Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 mai 2015

Este sau nu momentul potrivit pentru achiziția unei locuințe? Află cum merge piața!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Decizia de a cumpăra o proprietate ar trebui să țină cont nu doar de dorințele și nevoile proprii, ci și de evoluția per ansamblu a segmentului vizat.

Dacă te numeri printre cei care se gândesc să cumpere o locuință în perioada următoare, probabil că te întrebi dacă este sau nu momentul potrivit pentru a face o asemenea „investiție”. Răspunsul la această întrebare depinde, desigur, de situația fiecărui potențial cumpărător în parte, însă nu poate „sta în picioare” de unul singur, în absența unei perspective de actualitate asupra pieței.

Pentru a-ți putea forma o asemenea imagine, vom supune analizei doi dintre principalii indicatori ai evoluției segmentului rezidențial: volumul tranzacțiilor și cel al lucrărilor de construcții.

Dacă ești interesat și de evoluția prețurilor, poți afla mai multe aici.

http://www.dreamstime.com/stock-image-keys-young-family-receiving-apartment-image40031601

Achizițiile de locuințe, pe minus sau pe plus?
Potrivit datelor transmise de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primul trimestru din 2015 au fost înregistrate, la nivel naţional, 199.122 de tranzacţii imobiliare. Acest volum semnalează o scădere de aproximativ 3,4% (peste 7.000 de imobile) față de perioada similară a anului precedent. Cele mai multe tranzacţii au fost consemnate în Bucureşti (17.471), Ilfov (12.361) şi Timiş (9.753), iar cele mai puține în Vâlcea (2.021), Bistriţa-Năsăud (1.894) şi Covasna (1.792).

În ce măsură se resimte însă această scădere pe segmentul achizițiilor de locuințe? Igor Postovanu, broker/owner al agenției bucureștene Sims Parkman, este de părere că declinul semnalat de datele ANCPI vine din afara pieței rezidențiale, care a consemnat, dimpotrivă, o majorare a activității de tranzacționare de la începutul acestui an. „Ca impresie generală, lucrurile merg mai bine decât anul trecut. Chiar arată bine piața”, notează acesta.

În opinia reprezentantului Sims Parkman, programul Prima Casă rămâne motorul pieței rezidențiale, acesta continuând să genereze masa achizițiilor de locuințe. O revigorare a activității este vizibilă însă și pe palierele de preț mai ridicate, pe fondul semnalelor pozitive din economie, corelate cu trendul de ieftinire a creditelor (mai ales a celor în monedă națională). Creșterea vine atât din partea cumpărătorilor care au făcut un upgrade de locuință, cât și din partea clienților interesați de achiziții în scop investițional.

Construcțiile rezidențiale, peste pragul din 2014
În ceea ce privește volumul lucrărilor de construcții, datele Institutului Național de Statistică (INS) relevă un avans cu 13,4% (ca serie brută) în primul trimestru din 2015, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Interesant este că segmentul clădirilor rezidențiale conduce detașat la capitolul creșteri, cu 19,9%, urmat fiind de sectorul clădirilor nerezidențiale (cu 15%) și de cel al construcțiilor inginerești (cu 10,5%).

În mod previzibil, entuziasmul pentru dezvoltarea de noi ansambluri de locuințe se simte cel mai puternic în Capitală.

Citește și: Din cenușa crizei se ridică viitoarele case ale românilor. Ce „rețetă” urmează cei care le construiesc?

Investitorii sesizează însă și potențialul oferit de alte mari orașe ale țării. Un astfel de exemplu este dat de joint-venture-ul format de fondul de investiții britanic Patron Capital și dezvoltatorul israelian Tagor, care a anunțat recent finalizarea primei faze ansamblul rezidențial Adora Forest, din Timișoara – un proiect conceput să cuprindă circa 1.200 de unități locative la finalizare, situat în apropiere de zona Dumbrăviţa, lângă Pădurea Verde. Cea dintâi etapă de construcție constă într-un bloc de 107 de apartamente, dintre care 10% au fost deja rezervate sau vândute, în mai puțin de o lună de la darea în folosinţă. „Piaţa rezidenţială este în plin avânt la Timişoara şi timişorenii sunt evident interesaţi de un mod de viaţă de calitate. Timişoara este unul din oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din România, cu foarte mulţi investitori care încep noi afaceri sau le extind pe cele existente, ceea ce atrage personal calificat inclusiv din judeţele limitrofe”, explică Andreea Hamza, directorul de marketing şi vânzări al proiectelor Adora.

Părerile cititorilor
1 părere
  • tofan

    foarte bun articolul

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Sigma Residence: 124 de apartamente neobișnuit de spațioase în cartierul Tomis Plus din Constanța (P)

Proiectul are ca termen de finalizare vara anului 2021, când toate unitățile locative vor fi predate „la cheie”. Situat în cartierul Tomis Plus din Constanța, mai exact pe Bulevardul...

citește mai departe
Grandis Residence: un nou ansamblu rezidențial de amploare în Brașov, zona Tractorul (P)

Până în 2024 ansamblul urmează a cuprinde 16 clădiri, cu un total de aproximativ 750 de apartamente. Te afli în căutarea unei locuințe noi în Brașov, fie pentru uzul...

citește mai departe
De ce au crescut prețurile apartamentelor din București?

Zvonurile alarmiste privind piața imobiliară, care au început să se propage încă din 2018, au avut ca efect scăderea interesului cumpărătorilor și, implicit, a numărului de vânzări. Anul 2019...

citește mai departe
Il Giardino Bianco Residence: vile moderne în nordul Bucureștiului, personalizabile! Prețuri de 120.000-135.000 de euro (P)

Visul de a locui la curte poate deveni la realitate – chiar și pentru locuitorii Capitalei. Il Giardino Bianco Residence este un ansamblu rezidențial de vile situat în nordul...

citește mai departe
Soho Braşov Residence: 1.500 de apartamente și facilități complementare în apropierea cartierului Triaj (P)

Unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale din orașul de la poalele Tâmpei urmează a fi predat integral în anul 2025. Ansamblul rezidențial Soho Braşov Residence este situat într-una...

citește mai departe