Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Martie 2016

Clădiri-emblemă ale Capitalei și chiriile lor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 21 Martie 2016

Investitori străini, dar și români, achiziționează astfel de imobile pentru a le renova și valorifica ulterior.

Ți s-a întâmplat să treci pe lângă o vilă veche, plină de istorie, și să te întrebi cum ar fi să locuiești acolo – și cât ar costa? Pentru că prețurile – de vânzare, dar și de închiriere – pentru asemenea bijuterii arhitecturale sunt de ordinul milioanelor de euro și, respectiv, zecilor de mii de euro, acestea sunt folosite azi mai degrabă ca spații reprezentative de birouri decât în scop rezidențial.

casa_balet_Esop_birouri

Potrivit reprezentanților Esop Consulting, în 2015 și 2016 a crescut numărul investitorilor interesaţi de achiziția unor clădiri istorice, interbelice, situate în zone ultracentrale ale Capitalei. Astfel de jucători intenționează, de regulă, să renoveze imobilele la standarde internaţionale, pentru ca apoi să le introducă în circuitul comercial. Printre investitorii din această categorie se numără şi grupuri specializate în investiţii imobiliare (precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe), dar şi companii sau persoane fizice care privesc această piaţă ca o variantă de plasament a capitalului, explică reprezentanții companiei de consultanță.

„Ca tendinţă, am remarcat că în ultimii doi ani au fost alese ca investiţii şi clădirile mai mari, de peste 1.000 de metri pătrați, care au necesitat bugete majore pentru renovare şi lucrări mai complexe, dar au şi generat suprafeţe de închiriat generoase, care pot servi pentru destinaţii mixte. Printre potenţialii chiriaşi actuali ai Esop interesaţi de astfel de clădiri se numără ambasade, instituții de cultură, companii de marketing și publicitate, consultanță în afaceri, avocatură, clinici medicale, instituții de învățământ privat, precum și alte tipuri de companii care activează în domeniul de servicii profesionale sau personale.”

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting/Corfac International

Potrivit reprezentanților Esop, chiriile de prezentare (solicitate inițial de proprietari) pentru spaţiile de birouri amplasate în clădiri istorice, renovate, variază între 12 şi 18 euro pe metru pătrat pe lună. Cu cât gradul de ocupare al clădirii este mai mare, cu atât chiria creşte, astfel că în astfel de clădiri există pot exista mici spaţii mici libere, la prețuri cu cu 20-30% decât la data inaugurării proprietăţii renovate, explică aceștia.

În ceea ce privește profilul clienților, spaţiile de birouri în clădiri istorice sunt alese în principal de companii care le folosesc ca sedii pentru activităţi de consultanţă în afaceri, avocatură, publicitate şi marketing, servicii personale sau de IT de top, dar și de instituţii culturale sau retail de lux.

Valoarea arhitecturală, prețuită de artiști și… IT-iști!
Un exemplu concret este dat de Casa de balet, care s-a mutat la începutul acestui an într-un spaţiu de 238 de metri pătrați dintr-o clădire istorică multietajată (foto) renovată de un investitor local și amplasată în spatele magazinului Cocor, în zona 0 a Capitalei. Clădirea datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi își păstrează farmecul original, beneficiind însă, totodată, de toate facilităţile moderne. Imobilul face parte din „Ansamblul de Arhitectură Calea Moşilor”, cunoscut pentru activităţile comerciale încă din secolul XIX. Compusă şi decorată în manieră ecletică, fațada este reprezentativă pentru casele din ansamblul arhitectural considerat monument istoric din zona Moşilor. „Tranzacţia de închiriere mediată de Esop Consulting relevă foarte bine profilul clienţilor interesaţi de aceste spaţii, companii cu profil artistic şi cultural, pentru care frumuseţea şi autenticitatea biroului este o emblemă”, punctează oficialii companiei.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/

    Multumim pentru articol!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În ciuda mentalității de proprietari a românilor, piața închirierilor are un potențial semnificativ de creștere în următorii ani. Vezi de ce

Comparativ cu alte țări din regiune, România a rămas mult în urmă în ceea ce privește construcțiile de locuințe noi special destinate închirierii. Piața închirierilor de locuințe este așteptată...

citește mai departe
Piața închirierilor, rezilientă în fața pandemiei

Chiar și în ultimele două săptămâni, situația din plan social a generat o cerere crescută pentru închirierea de case la curte. În cadrul unui webinar găzduit la finele săptămânii...

citește mai departe