Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 apr. 2016

In cati ani iti poti cumpara un apartament din salariu in Cluj-Napoca?

scris de Blitz Imobiliare in categoria Prima Casă

ap din salariuInceputul de an 2016 a stat sub semnul ieftinirii creditelor ipotecare, pana in momentul adoptarii controversatei legi a darii in plata. Acest lucru s-a simtit atat in sectorul bancar, unde deja fondurile pentru Prima Casa sunt pe terminate, cat si in sectorul imobiliar unde preturile locuintelor au crescut constant de la inceputul anului.

Indicele ROBOR se afla in prezent la un minim istoric de sub 1%, marja de dobanda pentru Prima Casa a fost coborata si ea de la 2,5% la 2%, iar aceste aspecte au dus dobanda anuala efectiva (DAE) pentru Prima Casa la aproximativ 3,3%.

“Efectul acestei ieftiniri masive a banilor s-a resimtit imediat in piata imobiliara. Practic, gradul de indatorare rezultat din accesarea unui credit „Prima Casa“ pe 30 de ani, pentru achizitia unui apartament cu doua camere (50 mp), a scazut, in medie, cu peste 20% in orasele resedinta de judet din tara, pe parcursul ultimului an”, se arata intr-o analiza realizata de Capital.

O familie cu venituri medii din Cluj, poate sa-si cumpere un apartament din salariu in 8,4 ani!

tab2

Asa cum se poate observa din tabelul de mai sus, Clujul face parte din categoria oraselor cu cel mai mare grad de indatorare. Motivul il reprezinta pretul mediu al apartamentelor, cel mai mare din tara.

tab1

Cele mai accesibile orase sunt: Alexandria, Giurgiu, Slatina, Arad si Zalau. La polul opus se afla orasele: Suceava, Buzau, Oradea, Tulcea si Vaslui, in special datorita veniturilor reduse ale populatiei.

Cea mai mica rata la Prima Casa este sub 100 euro/luna!

Cele mai mici rate la creditul Prima Casa sunt in orasele in care si locuintele sunt cele mai ieftine. Locuitorii Alexandriei platesc doar 87 euro/luna pentru a cumpara un apartament cu doua camere, iar cei din Sfatu Gheorghe, Giurgiu si Resita platesc rate sub 100 euro/luna.

Analiza Capital a luat in calcul pretul mediu pentru apartamentele cu doua camere, avand suprafata de 50 mp din orasele resedinta de judet si salariul mediu net. Ratele au fost calculate pentru un credit Prima Casa pe 30 de ani si o DAE de 3,3%.

Echipa Blitz

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

The post In cati ani iti poti cumpara un apartament din salariu in Cluj-Napoca? appeared first on Blog Blitz Imobiliare.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Poți aplica pentru un credit ipotecar dacă ai venituri din străinătate?

Îți dorești un credit ipotecar în România, deși ai venituri în străinătate? Într-adevăr, procesul de obținere a creditului este unul diferit spre deosebire de situația persoanelor care obțin veniturile...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Vrei un credit? Ascultă recomandările unui specialist BCR înainte de a face acest pas

Te afli în căutarea locuinței ideale și știi că ai nevoie de un credit pentru a o cumpăra. Cel mai probabil, nici nu ai mai făcut o astfel de...

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Ai nevoie de credit să-ți cumperi o casă? Află ce trebuie să verifici în oferta băncilor

Atunci când te gândești să te muți la casă și, în plus, să mai iei și un credit pentru a putea să o achiți, trebuie să nu pierzi din...

citește mai departe