Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 nov. 2019

Evoluția prețurilor, pe cartiere, în cele mai mari 3 piețe imobiliare ale țării

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Capitala ocupă în continuare locul al doilea în clasamentul național al celor mai mari prețuri medii solicitate de către vânzătorii de apartamente

Evoluția prețurilor apartamentelor a fost, în T3 2019, una general ascendentă în aceste trei centre regionale. Diferențe semnificative pot fi observate, însă, atât de la oraș la oraș, cât și de la o zonă la alta.

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente din București a consemnat, trimestrul trecut, un avans important, de 5,5% mai exact, până la o valoare de 1.380 euro pe metru pătrat util (față de 1.310 de euro pe metru pătrat). În urma unei creșteri de 2,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca au ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.610 euro pe metru pătrat util (de la 1.570 de euro pe metru pătrat). În aceeași perioadă, prețul mediu solicitat pentru un apartament din Timișoara s-a majorat cu 1,1%, până la o medie de 1.230 de euro pe metru pătrat util (de la 1.210 euro pe metru pătrat util).

București: avans de două cifre în Kiseleff-Aviatorilor

Trimestrul trecut, în Capitală au fost consemnate, raportat la zone și cartiere, variații de preț importante, unele semnificativ mai mari decât media valabilă la nivel de oraș. Spre deosebire de trimestrul anterior, când cel mai afectat de scăderi a fost arealul de centru-nord, aici au avut loc, în perioada iulie-septembrie, cele mai mari scumpiri.

Astfel, cel mai mare avans al prețurilor solicitate de către vânzători, în cuantum de 16,2%, a avut loc în zona Kiseleff-Aviatorilor, următorul loc în clasamentul scumpirilor fiind ocupat de zona Griviței-Gara de Nord, cu un plus de 10,9% la trei luni (până la o medie de 1.340 de euro pe metru pătrat). Creșteri semnificative au avut loc și în Pipera (+8,9%, până la 1.580 de euro pe metru pătrat), Herăstrău-Nordului (+6,8%) și, respectiv, Victoriei-Romană-Universitate (+6,2%, până la 1.770 de euro pe metru pătrat).

Trimestrul trecut au existat, în Capitală, și scăderi de preț – cel mai important declin a avut loc în zona Ștefan cel Mare, unde proprietarii de apartamente și-au redus pretențiile cu 4,1%, până la o medie de 1.440 de euro pe metru pătrat. Deprecieri ușoare au avut loc și în Giurgiului (-0,2%) și, respectiv, în Pantelimon (-0,1%, până la 1.110 euro pe metru pătrat). Cele mai mici creșteri de preț, pe de altă parte, au fost consemnate în Crângași (+0,1%, până la 1.230 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, în Giulești (+0,4%).

Trimestrul trecut, avansul consemnat de apartamentele noi din București a fost mai mult decât dublu decât cel al locuințelor vechi

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente a consemnat niște modificări importante. Pe primul loc se situează acum zona Kiseleff-Aviatorilor, cu o medie de preț de 2.640 de euro pe metru pătrat, care a reușit să devanseze Herăstrău-Nordului, unde pretențiile vânzătorilor s-au majorat până la 2.600 de euro pe metru pătrat util. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de Dorobanți-Floreasca (cu 2.190 euro pe metru pătrat util, de la 2.110 euro pe metru pătrat), de Aviației (cu 1.940 de euro pe metru pătrat, de la 1.860 euro pe metru pătrat) și, respectiv, de Dacia-Eminescu (cu 1.820 de euro pe metru pătrat) – cea din urmă zonă reușind să devanseze Unirii (cu 1.780 de euro pe metru pătrat).

În clasamentul zonelor bucureștene cu cele mai ieftine apartamente nu au existat modificări: poziția fruntașă este ocupată, în continuare, de Ghencea (cu o medie de 910 de euro pe metru pătrat), iar pe următoarele locuri se află Rahova (cu 970 de euro pe metru pătrat), apoi Giurgiului (1.030 de euro pe metru pătrat), Giulești (1.050 de euro pe metru pătrat) și Militari (cu 1.080 de euro pe metru pătrat). 

Citește și:
Brașov, Constanța, Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T3 2019
Piața imobiliară în T3 2019: Prețurile locuințelor și-au accelerat creșterea ca urmare a majorării cererii și a faptului că se construiesc proiecte în zone mai bune

Cluj-Napoca: majorări pe linie

Raportat la zone și cartiere, în orașul de pe Someș au avut loc, spre deosebire de Capitală, doar variații pozitive. Marjele de creștere au fost, însă, comparativ cu Bucureștiul, semnificativ mai reduse: cel mai mare avans, în cuantum de 5,5%, a avut loc în arealul central și ultracentral, la egalitate cu zona Someșeni. O creștere de preț de 4,7% a fost consemnată, de asemenea, în zona Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria.

În celelalte cartiere ale Clujului, creșterile de preț resimțite trimestrul trecut s-au situat sub pragul de 4%. Astfel, cele mai reduse variații au avut loc în cartierele Iris (+1,1%, până la 1.500 de euro pe metru pătrat), Florești (+1,1%, până la 890 de euro pe metru pătrat) și Grigorescu (1,6%, până la 1.600 de euro pe metru pătrat).

Prețul mediu solicitat în cea mai exclusivistă zonă din Cluj-Napoca se apropie de pragul de 2.000 euro/mp

La fel ca în Capitală, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a rămas neschimbat: arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o medie de preț de 1.940 de euro pe metru pătrat util (în creștere de la 1.840 de euro pe metru pătrat). Următoarele locuri sunt ocupate de Plopilor (unde așteptările vânzătorilor ajung la 1.860 de euro pe metru pătrat util), de Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1.770 de euro pe metru pătrat util), dar și de Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.640 de euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite tot în localitățile limitrofe Florești și Baciu (1.050 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate, la ceva distanță, de Someșeni (cu 1.270 de euro pe metru pătrat).

În toate cartierele clujene, nivelul actual al prețurilor apartamentelor este mai ridicat decât cel consemnat în perioada similară a anului anterior. Cele mai semnificative creșteri anuale au avut loc, însă, în Iris (+13,6%), în zona centrală și ultracentrală (+13,2%), în Baciu (+9,8%), în Plopilor (+9,4%) și, respectiv, în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (tot un plus de 9,4%). Cele mai mici marje anuale de creștere pot fi observate, pe de altă parte, în câteva zone mai noi ale orașului: Zorilor (+0,8%), Florești (+2,8%) și, respectiv, Someșeni (+3,4%).

Timișoara: variații temperate

Spre deosebire de Cluj-Napoca, pe piața din Timișoara nu au avut loc, în perioada analizată, exclusiv variații pozitive. În plus, marjele de creștere consemnate aici au fost semnificativ mai reduse – atât comparativ cu orașul de pe Someș, cât și cu trimestrul anterior.

Cel mai mare avans, anume +3,4%, a avut loc în Circumvalațiunii, pe următoarele locuri în clasament situându-se zonele Ultracentral-Medicină-Piața Unirii (+2,9%), Lipovei-Aradului (+2,6%), Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+2,4%), dar și Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+2%). Apartamentele din Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua s-au apreciat, pe de altă parte, cu 1,1% în perioada analizată, iar cele din Braytim și Girocului-Soarelui-Buziașului, cu câte 0,5%. Singurele cartiere timișorene în care prețurile s-au mai diminuat trimestrul trecut sunt Torontalului și Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân. La fel ca în cele trei luni anterioare, însă, scăderile sunt ușoare, de sub 1%: avem de-a face cu un minus de 0,2% în cel dintâi caz și, respectiv, cu un recul de 0,4% în cel de-al doilea caz.

Apartamentele din cele mai multe cartiere timișorene se încadrează între 1.200 și 1.300 euro/mp

În clasamentul cartierelor timișorene cu cele mai scumpe apartamente, zona Ultracentral-Medicină-Piața Unirii ocupă, în continuare, prima poziție, cu o medie de preț de 1.540 de euro pe metru pătrat util. Pe următorul loc se află arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (cu 1.310 euro pe metru pătrat), urmat de Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (1.300 de euro pe metru pătrat), Torontalului (1.280 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Circumvalațiunii (1.270 de euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, unde pretențiile vânzătorilor ajung, în medie, la 1.180 de euro pe metru pătrat. În Timișoara poate fi observată, în continuare, aceeași plajă îngustă de variație a prețurilor solicitate, majoritatea zonelor încadrându-se între 1.200 și, respectiv, 1.300 de euro pe metru pătrat util.

Citește și: Visezi la casa ta? 20.000 de locuințe noi scoase la vânzare în 6 mari centre regionale!

Și în cazul orașului de pe Bega, pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt mai ridicate acum în toate cartierele comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cel mai mare avans anual, de 5,7%, poate fi observat în Ultracentral-Medicină-Piața Unirii, această zonă fiind urmată de Lipovei-Aradului (+4,7%), Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+4,4%), Circumvalațiunii (+4,3%), Girocului-Soarelui-Buziașului (+4,3%) și Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (tot +4,3%). Cele mai mici creșteri la 12 luni pot fi observate, pe de altă parte, în Torontalului (+2%) și, respectiv, Braytim (+2,2%). 

Părerile cititorilor
1 părere
  • Retrospectivă 2019: despre accelerarea creșterii prețurilor și alți indicatori. Cât te-ar costa un upgrade de locuință de la periferie spre centru -Ştiri imobiliare, Subiectul lunii – ImoExpert

    […] Citește și: Evoluția prețurilor, pe cartiere, în cele mai mari 3 piețe imobiliare ale țării […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Nordis Group: achizițiile de locuințe sunt mai rentabile – și mai sigure – decât alte metode de investiție

Reprezentanții companiei au observat, pe parcursul acestui an, o tendință de creștere a bugetului pe care investitorii din imobiliare sunt dispuși să-l aloce. În ultimii cinci ani, proprietățile imobiliare...

citește mai departe
La nivel național, prețurile apartamentelor au consemnat un avans semnificativ în luna octombrie. Vezi situația din marile orașe

Patru din șase centre regionale au fost caracterizate, per ansamblu, de o tendință de creștere – în alte două pretențiile proprietarilor s-au menținut, practic, la nivelul din septembrie. După...

citește mai departe
Cum s-au schimbat preferințele cumpărătorilor din imobiliare pe fondul Covid-19

Restricțiile de circulație impuse în contextul răspândirii noului coronavirus au avut un impact vizibil asupra interesului manifestat pentru diferite tipuri de proprietăți. În cel de-al treilea pătrar din 2020...

citește mai departe
Rezidențialele autohtone după restricțiile de circulație: prețurile locuințelor față de evoluția cererii, a ofertei și a achizițiilor în T3 2020

Pentru moment, datele din piață relevă o reziliență semnificativă a principalilor indicatori specifici acestei piețe. După starea de urgență instituită în luna martie și încheiată la jumătatea lunii mai,...

citește mai departe
ING Bank: 7 idei preconcepute despre creditele ipotecare – inclusiv Noua Casă!

A contracta un împrumut cu cel mai mic avans posibil nu este, din punct de vedere financiar, cea mai bună decizie. Te gândești să-ți cumperi o locuință? Pentru cei...

citește mai departe