

Plată se face în lei, la cursul BNR din ziua efectuării plătii în numerar sau prin virament în contul asiguratorului.

Companiile autorizate să vândă poliţe obligatorii au oferte standard, costul asigurării şi suma asigurată fiind aceleaşi la toate societăţile, indiferent de suprafaţa locuinţei, bunurile pe care le ai, zonă geografică etc. Totuşi, mai multe companii oferă asigurarea obligatorie la pachet cu una facultativa, astfel că dacă faci aceste asigurări la acelaşi asigurator poţi beneficia de o reducere.

Atenţie: În cazul în care cumperi un apartament care are deja o asigurare obligatorie încheiată trebuie să notificu acest lucru societăţii care a emis poliţă, care va emite o nouă asigurare cu datele tale de identificare. Această va rămâne valabilă până la până la data expirării celei eliberate fostului proprietar.

Totul despre asigurarea locuintelor pe www.asigurarealocuintelor.ro.

Părerile cititorilor
1 părere
  • CHIRCU TATIANA

    nu este adevarat,eu amolocuinta la etajul 4,mi-am construit singura acoperis,ipotecata fiind plateam asigurare la B.C.R., DAR PLOIILE PE LA teava fluviala imi faceau inundatii adica ajungea apa pina la et,3 chiar si 2.Cei dela asigurari B.C.R.mi-au zis ca nu face parte din calamitate naturala.EU AM CONTINUAT A PLATI ACEASTA ASIGURARE. Raspunsul LOR A FOST NATURA….

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Asigurarea locuinței – o nevoie, dar și un avantaj pentru proprietar. Ce daune poate să acopere?

Cu toate că investești în cele mai bune materiale pentru construcția și amenajarea locuinței, există o serie de riscuri pe care nu le poți controla, cum ar fi dezastrele...

citește mai departe