Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Septembrie 2010

Credit sau rate la dezvoltator?

scris de Adriana Lefter in categoria Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Deşi destui clienţi preferă să-şi achite locuinţele eşalonat, direct către developer, acest sistem are dezavantaje pentru ambele părţi.

Perioada de recesiune face ca o bună parte dintre cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe să se orienteze spre sisteme de plată alternative creditării. Potrivit unui studiu realizat recent de Real Time, 29% dintre potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să apeleze la sistemul de plată prin rate la dezvoltator, 57% vor să contracteze un credit, în vreme ce 14% ar avea lichidităţi pentru o achiziţie. „Pentru a mări numărul de vânzări, şi, implicit, a disponibiliza capital, din ce în ce mai mulţi dezvoltatori au început să ofere această formă de achiziţie”, subliniază Valentin Ionescu, director de vânzări în cadrul Galaxy Imob Grup.

Acesta precizează că, faţă de 2007-2008, cifrele dezvoltatorilor nu indică o creştere deosebită a vânzărilor prin acest sistem de plată. „Există totuşi un interes ceva mai accentuat decât în anii trecuţi, datorită inaccesibilităţii creditărilor bancare, pe de-o parte, şi lejerităţii aparente a acestui instrument-punte, pe de altă parte”, subliniază directorul de vânzări al Galaxy Imob. Potrivit reprezentanţilor omului de afaceri şi dezvoltatorului Garbis Vicenţiu Kehaiyan, circa 50% dintre clienţii din această perioadă sunt interesaţi de plata în rate. „Pentru că nu au cum să acceseze credite – sau ar avea cum, dar durează foarte mult – preferă să încheie cu noi contracte de plată în rate”, explică oficialii developerului.

Rată mai mare decât la bancă
Potrivit lui Valentin Ionescu, sistemul de rate la dezvoltator se adresează celor care – dintr-un motiv sau altul – au o perspectivă apropiată şi bine conturată de a se încadra în condiţiile de acordare ale unui credit clasic; o altă categorie de public ar fi clienţii ale căror venituri ies din sfera licitului.

La modul general şi pe termen lung însă, această modalitate de plată nu este una foarte convenabilă nici pentru vânzător, nici pentru cumpărător. Pentru dezvoltatori nu este decât o modalitate de a veni în întâmpinarea consumatorului final şi nu prezintă mari avantaje pentru niciuna dintre părţi, din cauza costurilor mari de finanţare, pe care dezvoltatorul este nevoit să le răsfrângă asupra clientului, spune reprezentantul Galaxy Imob. „Rata la noi e semnificativ mai mare decât la un credit. Noi nu suntem bancă. Mai puţin de atât nu ne permitem. Noi încurajăm oamenii să acceseze credite, pentru că am prefera să ne primim banii cash”, recunosc reprezentanţii lui Kehaiyan.

Plăteşti la valoarea de peste 10 ani
Şi din punctul de vedere al consumatorului final, varianta de plată cash sau prin credit este mult mai convenabilă. Asta pentru că, în cazul achiziţiei în rate, perioada de plată este mult mai mică. În cazul unui bloc dezvoltat de Kehaiyan în zona mall-ului Vitan, termenul maxim este de 10 ani. După achitarea unui avans de 10.000 de euro, rata lunară la o garsonieră ar fi de 900 de euro, la un apartament cu două camere ar urca la 1.000 de euro, iar la o locuinţă cu trei camere s-ar ridica la 1.100 de euro.

Pe lângă acest aspect, preţul locuinţei este o valoare de piaţă estimată pentru momentul finalizării plăţii. Astfel, în cazul unei achiziţii în rate pe 10 ani, clientul ar trebui să plătească, în final, 161.603 euro pentru o garsonieră de 44,77 de metri pătraţi, 171.023 euro pentru un apartament cu două camere de 55,43 de metri pătraţi şi 204.218 euro pentru o locuinţă cu trei camere de 67,51 de metri pătraţi. Spre comparaţie, preţurile actuale, disponibile pentru plata cash sau prin credit, sunt de 67.000 de euro pentru o garsonieră, 82.000 de euro pentru un apartament cu două camere şi 85.000 de euro pentru o locuinţă cu trei camere. Reprezentanţii dezvoltatorului spun că la terminarea plăţii locuinţele pot valora fie mai mult, fie mai puţin decât preţurile estimative stabilite acum, iar atât compania, cât şi clientul pot ieşi în pierdere. Aceştia speră însă ca acei clienţi care au încheiat până acum contracte de plată în rate vor accesa totuşi un credit în perioada următoare. „Noi estimăm că nici criza nu va ţine o veşnicie”, estimează reprezentanţii dezvoltatorului.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Pe fondul pandemiei, Prime Kapital lansează un întreg program de sprijin pentru cumpărători, ce include și rate la dezvoltator

Compania a anunțat, recent, că avansurile achitate de către clienți vor fi plasate în conturi fiduciare, garantând, astfel, siguranța acestora. Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a lansat FlexAssist...

citește mai departe
Ce soluţii oferă vânzătorii de locuinţe noi la condiţiile dificile de creditare

Dezvoltatorii şi investitorii de portofoliu încearcă să ofere modalităţi de finanţare cât mai flexibile celor care vor să ocolească banca în achiziţia unei locuinţe. În ultimii ani, contractarea unor...

citește mai departe