Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 mart. 2011

Goana după locuinţe noi. Efect temporar sau tendinţă pe termen lung?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Dezvoltatorii şi promotorii ansamblurilor rezidenţiale noi anunţă vânzări-record pentru actuala perioadă.

De la începutul acestui an, mai mulţi jucători activi în real estate-ul autohton vorbesc de o tendinţă de ieşire din expectativă a potenţialilor cumpărători. Acest lucru este valabil şi pentru locuinţele noi. Potrivit datelor companiei Be Igloo, ce se ocupă de promovarea şi vânzarea de unităţi locative în cadrul mai multor ansambluri rezidenţiale, în 2011 a avut loc o triplare a volumului de vânzări comparativ cu anul trecut, astfel încât tranzacţiile înregistrate până acum reprezintă aproape jumătate din totalul pe 2010. “În primele trei luni ale anului trecut am vândut doar 10 apartamente, în timp ce în 2011 am înregistrat deja 30 de tranzacţii”, subliniază Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo. Circa 80% dintre tranzacţiile realizate în 2010 şi în primele luni din 2011 au fost realizate prin intermediul programului Prima Casă.

Şi dezvoltatorii complexului Militari Residence din Capitală semnalează un volum semnificativ de vânzări pentru anul în curs, chiar dacă acestea se situează la un nivel comparabil cu cel de anul trecut. Astfel, reprezentanţii acestui ansamblu spun că de la începutul lui 2011 au fost vândute 100 de unităţi locative, în vreme ce, pe tot parcursul lui 2010 au fost tranzacţionate aproximativ 600 de unităţi. Cea mai mare parte dintre vânzări au avut loc cu ajutorul unui credit garantat de către stat.

Dacă statul va ieşi din joc, piaţa va găsi alt punct de sprijin

Care este motivul din spatele acestor vânzări-record de apartamente noi? Reprezentanţii Militari Residence sunt de părere că în momentul de faţă majoritatea cumpărătorilor sunt grăbiţi din cauza faptului că nu ştiu dacă programul Prima Casă va continua sau nu. O posibilă stopare a programului guvernamental nu-i sperie însă şi pe vânzătorii de locuinţe noi. Dezvoltatorii ansamblului din Militari nu cred că această schimbare va afecta cu mult volumul de tranzacţii încheiate, întrucât circa 30% dintre clienţii de până acum au făcut achiziţii cu bani gheaţă.

Pe de altă parte, Loredana Albu, managing partner Be Igloo, crede că dacă programul guvernamental va fi oprit, băncile vor putea oferi produse de creditare similare, astfel încât populaţia să beneficieze în continuare de un acces (relativ) facil la finanţare. Nimrod Zvik se menţine optimist, estimând că vânzările companiei se vor menţine pe un trend crescător şi în restul anului, în condiţiile în care mulţi dintre cei aflaţi până acum în aşteptare au înţeles că preţurile au ajuns la un nivel minim. Reprezentantul Be Igloo precizează că revigorarea din ultimele luni este o evoluţie normală după doi ani de stagnare a pieţei, însă nimeni nu va trebui să se aştepte la un boom imobiliar ca cel din 2007.

Apartamentele cu două camere, preferatele cumpărătorilor
În ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor de locuinţe noi, acestea se pliază pe o gamă mai largă de preţuri. În Militari Residence, în 2010 şi 2011 s-au vândut cel mai mult locuinţele cu două şi trei camere, cu valori începând de la 45.000 şi, respectiv 77.000 de euro (ambele fără TVA). Pe de altă parte, valoarea medie a unei locuinţe achiziţionate prin intermediul Be Igloo s-a menţinut anul acesta la 80.000 de euro. Asta în condiţiile în care 90% dintre clienţii de anul acesta s-au orientat spre unităţile locative cu două camere, 9% au ales locuinţe cu trei camere şi doar 1% dintre clienţi s-au arătat interesaţi de garsoniere şi apartamente cu mai mult de trei camere. În topul vânzărilor Be Igloo se află ansamblul Optima din cartierul Titan, cu 63% din volumul total al tranzacţiilor.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • maria

  Toate ca toate, dar tot locuintele vechi sunt mai de incredere, am vazut ansambluri rezidentiale ridicate cat ai zice peste, sa nu mai zic ca se aude prin pereti, se sparg tevile si se trezesc oamenii cu soricei in case, tot cea a facut ceasca e bun, iar ce a trecut peste 1977 este nemuritor.O sa se vada dupa un cutremur cum or sa pice ansamblurile astea rezidentiale cu grad seismic de 10 luat pe spaga in majoritatea situatiilor.Daca ar fi sa-mi cumpar o locuinta tot in bloc vechi as alege, sa nu mai spun ca in unele ansambluri zici ca sunt la tara, degeama am lux daca in jur e pustietate.

 • Lucian

  de 2 luni caut o casa sau un un apartament cu 4 camere, in zona de nord a Bucurestiului. ati fi surprins cate apartamente, case, sunt goale. Sunt goale si asteapta. tot ce se vinde la ora actuala este sub 80-90K, maxim ap de 3 camere. eu am luat decizia sa mai astept pina in vara, cu achizitia, atunci cand vor fi nevoite si bancile si dezvoltatorii si investitorii sa-si marcheze pierderile. parearea mea personala, loc de scazut preturi mai este, cel putin 15%-20%, pe anumite segmente.

 • Metrul Patrat

  Pana in perioada de varf a bulei imobiliare din Romania se folosea indicele brei (vechi si nou). Vedeam pe atunci cresteri aproape zilnic si erau specialistii lui peste prajit gen Zilisteanu si altii, cica analisti , care spuneau ca piata va creste necontenit si ca Romania este o tara „atipica”. Exista si mult public pentru asa ceva, multi fazani, Romania fiind de fapt, la prima sa experienta de acest gen, la prima sa bula imobiliara.
  Cand preturile au inceput sa scada, incepand cu 2008, s-a renuntat la brei (atat vechi cat si nou) si s-a inventat mizeria de indice imobiliare.ro. Pentru dezinformare. Dadea „nasol” sa se vada cum preturile scad pe acelasi grafic pe marginea caruia toti analistii de kakao previzionau doar cresteri. De atunci nu s-a mai vorbit de brei.
  S-a vorbit doar de imobiliare.ro. Daca s-ar fi folosit un singur grafic am fi vazut mai clar dimensiunea bulei imobiliare din Romania. Cum a crescut dar mai ales cum a scazut si cat o sa mai scada.
  Cine o sa studieze putin ce inseamna ca fenomen o bula speculativa, o sa vada ca preturile scad de regula, pana la nivelul la care bula si-a inceput „umflarea” . Adica in cazul Romaniei pana la nivelurile din 2003.
  Pentru ca in Romania n-a fost si nu este o piata „atipica”!!!!!!!!!!!!!

 • dana

  Daca nu sunteti activi in piata imobiliara, nu va mai dati cu parerea. Tranzactii s-au facut in toata aceasta perioada de criza. Din ianuarie 2009 vand doar locuinte noi,in ciuda mediatizarii negative a sectorului imobiliar, oamenii achizitioneaza. Nu va mai lasati influentati de mass-media, au tendinta doar sa dezinformeze si sa manipuleze opinia publica.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
În 2021, dezvoltatorul ansamblurilor Cortina a vândut locuințe în valoare de peste 90 de milioane de euro. Compania continuă investițiile

Lucrările la două dintre proiectele în care au fost tranzacționate proprietăți au început chiar anul trecut. Dezvoltatorul autohton Eden Capital Development a anunțat că anul trecut a vândut locuințe...

citește mai departe
Dezvoltatorul Art City: „Piața rezidențială s-a dublat ca volum de lucrări într-o perioadă de mai puțin de trei ani”

Pentru anul în curs, reprezentanții companiei vizează extinderea portofoliului de proiecte administrate cu încă trei proiecte, predominant rezidențiale. Art Property, dezvoltatorul ansamblului rezidențial Art City (foto) din nordul Capitalei,...

citește mai departe
Colliers: 2021, „un an care a făcut cât doi” pe piața terenurilor – cea mai mare valoare a tranzacțiilor din 2007 încoace. Previziunile pentru 2022

Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost cei mai activi, vădind un interes crescut pentru dezvoltări imobiliare pe acest segment de piață. Piața tranzacțiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidențiale...

citește mai departe
Euro Vial achiziționează un teren de 2.500 de metri pătrați în Mamaia Nord, pentru extinderea facilităților complexului Sea ON

Tranzacția s-a cifrat la peste 1,5 milioane de euro și a fost încheiată la sfârșitul anului trecut, în condițiile în care proiectul în sine a fost livrat în vara...

citește mai departe
Ce investiții facem în 2022? (P)

Pentru a face o investiție imobiliară de succes, există câteva aspecte de care trebuie să țină cont un potențial cumpărător – dincolo de preferințele personale. În 2022, imobiliarele rămân,...

citește mai departe