Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 ian. 2015

Episodul 1: Pariu cu recesiunea: cine a câștigat și cine a pierdut? Cele mai bune și cele mai proaste investiții în apartamente

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Perioada de criză a dovedit că nu întodeauna cărările cele mai „umblate” sunt și cele… câștigătoare.

O statistică realizată de Imobiliare.ro, în colaborare cu platforma specializată Analize Imobiliare, își propune să arate, într-o privire retrospectivă, care s-au dovedit a fi cele mai bune și, respectiv, cele mai proaste investiții imobiliare pe parcursul ultimilor șase ani. Studiul compară evoluția prețului mediu pe metru pătrat, pe segmentul vânzărilor de apartamente, în 15 orașe reședință de județ în intervalul cuprins între trimestrul patru al anului 2008 și perioada similară din 2014; sunt luate în calcul, totodată, și variațiile consemnate în 2014 (față de ultimul trimestru al anului precedent).

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-invest-reals-estate-real-concept-image31120335

Cele mai bune investiții: reduceri de sub 30%
Dintre centrele regionale analizate, doar două au înregistrat reduceri de preț mai mici de 30% în ultimii șase ani, situându-se astfel în fruntea clasamentului celor mai bune investiții pe segmentul apartamentelor.

Sibiul este orașul cu cea mai mică rată de depreciere a locuințelor pe timp de criză; din trimestrul al patrulea din 2008, apartamentele scoase la vânzare aici s-au ieftinit cu 16%, de la o medie de 834 de euro pe metru pătrat util până la 697 de euro pe metru pătrat. De la finele lui 2013 până în 2014 prețurile au consemnat însă un recul semnificativ, de 3,7%, de la un nivel de 724 de euro pe metru pătrat util.

În Timișoara, segmentul apartamentelor a înregistrat un declin de 25% în perioada 2008-2014, de la o medie de 1.099 de euro pe metru pătrat util, până la 824 de euro pe metru pătrat. Pe parcursul anului precedent, prețurile s-au înscris însă pe un trend ascendent, cu un avans de 4,4%, de la nivelul de 789 de euro pe metru pătrat valabil în trimestrul al patrulea din 2013.

Orașe cu scăderi moderate
În zona de mijloc a clasamentului se situează orașe cu un declin moderat al prețurilor în perioada de recesiune, respectiv sub 40%.

Acesta este cazul Brașovului, unde apartamentele s-au ieftinit cu 30% în ultimii șase ani, de la 1.171 de euro pe metru pătrat util, până la 818 euro pe metru pătrat. Ecartul dintre cele două momente a fost micșorat de tendința de creștere a prețurilor consemnată de la finele lui 2013 până în 2014 – aceasta s-a situat la 2,6%, pornind de la un nivel de 797 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, prețurile solicitate de proprietari au scăzut cu 32% în perioada menționată, de la 1.416 euro pe metru pătrat util, până la 968 de euro pe metru pătrat. Prețurile au crescut în ultimul an și în orașul de pe Someș, însă cu o marjă de 1,8%, de la 951 de euro pe metru pătrat.

În Iași, prețurile au scăzut cu 33% în ultimii șase ani, de la 1.194 de euro pe metru pătrat în trimestrul patru din 2008, până la 799 de euro pe metru pătrat în perioada similară din 2014. În ultimul an, apartamentele s-au apreciat cu 2,5%, de la o medie 780 de euro pe metru pătrat.

În Ploiești, apartamentele s-au devalorizat cu 34% de la finele lui 2008 încoace, de la o medie de 1.118 euro pe metru pătrat util, până la 733 de euro pe metru pătrat. Și locuințele din acest oraș par să fi depășit „pragul de jos” al pieței, după ce au consemnat o apreciere de 2,6% anul trecut, de la 714 euro pe metru pătrat.

„Vedeta” achizițiilor imobiliare, pe lista celor mai mari deprecieri
Orașele incluse pe lista celor mai proaste investiții imobiliare sunt cele care au înregistrat, din 2008 încoace, reduceri de preț de peste 40%.

În fruntea acestora se situează Râmnicu Vâlcea, unde apartamentele și-au pierdut 50% din valoare pe parcursul crizei, astfel că, în trimestrul al patrulea din 2014, suma medie solicitată de vânzătorii din oraș se situa la 598 de euro pe metru pătrat (față de 1.200 de euro pe metru pătrat în 2008). Piața și-a continuat trendul descendent în ultimul an, cu un declin de 2,2% la 12 luni, de la 612 euro pe metru pătrat.

Constanța a consemnat, pe parcursul perioadei de recesiune, o depreciere a prețurilor de 45%, de la 1.552 de euro pe metru pătrat în 2008, până la 858 de euro pe metru pătrat la finele anului trecut. Piața dă însă semne de revenire, în contextul revenirii prețurilor pe o traiectorie crescătoare, cu un avans de 1,5% la nivelul lui 2014.

Pornind de la cel mai ridicat nivel al prețurilor pe segmentul rezidențial, Bucureștiul se situează, și el, în topul orașelor cu cele mai mari rate de depreciere consemnate în ultimii șase ani. În Capitală, apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit cu 44% în perioada menționată, de la 1.899 de euro pe metru pătrat, până la 1.056 de euro pe metru pătrat. Începând cu finalul lui 2013 însă, pretențiile proprietarilor s-au revigorat, iar prețurile au crescut ușor, de la 1.040 de euro pe metru pătrat.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • medusa

    Fiindca nu ati intocmit contract legal de chirie cu platalunara a impozitului. De aia!Nu vrea! Si daca mai insisisti atunci are sa-ti mareasca chiria cu 25%, fiindca atat e impozitulpe chirie….

  • adn

    nu ai nevoie de proprietar, te prezinti cu contractul de inchiriere la politie si iei viza

  • Ce face fiscul?

    Cand va verifica statul contractele la fisc ale proprietarilor? Eu stau cu chirie si nu vrea proprietarul sa-mi faca viza de flotant la care am dreptul!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe