Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Ciprian a întrebat

Cât e TVA ul in situația de mai jos

publicat pe 21 Jan 2020 in categoria Investiții

Buna ziua
Am o firma plătitoare de tva.In 2015 am achiziționat un apartament nou de la o alta firma și nu am plătit TVA .Acum(2020),doresc sa vând apartamentul unei persoane fizice.Va rog sa îmi Spune-ți cât plătesc TVA și impozit.Apartamentul are sub 120m2 și prețul e sub 450000 lei,iar firma este in regim de impozit pe venit de 3%.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți
Ciprian Vaida a răspuns:
27 Jan 2020
  • Optim Imobiliare
  • Broker imobiliar
  • Cluj-Napoca

Buna ziua,

Apartamentul poate fi vandut fara TVA unei persoane fizice, atat timp cat nu ati decontat pe firma nici o investitie purtatoare de TVA.

Pentru mai multe detalii, va recomand sa contactati un Contabil bun.

  • Rating răspuns 3/5
  • 1 evaluări
Christian Tudorache a răspuns:
21 Jan 2020
  • Kastel Property Management (Kastel Estate)
  • Broker Imobiliar
  • Bucuresti

Buna ziua,
TVA-ul si impozitul sunt tratate diferit si regasiti raspunsul mai jos, separat:

A. TVA-ul: daca nu este o constructie noua, vanzarea se efectueaza fara TVA confom art. 292 alin. 2 lit. f din codul fiscal
lit. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:

1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile.
In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare."

B. Impozit: pretul de vanzare al imobilului, activ al societatii, se considera venit al microintreprinderii si se va impozita cu 1% sau 3% aplicat la baza impozabila in functie de incadrare (cu angajati sau fara)

Daca ai neclaritati sau nelamuriri nu ezita sa revii cu o intrebare aici sau ne poti contacta pe adresa [email protected] si unul dintre consultantii nostri iti vor raspunde.

Speram ca raspunsul nostru ti-a fost de ajutor si iti dorim succes in trazactionarea proprietatii.

Christian

  • Rating răspuns 5/5
  • 3 evaluări