Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Care sunt actele necesare pentru vânzare unei locuințe și ce taxe trebuie să plătești

Un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament sau pentru o casă se poate încheia în 3-4 zile în regim normal sau în 2 zile în regim de urgență. Acesta poate fi încheiat la orice notar public din România.

Pentru a încheia o tranzacție imobiliară proprietarul trebuie să dețină o serie de documente. Este vorba despre:

1. Actul de proprietate asupra imobilului

Fie că este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare, de un contract de donație, de o sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, de un titlu de proprietate sau de un certificat de moștenitor, obținut în urma succesiunii la notar și intabulat în cartea funciară.

2. Certificat fiscal

Acest act este eliberat de Administrația Financiară unde se plătește impozitul anual pe imobilul în cauză. Certificatul atestă faptul că proprietarul nu are datorii către Stat. Dacă există mai mulți coproprietari, autoritățile emit certificat fiscal pentru fiecare dintre aceștia.

Certificatul fiscal se obține prin depunerea unei cereri la registratura organul fiscal competent. Cererea poate fi trimisă și prin poștă (scrisoare recomandată) sau poate fi înregistrată prin intermediul serviciului online “Spațiul privat virtual”.

Documentul este eliberat într-o perioadă de 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Atenție! Certificatul fiscal este valabil doar până la sfârșitul lunii în care este emis.

3. Documentație cadastrală (cadastru și intabulare)

Aceasta poate fi întocmită doar de către un expert cadastral autorizat.

Lista experților autorizați poate fi consultată pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Tot aici găsești și datele lor de contact.

În medie, documentația cadastrală costă 400 de lei pentru un apartament cu 2 camere, sumă la care se adaugă o taxă în valoare de 120 de lei care se plătește către Oficiul Cadastral și de Publicitate Imobiliară (OCPI) de la nivel local. Termenul de eliberare este de 18 zile lucrătoare. Costurile cresc la 450 de lei, plus 120 taxă OCPI, în cazul apartamentelor cu 3 camere și 500 de lei, plus taxă OCPI, în cazul apartamentelor cu 4 camere.

4. Extras de carte funciară

Acest act poate fi obținut prin intermediul biroului notarial.

Pentru a-l obține ai nevoie de actul de identitate, de o cerere de eliberare a extrasului de autentificare și de o copie de pe încheierea de intabulare.

Tariful pentru eliberarea extrasului de carte funciară este de 40 de lei în regim normal (cel puțin 2 zile) și de 200 de lei în regim de urgență (1 zi).

Atenție! Extrasul de carte funciară este valabil pe o perioadă de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării.

5. Certificat de performanță energetică

Acest certificat este eliberat doar de către un auditor energetic atestat.
Lista auditorilor energetici autorizați poate fi consultată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Aceasta este actualizată constant și cuprinde și datele de contact ale auditorilor.

Prețul pentru eliberarea certificatului de performanță energetică este, în medie, de 130 de lei pentru o garsonieră, 150 de lei pentru un apartament cu 2 camere, 160 de lei pentru un apartament cu 3 camere și 170 de lei pentru un apartament cu 4 camere. În cazul caselor, prețul este negociat, de cele mai multe ori, în funcție de suprafața și complexitatea proprietății.
Certificatul se eliberează, în general, în 24-48 de ore și are o valabilitate de 10 ani. 6. Ultima factură și chitanța aferentă – acestea atestă plata la zi a utilităților.

7. Adeverință eliberată de asociația de proprietari/locatari (doar în cazul apartamentelor)

Această adeverință atestă faptul că proprietarul nu are datorii față de asociația de proprietari/locatari, cum ar fi întârzieri la plata întreținerii, datorii pentru cheltuielile comune, etc.

Atenție! Adeverința trebuie eliberată în original, trebuie să precizeze numele complet al președintelui și al administratorului asociației alături de semnăturile acestora și de ștampila asociației.
Dacă proprietarul are datorii pe care nu poate să le plătească, doar cu acordul cumpărătorului, poate fi introdusă în contractul de vânzare-cumpărare o clauză prin care acesta din urmă își asumă preluarea lor.

Ce taxe trebuie să plătești

Cumpărătorul este cel care plătește onorariul perceput de biroul notarial unde se semnează contractul de vânzare-cumpărare. Acesta este calculat în funcție de valoarea locuinței și poate varia între 150 de lei, în cazul locuințelor cu o valoare de până la 15.000 de lei, și 5.080 de lei + 0,44% pentru imobile cu o valoare de peste 600.001 de lei.

Descarcă AICI un model de contract de vânzare-cumpărare

*Acest document are caracter informativ.

Taxa de eliberare a extrasul de carte funciară de la Biroul de Carte Funciară din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pe baza căruia notarul public poate autentifica un act de vânzare a unui bun imobil, poate fi achitată atât de către cumpărător, cât și de vânzător, în funcție de înțelegerea lor. Unii vânzători pot fi dispuși să plătească această taxă pentru a facilita tranzacția. Valoarea sa este de 40 de lei în regim normal, respectiv de 200 de lei în regim de urgență.

Tariful de intabulare solicitat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară este achitat tot de cumpărător. Acesta reprezintă 0,15% din prețul vânzării. Proprietarul trebuie să plătească impozit în urma tranzacției imobiliare, dar doar în cazul în care proprietatea are o valoare care depășește 450.000 de lei. În cazul în care proprietatea înstrăinată are mai mulți coproprietari, impozitul se calculează pentru fiecare dintre ei, în funcție de cota-parte deținută.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Noi tendințe pe fondul Covid-19: Vilele din Capitală, „vânate” (și) de instituțiile private de învățământ

Regulile de „distanțare socială” creează oportunități pentru încheierea de tranzacții cu imobile premium în București. Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a anunțat închirierea unei vile-monument de...

citește mai departe
Anunțurile băncilor lămuresc situația cu Noua Casă: valoarea maximă a finanțărilor este, de fapt, mai mică decât s-a crezut inițial

Instituțiile financiare sunt deschise spre a primi solicitări de împrumuturi în cadrul noului program guvernamental. În cadrul unui anunț cu privire la începerea creditării prin Noua Casă, reprezentanții Băncii...

citește mai departe
Noi tendințe pe fondul Covid-19: Vilele din Capitală, „vânate” (și) de instituțiile private de învățământ

Regulile de „distanțare socială” creează oportunități pentru încheierea de tranzacții cu imobile premium în București. Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a anunțat închirierea unei vile-monument de...

citește mai departe
Liberalizarea pieței de energie. Alege un furnizor cu prețuri competitive, dar orientat spre oameni (P)

De la abonamente fixe lunare, până la facturi cu plata de tip post-consum, Restart Energy oferă, în acest moment, unul dintre cele mai bune prețuri la energie electrică și...

citește mai departe
A început construcția ansamblului rezidențial Nusco City, din Pipera. Va avea peste 600 de apartamente, plus o zonă verde pe a cincea parte din teren

Complexul urmează a fi dezvoltat în două etape, egale ca număr de unități și ca valoare a investiției, fiecare având propriul parc. Italienii de la NUSCO IMOBILIARA au anunțat...

citește mai departe
Rovere Mobili deschide în Timișoara al doilea showroom Veneta Cucine din România. Vezi cinci modele de bucătării premium

Potrivit reprezentanților companiei, în zona de vest există o cerere ridicată pentru soluții de mobilare de calitate superioară, pe fondul dezvoltării pieței rezidențiale locale. Furnizorul de mobilă italiană Rovere...

citește mai departe
Banca Transilvania a lansat o campanie de creditare online, inspirată de noile planuri ale românilor în materie de locuire

Oferta băncii cuprinde o serie de reduceri şi alte beneficii la creditul imobiliar/ipotecar, la creditul de nevoi personale și, respectiv, la cardurile de cumpărături. Banca Transilvania a lansat săptămâna...

citește mai departe