Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Aprilie 2021

Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, pierde definitiv procesul care justifică suspendarea PUZ-ului pentru Sectorul 4 (P)

scris de Imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 29 Aprilie 2021
Sursă foto: Pixabay.com

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, în data de 26.02.2021, mai multe hotărâri de suspendare a PUZ-urilor de Sector pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

Prin Hotărârea 67/2021 s-a hotărât suspendarea hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 443/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Zona de Sud a Sectorului 4. În referatul de aprobare și drept justificare a acestui demers al Primarul General al Municipiului București, Dl. Nicusor Dan a utilizat un singur considerent privind justificarea demersului sau de suspendare a PUZ-ului Zonei de Sud a Sectorului 4, și anume: ,,o suprafață considerabilă care avea funcțiunea de sere și care este oportun a fi exploatată ca spațiu verde devine construibilă”.

Astăzi, 28.04.2021, Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv și fără altă cale de atac, cu privire la speța fostelor Sere Berceni, pe care s-a derulat și se derulează unul dintre cele mai importante proiecte rezidențiale din Capitală, și a decis să respingă alegațiile Asociației Salvați Bucureștiul și ale Fundației Eco-Civica, stabilind, fără drept de apel, faptul că pe acest amplasament nu s-au încălcat prevederile legale în materie și atât PUZ-ul Sectorului 4, cât și PUZ-ul zonal deja existent au fost realizate cu respectarea tuturor normelor legale de urbanism.

Această decizie definitivă a instanțelor judecătorești reprezintă o victorie importantă în stabilirea adevărului cu privire la alegațiile nefondate din ultima vreme, îndreptate împotriva comunității imobiliare de către Dl. Nicușor Dan, bazate pe o așa-zisă încălcare a normelor privind spațiile verzi, acesta fiind de fapt și unicul motiv al suspendării PUZ-ului Sector 4.

Citește și:
Poziția ADIRU pe tema suspendării PUZ-urilor actuale la nivelul a cinci sectoare ale Capitalei (P)

În realitate, demersul de suspendare a PUZ-urilor și de inițiere a foarte multe procese împotriva comunității și dezvoltării imobiliare din Capitală nu a produs niciun beneficiu real, dar produce în continuare daune de ordinul sutelor de milioane de euro atât investitorilor, cât, mai ales, bugetului Capitalei și bugetului național.

Măsura pedepsirii în bloc a întregii comunități și a unei întregi arii a economiei, în contextul în care Capitala și zona metropolitană reprezintă aproximativ 30% din întreaga industrie de construcții din România, se dovedește nu doar un demers neeconomic, ci și nelegal cu privire la adoptarea unor astfel de măsuri de suspendare, pe care considerăm că atât Primăria Capitalei, cât și Consiliul General al Municipiului București ar trebui să le reconsidere în totalitate.

Indiferent de interesele politice sau orgoliile personale, mai importante sunt sprijinirea economiei și respectarea legalității de către toate părțile implicate, inclusiv de către autoritățile publice locale, care trebuie să găsească căi de armonizare și de creștere și nu modalități de stopare sau de suspendare a unei activități economice, așa cum este activitatea de construire și de dezvoltare imobiliară.

* ASOCIAȚIA DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI DIN ROMÂNIA – URBANIS (ADIRU) este cea mai importantă asociație de profil din România, fiind o asociație independentă, apolitică, nonguvernamentală. ADIRU a participat în mod activ atât la întâlnirile cu Guvernul României privind prelungirea programului Prima Casă până în anul 2021, cât și la întâlnirile cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale în legătură cu dezvoltarea și situația pieței imobiliare din România.

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1.500 de vizitatori, 1.000 de proprietăți și noutăți la Târgul Imobiliar Timișoara – FOTO

Aproximativ 1.500 de persoane au vizitat, în perioada 16-17 martie, Târgul Imobiliar Timișoara, eveniment care a marcat o premieră în România prin implicarea directă a unui site imobiliar în...

citește mai departe
Din culisele pieței rezidențiale: potențiala evoluție a prețurilor după mărirea TVA la 9% și ce ne indică principalii indicatori ai sectorului

Măsurile fiscale vehiculate în ultima perioadă, în frunte cu majorarea cotei reduse de TVA pentru locuințe de la 5% la 9%, vor avea cu siguranță un impact la nivelul...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe
Un complex rezidențial are propriul ADN: Atria Urban Resort, locul care aduce liniște în mijlocul orașului și recreează spiritul comunității

Acum un an, chiar de Mărțișor, își deschidea porțile în Capitală Atria Urban Resort, un complex rezidențial din sectorul 1, a cărui promisiune fermă era să ofere viitorilor proprietari,...

citește mai departe
Dezvoltatorul Cosmopolis se adaptează la noile condiții de piață: dintre cele 500 de locuințe planificate pentru 2021, aproape jumătate vor fi vile. „2020 a fost un an bun”

Investiția planificată pentru dezvoltarea proiectului – incluzând aici nu doar componenta rezidențială, ci și infrastructura și facilitățile – a fost majorată cu o treime față de 2020. Opus Land,...

citește mai departe