Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Octombrie 2012

În ce cartiere găseşti cele mai ieftine apartamente noi. Dar cele mai scumpe?

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii
Ultima actualizare: 08 Octombrie 2012

Unităţile locative nou-construite din zona Capitalei au consemnat anul acesta un declin mai mare faţă de primele nouă luni din 2011.

Şi în 2012 locuinţele din ansamblurile rezidenţiale bucureştene au continuat să se ieftinească. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut de proprietari în septembrie s-a ridicat la 1.290 euro pe metru pătrat util, în uşoară creştere (cu 0,2%) faţă de august. Asta înseamnă că, de la începutul acestui an, când vânzătorii solicitau, în medie, 1.377 de euro, locuinţele noi au înregistrat o scădere de 6,3%. Spre comparaţie, în primele nouă luni ale anului trecut, declinul consemnat pe acest segment a fost de aproape 4%.

„În Bucureşti, preţul solicitat pentru apartamentele noi este, în medie, cu 23% mai mare decât cel al apartamentelor vechi. Diferenţele variază în funcţie de numărul de camere: de exemplu, preţul locuinţelor noi cu două camere e cu 17% mai mare decât cel al unităţilor locative din blocurile vechi, în vreme ce locuinţele noi cu trei camere sunt cu 30% mai scumpe decât cele vechi. Însă în zonele periferice (de exemplu în Militari sau Berceni), locuinţele din blocurile vechi au preţuri mai mari decât cele noi, principalul motiv pentru această discrepanţă fiind localizarea mai bună a celor dintâi.”

Dorel Niţă, econometrician şi coordonatorul Analize Imobiliare

www.imobiliare.ro prezintă, în cele de mai jos, un clasament pe cartiere al preţurilor cerute pentru apartamentele noi, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare:

Militari, cel mai accesibil cartier pentru două camere
Pe segmentul locuinţelor cu două camere, doar patru din cele cincisprezece cartiere analizate se încadrează în pragul de 60.000 de euro. Astfel, pe primul loc în clasamentul celor mai ieftine apartamente noi se situează cartierul Militari. Aici, preţul mediu cerut pentru o asemenea locuinţă, ce dispune de o suprafaţă medie de 56 de metri pătraţi, este de 51.000 de euro. Acesta este urmat de Berceni, cu un preţ cerut de 52.000 de euro pentru o unitate locativă de circa 59 de metri pătraţi. În Dristor-Vitan Vechi, pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru un apartament de 59 de metri pătraţi este de 56.500 de euro. Nu în ultimul rând, în Pipera, o locuinţă de aproximativ 57 de metri pătraţi poate fi achiziţionată cu 57.900 de euro.

Tot patru zone se încadrează şi în intervalul de preţ 60.000-100.000 de euro. Astfel, în Bucureştii Noi, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă medie utilă de 55 de metri pătraţi, costă 62.500 de euro. În Colentina, o unitate locativă de circa 60 de metri pătraţi poate fi achiziţionată cu 63.000 de euro. În Titan, o locuinţă de 57 de metri pătraţi are un preţ mediu cerut de 64.650 de euro. În cartierul 1 Mai, pe de altă parte, un apartament de 55 de metri pătraţi costă circa 69.000 de euro.

Tei, mai scump decât Unirii
În categoria cartierelor cu locuinţe destinate clasei cu venituri medii-superioare se încadrează cinci zone. În Băneasa, valoarea medie de achiziţie pentru o unitate locativă cu două camere, ce are circa 60 de metri pătraţi, este 73.500 de euro. În zona Decebal-Calea Călăraşilor, o locuinţă similară are un preţ mediu cerut de 84.500 de euro. În cartierul Tineretului-Timpuri Noi însă, o casă cu o suprafaţă utilă ceva mai mare (70 de metri pătraţi) poate fi achiziţionată cu 86.000 de euro. În zona Unirii, un apartament nou de circa 64 de metri pătraţi costă 89.000 de euro, în vreme ce, în cartierul Tei, o unitate locativă de 68 de metri pătraţi se ridică la 92.000 de euro.

Cele mai scumpe locuinţe noi cu două camere pot fi găsite însă în nordul Bucureştiului. Astfel, preţul mediu cerut pentru unităţi locative cu o suprafaţă de 61-62 de metri pătraţi se ridică la nu mai puţin de 125.000 de euro în zonele Dorobanţi-Floreasca şi Herăstrău-Nordului.

Colentina, cap de listă la trei camere
Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, împărţirea cartierelor Capitalei pe categorii arată ceva mai diferit. Astfel, cele mai ieftine astfel de locuinţe pot fi achiziţionate în Colentina, Bucureştii Noi, Militari, Berceni şi Titan. În Colentina, spre exemplu, o unitate locativă de circa 82 de metri pătraţi are un preţ mediu cerut de 82.500 de euro. În Bucureştii Noi, o locuinţă de 85 de metri pătraţi se ridică la 85.000 de euro. În Militari, pe de altă parte, un apartament cu trei camere, ce dispune de o suprafaţă medie de 77 de metri pătraţi, poate fi achiziţionat la 87.000 de euro. În Berceni însă, cu 88.000 de euro poţi cumpăra o casă de circa 85 de metri pătraţi. În cartierul Titan, o locuinţă cu o suprafaţă medie de 84 de metri pătraţi are un preţ mediu cerut de 93.500 de euro.

Un apartament în 1 Mai, 150.000 de euro
În intervalul de preţ 100.000-150.000 de euro se încadrează şapte cartiere. Cel mai accesibil pe acest segment este Dristor-Vitan Vechi, unde un apartament nou de circa 97 de metri pătraţi costă 102.000 de euro. Următoarea clasată este zona Pipera, unde o casă de 90 de metri pătraţi costă aproximativ 117.000 de euro. La un preţ apropiat – 118.000 de euro – se vinde şi un apartament de circa 88 de metri pătraţi din Băneasa. În Tineretului-Timpuri Noi, o casă cu o suprafaţă utilă de 92 de metri pătraţi are un preţ mediu cerut de 122.000 de euro. În Unirii, un apartament de 90 de metri pătraţi ajunge la aproximativ 139.000 de euro, în vreme ce, pe Decebal-Calea Călăraşilor, o unitate locativă similară (de 91 de metri pătraţi), se ridică la 142.000 de euro. Totodată, în cartierul 1 Mai, o locuinţă de circa 84 de metri pătraţi poate fi achiziţionată, în medie, cu 150.000 de euro.

Pe lista celor mai „scumpe” zone în ceea ce priveşte achiziţia de apartamente noi cu trei camere se înscriu trei cartiere. În Tei, spre exemplu, o unitate locativă de circa 97 de metri pătraţi poate fi cumpărată, în medie, cu 174.000 de euro. În Dorobanţi-Floreasca, preţul mediu cerut pentru o locuinţă de aproximativ 90 de metri pătraţi este 185.000 de euro. În zona Herăstrău-Nordului pe de altă parte, o casă de aproximativ 99 de metri pătraţi costă, în medie, 190.000 de euro.

Citeşte şi: Ce locuinţe noi poţi cumpăra cu cel mult 50.000 de euro în marile oraşe ale ţării

Părerile cititorilor
2 păreri
  • emilia

    vreau sa aflu detalii despre cele mai ieftine ap in buc

  • CORNEL

    SE VOR IEFTENI PINA VOR AJUNGE LA VALOAREA LOR REALA, NU CEA UMFLATA DE EVAZIONISTI, SI PROFITORI.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe