Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 feb. 2016

Construim, construim, dar tot înghesuiți trăim!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Într-o gospodărie din Capitală locuiesc, în medie, circa patru persoane.

În ultimii doi ani, apetitul pentru construcția de locuințe s-a intensificat în mod vizibil pe piața bucureșteană, ajungând chiar să depășească performanțele consemnate în perioada de boom. Cu toate acestea, nevoia de locuințe a populației rămâne una stringentă.

http://www.dreamstime.com/stock-image-high-apartment-block-blue-sky-image40974431

2015 a fost un an bun în construcții, chiar foarte bun, în special pe segmentul rezidențial, recunoaște Marius Dragne, CEO în cadrul companiei producătoare de materiale de zidărie Xella România. „Piața se stabilizează și intră pe un curs sustenabil”, punctează acesta. Potrivit unui raport de piață publicat în toamna anului trecut de compania de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania, numărul locuințelor finalizate în București și împrejurimi era estimat la peste 11.000 de unități pentru anul 2015 – cifră ce se situează peste cea atinsă în 2008, când la nivelul Capitalei au fost construite, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), 10.192 de locuințe. (Cu un volum de 10.110 de locuințe finalizate, 2014 s-a situat ușor sub acest nivel.)

Peste 40% din tineri încă stau cu părinții
În ciuda volumului ridicat de livrări consemnat în 2014 și 2015 (cel puțin comparativ cu anii anteriori), cel mai mare oraș al țării duce în continuare lipsă de locuințe. Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, estimează că Bucureștiul adăpostește peste trei milioane de oameni (incluzându-i aici și pe cei fără domiciliu „oficial” în Capitală). Stocul locativ ajunge însă la doar 800.000 de unități – ceea ce echivalează cu o medie de 3,75 de persoane pentru fiecare gospodărie. În aceste condiții, spune Pricop, peste 40% dintre tinerii cu vârste de până la 34 de ani încă locuiesc cu părinții (potrivit unui studiu Eurostat, n.red.).

46% dintre familiile de români au maximum două camere
Potrivit unui raport publicat la sfârșitul anului trecut de Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene (UE), România se situează pe primul loc în UE ca pondere a locuințelor supraaglomerate. Astfel, la nivelul anului 2014, unul din doi români, respectiv 52,3% din totalul populației, locuia într-o casă prea mică (raportat la numărul locatarilor). Pe de altă parte, un studiu realizat de BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) în colaborare cu IRSOP, aproape jumătate din familiile din România, respectiv o pondere de 46% din total, trăiesc în locuințe cu una sau două camere, în vreme ce, în mediul urban, procentul ajunge chiar la 57%.

Citește și: Românii și problema locuințelor supraaglomerate: știai că suntem pe primul loc din UE?

Nou versus vechi
În ceea ce privește direcția de dezvoltare a pieței rezidențiale bucureștene, Alexandru Pricop este de părere că „migrația” cumpărătorilor spre noile ansambluri rezidențiale se va accentua. Piața veche va exista în continuare, desigur, dar cea nouă va face diferența și va influența și prețurile pe vechi. Asta cu atât mai mult cu cât, după s-au concentrat mai mult pe zonele periferice ale orașului, dezvoltatorii de proiecte noi se îndreaptă tot mai mult spre cartierele tradiționale, concurând astfel direct cu blocurile ridicate în perioada comunistă.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/

    Foarte interesant!

  • Toma Maria

    Buna dimineata am 46 de ani si dores sa cumpar o locuinta.care sunt sansele sa o pot obtine cu un credit si cat avans tebuie .

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe