Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Iunie 2013

Candidatii la Prima Casa, “pierduti” intre banci si Guvern

scris de Blitz Imobiliare

Clientii care au dosare in diverse stadii de aprobare pentru Prima Casa nu trebuie sa se ingrijoreze de faptul ca fondurile ar putea sa fie insuficiente pentru ultima parte a anului. Insa daca acest scenariu se va adeveri, atunci preturile locuintelor se vor prabusi, pe termen mediu.

Valoarea finantarilor acordate pana in prezent in 2013 a ajuns la 490 milioane euro, astfel ca mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza insa in mai putin de trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare.

In consecinta, analistii de la Blitz-Imobiliare.ro au precizat pentru Ziare.com ca cei care au formularele inaintate deja pentru Prima Casa, indiferent de faza in care se afla, pot sa stea linistiti, deoarece creditele lor sunt pre-aprobate.

Bancile inchid canalele de comunicare despre Prima Casa

Desi majoritatea bancilor ofera credite pentru Prima Casa, doar BRD a dat curs solicitarii Ziare.com, pentru a explica ce se intampla cu clientii lor, in cazul in care statul decide sa nu aloce mai multi bani pentru acest program.

Institutia a precizat ca a incercat pe cat posibil sa se incadreze in limitele fondurilor care i-au fost puse la dispozitie pentru 2013, ca sa evite situatiile in care un client ar putea ramane cu dosarul suspendat.

“La nivelul BRD am incercat sa calibram demersul comercial in conformitate cu nivelul plafonului alocat bancii, informand clientela in legatura cu nivelul fondurilor disponibile chiar de la primul contact cu consilierii nostri, astfel incat sa nu avem, pe cat posibil, dosare ramase in suspensie”, a fost raspunsul bancii.

Situatia, din vina Guvernului?

Valoarea totala a fondurilor alocate in 2013 pentru Prima Casa a fost de 793 de milioane de euro, cu mult sub cea din 2012, de 1,7 miliarde de euro.

“Aceasta diferenta s-a datorat si initiativei Guvernului de a transforma programul Prima Casa in Noua Casa, schimbare ce face parte din Programul de Guvernare 2013-2016 al USL. Cu alte cuvinte, dupa incertitudinea de la inceputul anului, oficialii trebuie sa se decida in privinta programului pe care doresc sa-l implementeze.

Cel mai probabil, fondurile pentru Prima Casa vor fi suplimentate asa cum arata zilele acestea chiar presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (institutia care aproba dosarele – n.red.), Aurel Saramet”, a precizat Leonard Munteanu, de la Blitz-Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

Oficialul FNGCIMM a mentionat recent ca se are in vedere acest lucru.

“Fac precizarea ca cel putin pana la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie actualele sume sunt valide si functionale, dar sunt discutii avansate cu Ministerul Finantelor pentru a se suplimenta acest program”, a afirmat Saramet.

Oprirea programului ar produce efecte dezastruoase pe piata imobiliara

In cazul in care programul Prima Casa se va opri in septembrie-octombrie, efectele vor fi catastrofale pentru piata imobiliara romaneasca, care supravietuieste in principal datorita acestui program, in conditiile in care bancile comerciale nu au venit in intampinarea clientilor cu alte produse financiare comparabile, sustin analistii.

Peste 70% din cei interesati sa cumpere o locuinta vor sa acceseze o finantare prin programul guvernamental Prima Casa, nefiind eligibili si pentru alte tipuri de credite ipotecare, astfel ca odata cu epuizarea fondurilor alocate de stat pentru program preturile locuintelor ar putea scadea accelerat deoarece cererea se va reduce, potrivit studiului realizat de portalul HomeFinders.ro si remis Ziare.com.

“Daca programul Prima Casa se incheie este posibil sa asistam la un nou val de scadere a preturilor, pe termen mediu, pentru ca este vorba de un joc al cererii si ofertei. Daca taiem accesul la finantare (reprezentat de programul Prima Casa – n.red.), practim omoram cererea si vom asista la o reasezare a ofertei”, a precizat si Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

In consecinta, guvernantii au doua optiuni: fie vin cu un nou program de achiztiii de locuinte, fie dau mai multi bani pentru cel deja existent.

“Cred totusi ca guvernantii vor gasi o solutie, iar cea mai la indemana este suplimentarea fondurilor pentru Prima Casa”, ne-a spus Leonard Munteanu.

Sursa: www.ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos...

citește mai departe
Noua Casa, o varianta mai proasta decat Prima Casa?

Desi inca nu a aparut intr-o forma finala, programul intitulat Noua Casa, ce urmeaza a inlocui mult mai celebrul Prima Casa, face deja ravagii in presa inceputului de an....

citește mai departe
Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: “Prima Casa a fost un...

citește mai departe