Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Bernard a întrebat

Care este comisionul pe care l-ai plati unei agentii imobiliare?

publicat pe 10 Feb 2014 in categoria Cumpărători

Avand in vedere ca de fiecare data se declanseaza un razboi cand vine vorba de plata comisionului de intermediere catre agentiile imobiliare as dori sa stiu, in opinia dvs de cumparatori, care este suma/procentul pe care ati fi dispus sa-l platiti pentru cel care va gaseste casa fara sa aveti nici o remuscare sau intrebari suplimentare?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 96 răspunsuri de la cititori
andrei andrei a răspuns:
18 Mar 2023

Bună ziua, Adresez o întrebare datorita unei situații oarecum inedite: am o suprafață de teren și am fost contactat de un agent imobiliar ca sunt interesați niște investitori. Îmi solicita a încheia contract cu el și un comision . Este normal atât timp cât eu nu am solicitat un astfel de serviciu? Multumesc

Raporteaza

1

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
8 Jan 2024
  • imobiliare.ro

@IAG: Comisionul se datoreaza / plateste conform contractului dintre cumparator si agentia care intermediaza tranzactia. Recomandam tuturor ca intotdeauna sa se intocmeasca un contract scris care sa reglementeze toate aspectele esentiale ale colaborarii, inclusiv termenele de plata.
Legat de tranzactie, antecontractul / promisiunea de vanzare-cumparare, desi exista si alte variante in practica, este de preferat sa se incheie in forma autentica, la notar. Nu vedem ce alta optiune sigura ar exista, iar, pentru a obtine un credit ipotecar, este necesar un antecontract valid.
Recomandarea noastra este contactati un notar, acesta va poate indruma din punct de vedere legal in procesul de achizitie a imobilului. In plus, consideram ca ajuta sa consultati si banca de la care doriti sa solicitati imprumutul, aceasta va va clarifica aspecte esentiale cu privire la dosarul de credit si conditiile de eligibilitate.

Raporteaza

0

IAG a răspuns:
26 Dec 2023

Buna seara,

Va rog, daca s-a intalnit cineva cu urmatoarea situatie legata de o viitoare tranzactie de vanzare-cumparare , in Cluj, a unui apartament, dar printr-o agentie .
Va rog un sfat.
Agentia solicita destul de vehement, ca jumatate din comisionul datorat sa fie platit la semnarea promisiunii de vanzare-cumparare( in faza in care inca nu ne-am dus la banca sa solicitam creditul )-suma de 1050 Euro e jumate dincomision ,CASH doresc ei , la cursul BNR. In schimb,ei dau doar un bon simplu de casa .ptr suma de 1050 lei, pe care, evident, nu scrie ce reprezinta.
Si 6000 de Euro dati avans vanzatorului, fara nimic , doar un inscris pe o pseudo-promisiune simpla.
Nu chitanta fiscalizata , cu numar si serie si suma data scrisa ,care sa fie trecuta in promisine cum ca s-a platit agentiei suma de 1050 Euro, reprezentand jumatate din comisionul agentiei . NIMIC de acest fel.
La o adica, daca banca nu da creditul ,in ce conditii mai recuperez eu comisionul dat agentiei, care NU vrea sa dea nimic scris, doar un bonulet de casa , precum si banii dati vanzatorului, care se poate pierde in ceata, apartamentul nefiind blocat in CF prin notariat ?
In plus, ei doar redacteaza o promisiune tip, cu actele noastre si ale vanzatorului, dar NU SPECIFICA NICAIERI, ca prin agentia lor se face asta, cu agentul cutare, cu datele firmei, CUI-ul agentiei, nr autorizatiei lor, stamplila agentiei, sigla lor.
NIMIC de acest tip.
Multumesc in avans si astept comentariile voastre, daca e legal si daca se practica asa ceva?

Raporteaza

0

Ionut Mihart a răspuns:
9 Apr 2023

La inchiriere se plateste o singura data, nu pe fiecare luna

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
23 Mar 2023
  • imobiliare.ro

@ andrei andrei:
Daca nu ati solicitat serviciul de intermediere si nu sunteti interesat sa vindeti catre cumparatorul identificat de agentie, nu se pune problema de niciun contract si de nicio obligatie din partea dumneavoastra.
Daca insa sunteti interesat de serviciile respectivei agentii, atunci va trebui sa stabiliti impreuna care sunt conditiile de colaborare, drepturile si obligatiile fiecaruia. Sunt multe agentii care solicita comision de la vanzator, deci situatia expusa nu este atipica. Comisionul, de cele mai multe ori, se poate negocia.

Raporteaza

0

avatar
Olga Roxana Capela a răspuns:
24 Mar 2022

La cumpărare 0%, 150 euro pentru alergat la toate instituțiile pentru mine și pentru semnarea contractului. 3% la vânzare (fotografii, punerea în vânzare, reprezentare la notar ... ) locuiesc în străinătate, agentul s-a ocupat de absolut toate actele ! Minim efort din partea mea, transparență din partea agentului (fotografii după toate chitanțele) în concluzie sunt foarte mulțumită ! Din contră toate condițiile : ce este de făcut și cât mă costă a fost stabilit înainte de tranzacții !!

Raporteaza

0

avatar
Craciun Marius a răspuns:
7 Feb 2022

1,5%

Raporteaza

0

Elena Valcov a răspuns:
1 Nov 2021

Daca nu esti atent, dai 5% din valoarea vanzarii, adica 7000 si ceva de euro, pentru 15 min de munca..?!

Raporteaza

0

Elena Valcov a răspuns:
1 Nov 2021

Am avut experienta ( necalculata, nejustificata..) 5% din valoarea vanzarii, adica.. 7000 si ceva de euro.., ( o comunicare deficitara dintre soti!) agentul facea, poze casei, pentru o eventuala prezentare pe site, noi o be plimbam prin casa... Dar, pt 15 min acordate, cum, naibii, sa platesti atatia bani?!!!

Raporteaza

0

Burlacu Stefan a răspuns:
30 Sep 2021

@serginho_101, foarte pertinent raspunsul tau! Ai pus punctul pe I !! Toți ar trebui să gândească la fel! Orice serviciu pe lumea asta, costă! Altminteri, ești liber să îți cumperi/vinzi singur imobilul :).

Raporteaza

0

elenavraciu a răspuns:
9 Jul 2021

Comisionul pe care il numiti dvs standard adica de suta la suta, pe care il solucita toate agentiile imobiliare, pare sa fie jecmaneala; Proprietarii de apartamente bune, noi , cred ca sunt asaktati de agentii imibiliari care fac le preiau anunturile de inchiriere…..

Raporteaza

0

elenavraciu a răspuns:
9 Jul 2021

In alte tari , la inchirierea unui imobil se solicita un comision decent, in nici un caz 100 la suta……Comisionul poate fi intre 18-50 la suta, ; dvs scrieti in general ca e ….standard. ?!

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
2 Jul 2021
  • imobiliare.ro

@ Alexandru Istrate: In general, anunturile sunt sterse dupa finalizarea tranzactiei (contract de vanzare-cumparare); anunturile se pot si retrage temporar de la promovare sau se pot semnaliza diferit in cazul in care exista o promisiune de cumparare (sunt agentii care aleg sa afiseze aceasta informatie pe poza de prezentare). Depinde de la caz la caz, dar alegerea de a nu sterge inca anuntul nu este neobisnuita. Daca exista clauze cu privire la aceasta actiune in contractul pe care l-ati semnat, atunci ar fi o incalcare / nerespectare a prevederilor contractuale. Prin urmare, va recomandam sa analizati ce cuprinde contractul respectiv si, in functie de acesta, sa discutati cu agentia.

Raporteaza

0

avatar
Alexandru Istrate a răspuns:
1 Jul 2021

Buna . O intrebare. Daca sa semnat o promisiune de vanzare in agentie , si contract cu comisionul. Agentul bu trebuie sa stearga anuntul? In acest casa se mai plateste comisionul?

Raporteaza

0

avatar
mihaela.tilea a răspuns:
25 Jun 2021

1% cand un apartament valoreaza 150000 euro si nu 3% comisionul solicitat de o agentie.

Raporteaza

0

Andreea Cismigiu a răspuns:
23 Nov 2018

Ca și vânzător 3% cu condiția vânzării mai rapide. Având în vedere că sunt profesioniști au și tehnici de vânzare/prezentare/evidențiere a imobilului mai bune decât are un om normal, plus de asta au tot timpul alocat acestor lucruri prin natura job-ului.
Ca și cumpărător niciun comision. Nu vad ideea pentru că tot va trebui sa alerg eu după acte și la vizionări.

Raporteaza

0

enestefania2014 a răspuns:
10 Oct 2018

sunt pareri si pareri...insa concret in cazul meu k cumparator cred k nu treb sa platesc nimic ptr faptul k nu vind si k atare vinzatorul daca a apelat la agentie treb sa stie sa plateasca ptr serviciul facut.S au poate facut jumt jumt cu cumparatorul in caz k ajung la o intelegere de acest gen

Raporteaza

0

enestefania2014 a răspuns:
10 Oct 2018

daca intr adevar imi arata mai mute oferte+ ajuta la perfectarea actelor...as fi dispusa sa platesc 500 E

Raporteaza

0

alexandra ecaterina a răspuns:
27 Sep 2018

Oameni buni,eu am avut un teren cu valoare mare in Bucuresti(350000 Euro).Nu stau sa bag anunturi zi de zi.Am apelat la o agentie imobiliara,oamenii s-au ocupat in locul meu: poze,publicitate si pana la urma mi-au adus client.Comisionul lor a fost de 3% din ce am incasat.AM FOST FOARTE MULTUMIT!!! Deci,nu va uitati la bani,ca proprietar tie ati intra in cont cei mai multi bani.Si oamenii iau doar 3%.Va comunic,va repet,nu am nimic cu nimeni,si pe viitor colaborez cu cine ami vind eproprietatea.Va doresc vanzare buna tuturor si bafta la clienti.

Raporteaza

0

avatar
Raluca Tudor a răspuns:
13 Apr 2018

Buna ,doresc sa aflu daca comisionul la închirierea unui apartament se plateste doar o singura data in momentul închirierii sau in fiecare luna pe tot parcursul șederii acolo?

Raporteaza

0

Simona a răspuns:
17 Sep 2017

0 lei

Raporteaza

0

Adriana Holca a răspuns:
26 Aug 2017

Avem un teren la tara de 3900 patrati si daca as apela la o agentie imobiliara cat va fi comisionul la suma de 25.000 euro .?

Raporteaza

0

Necula Marin a răspuns:
11 Jul 2017

Stiu ca acel comision reprezinte prețul serviciilor făcute de agenție pentru vânzător, care le-a cerut ajutorul, dar eu nu i-am angajat sa imi intermedieze nimic; vanzatorul i-a angajat sa ii publice oferta de vanzare si sa ii gaseasca cumparatori. Înțeleg sa plătesc un astfel de comision daca eu ma duceam la ei si ii angajam sa imi caute si sa imi prezinte o lista de oferte conform unor criterii alese de mine, sa imi negocieze un pret bun etc. Din partea mea, eu am fost cel care a depus eforturile pentru gasirea unui imobil de cumpărat; eu am cautat anunturi; eu i-am contactat pe ei și astfel i-am ajutat să-și îndeplinească angajamentele luate fata de vânzător. Cumparatorul poate cere agentiei sa-l ajute cu intocmirea actelor, DUPA efectuarea tranzactiei, caz in care cumparatorul va plati un comision stabilit de comun acord, care sa reprezinte serviciile facute de agentie pentru cumparator, dar asta numai daca cumparatorul doreste sa beneficieze de acele servicii. Daca nu doreste, atunci agentia va primi doar o suma de bani din partea vanzatorului, intrucat doar pentru vanzator a prestat sevicii. Dar nu este legal sa fortezi acceptarea unui serviciu, punandu-l conditie pentru o tranzactie. Iată ce spune legea nr. 296/2004, republicat 2008 -Codul Consumului ;art. 10 - „Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs, de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs.”
Ca sa rezum, acest comision pe care il cere agentia pentru intermediere nu ar trebui platit doar de cel care angajeaza agentia sa ii intermedieze o afacere? Nu e acelasi lucru cu adaosul comercial pe care un distribuitor il percepe, pe langa pretul producatorului, pentru ca depune eforturi sa vanda in numele acestuia din urma? Eforturile sunt: spatiu de desfacere, reclama etc. In aceeasi logica, ar fi ok ca un magazin sa imi ceara sa semnez contract de intermediere si sa platesc 3% din pretul produsului, daca vreau sa cumpar de la ei!!!
Cred ca mai corect este ca acel comision sa fie inclus in pretul de vanzare afisat, urmand ca vanzatorul sa achite acel comision, agentiei care l-a ajutat sa-si vanda imobilul. Astfel, probabil tranzactiile s-ar face mult mai repede.

Raporteaza

0

Unu a răspuns:
30 Oct 2016

Platesti atat cat stabilesti de la bun inceput. Ca sa eviti orice neintelegere, stabilesti IN SCRIS, cu agentia, atat procentul (sau suma fixa) DAR SI obligatiile si drepturile fiecaruia (fiindca daca agentia isi indeplineste obligatiile, merita incasarea sumei stabilita; daca nu-si face "treaba" -asa cum sta scris in intelegerea voastra, nu are motiv sa primeasca plata si ai tot dreptul sa nu-i platesti). E ca si cum unul ar fi angajatorul (cel care solicita agentia - adicatelea "clientu'", iar celalalt angajatul - adicatelea "ajentu'").
E dreptul fiecarui consumator de servicii imobiliare sa plateasca sau sa nu plateasca. Dar, daca alege sa nu plateasca, nu vad de ce nu renunta la incercarile de a beneficia de informatiile pe care agentul le detine (cu un cost mai mic sau mai mare) despre proprietati / proprietari / posibili cumparatori.
Daca alegi sa platesti mult / putin / nimic, accepta ca vei primi mult / putin / nimic (bineinteles trebuie sa fii atent sa primesti corespunzator platii alese). Dar nu incerca sa oferi putin / nimic pentru a primi totul / mult...
O intrebare cel putin la fel de buna este "Ce asteptari ai de la agentia pe care doresti sa o angajezi si, in functie de aceste asteptari, cat esti dispus sa platesti?"
Si sa vedeti atunci raspunsuri...

Raporteaza

0

Unu a răspuns:
30 Oct 2016

E amuzant... Parca ati juca la loto: unu 0; altul 0,5; altul 1; s.a.m.d. E ca si cum ati raspunde la o intrebare de genul: "cat esti dispus sa-i dai unuia care te duce pana la Paris"; sau, daca esti bolnav, "cat esti dispus sa cheltuiesti ca sa te faci bine"; sau, daca vrei sa-ti cumperi masina, "cat ai da pe ea"...
Pai sa le luam pe rand:
-la Paris poti ajunge si cu bicicleta, si cu masina si cu trenul si cu avionul. Esti dispus sa platesti la fel -indiferent de confort, timp si costuri aditionale ?
-poti fi doar racit (si consideri ca n-ai nevoie decat de ceaiuri), sau poti avea o maladie grava, care necesita investigatii complexe si costisitoare si tratament de ultima generatie- evident scump si acesta;
-pai, la masina nu-i totuna daca vrei Trabant sau Mertan, berlina sau SUV, benzina, diesel, hybrid sau electrica...
Ganditi-va ca, la orice problema care trebuie depasita in viata asta exista solutii diferite, la preturi diferite.
La extreme exista pe de o parte solutii ieftine, iar pe de alta, solutii bune.
Fiecare alege dupa educatie, cultura, buzunar, nevoie, timp disponibil, costuri de oportunitate si cate altele...

Raporteaza

0

Tudor a răspuns:
11 Aug 2016

Agentia reprezinta vanzatorul. Vanzatorul este cel care alege sa apeleze la agentie. Vanzatorul este scutit de a pierde timpul cu intampinatul posibilor clienti. Ca si vanzator as fi dispus sa platesc o suma care sa reflecte timpul pe care eu il castig netrebuind sa ma ocup de intampinarea clientilor. De exemplu, ca sa evit sa ma intalnesc cu cei 50 de clienti care vad apartamentul pana cand clientul 51 il cumpara, as fi dispus sa platesc, de ex 1000 euro. Suma insa nu ar trebui sa fie un procent din valoare, ci ar trebui negociata in functie de ce sanse de vanzare rapida are apartamentul. Ca si cumparator care nu apelez la agentie ci doar gasesc pe internet anuntul agentiei, nu sunt dispus sa platesc absolut nimic. ABIA DACA SUNT CUMPARATOR SI APELEZ EU LA AGENTIE PENTRU UN SERVICIU CLAR, conform caruia agentia face un efort pentru mine, abia atunci as fi dispus sa platesc timpul agentiei. (exemplu de servicii: doresc sa fie golita mobila proprietarului si agentia depoziteaza la depozitul propiu mobila cat timp eu sunt client SAU doresc sa fie curatata piscina casei inchiriate de 2 ori pe saptamana si agentia imi gaseste un specialist pentru asta pentru care raspunde printr-un contract SAU doresc sa inchiriez o casa intr-un anume cartier si agentia merge din usa in usa si incearca sa convinga proprietarii sa renunte la vechii chiriasi in favoarea mea, etc).

Raporteaza

0

Oana a răspuns:
29 Jun 2016

In cazul in care doresc sa inchiriez un apartament in Romania prin agentie, cine plateste comisionul si cat procent?

Raporteaza

0

Gicu a răspuns:
28 Jun 2016

In America, comisionul se plateste doar de vanzator conform intelegerii cu agentul care il va reprezenta (de la 2%, pana la 6%).
Acest comision se imparte fara nici o exceptie intre partile care sunt implicate in procesul de vanzare-cumparare: agentul vanzatorului, agentia vanzatorului, agentul cumparatorului si agentia cu care lucreaza cumparatorul.
Raportul este cam asa: Juma'-juma' intre cele doua tabere, iar agentii impart fiecare cu agentia lui cam trei sferturi pentru agent si un sfert pentru agentie.

Raporteaza

0

Craciun Viorica a răspuns:
27 Jun 2016

Am postat anuntul pe un site de vanzari, eu ca si proprietar, ulterior am fost contactat de un agent imobiliar ca are client ce doreste proprietatea mea. Avand in vedere ca agentul respectiv satisface nevoia clientului, adica a cumparatorului, eu am vreo obligatie fata de agentul respectiv?

Raporteaza

0

popescu a răspuns:
20 Apr 2016

Dau un exemplu din experienta mea recenta; atat timp cat iti cauti singur un apartament (care apare pe site-ul mai multor agentii / portaluri de cautare) suni si dai peste agent imobiliar/agentie, faci vizionarea si selectezi din prima locatia pe care ai ales-o (din poze) agentul nefacand nimic altceva decat sa stabileasca o vizionare dupa care se bate palma cu vanzatorul etc, un comision de 0,5% este mai mult decat suficient. Daca ii dai unei agentii o lista de specificatii, iti selecteaza si iti organizeaza vizionari conform specificatiilor tale - deci depune un efort in selectarea ofertelor conform specificatiilor tale,atunci intr-adervar pot zice ca isi merita comisionul de 1,5 - maxim 2 % din pretul de vanzare. Restul sunt povesti, in conditiile in care piata este disproportionata (pretul pe m.p. in Bucuresti este nejustificat de mare comparativ cu costul real de al m.p. construit). Dar ce-i normal in Bucuresti, Cluj, samd.?

Raporteaza

0