Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Martie 2011

Începutul anului a adus speranţa stabilizării pieţei. Ridică stoparea programului Prima Casă un nou pericol?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Martie 2011

Scăderea volumului de tranzacţii şi un nou val de ieftiniri ar fi două dintre efectele fireşti ale acestei măsuri.

În ultimii doi ani, programul Prima Casă a menţinut piaţa rezidenţială autohtonă pe linia de supravieţuire. În condiţiile în care după epuizarea plafonului acordat pe 2011 programul va fi stopat pe termen nedefinit pentru evaluare, apare o întrebare firească: ce se va întâmpla cu piaţa vânzărilor de locuinţe? Igor Postovanu, broker/owner al agenţiei Sims Parkman, anticipează că un prim efectal acestei măsuri va fi resimţit în privinţa volumului de tranzacţii din piaţă. De la începutul acestui an, brokerii din piaţă au semnalat o cerere sensibil mai mare pentru de locuinţe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010. Postovanu spune că interesul pentru achiziţii este ridicat în momentul de faţă, iar tranzacţii au loc – nu doar pe segmentul Prima Casă, ci şi pe cel al proprietăţilor mai scumpe.

În condiţiile stopării programului guvernamental, este de aşteptat o scădere a numărului de tranzacţii, dat fiind că potenţialii cumpărători vor trece într-o stare firească de expectativă, pentru a vedea ce vor face în continuare băncile, dar şi Guvernul. La o scădere a dinamicii pieţei se aşteaptă şi Valentin Ionescu, director de vânzări în cadrul agenţiei Galaxy Imob.

Cumpărătorii vor trece în expectativă, dar nu pentru multă vreme
Nici unul dintre cei doi brokeri imobiliari nu face însă un capăt de lume din acest impact previzionat. Pe de o parte, Postovanu crede că, în contextul în care o nevoie de locuinţe există la modul real, după o perioadă scurtă de reaşezare a pieţei, cei care îşi doresc o casă vor găsi soluţii alternative pentru a face o achiziţie. Pe termen mediu, evoluţia pe acest segment de piaţă va depinde de ce vor face băncile în privinţa creditelor ipotecare clasice, de măsura în care acestea vor oferi sau nu soluţii de finanţare viabile.

Pe de altă parte, Valentin Ionescu nu se teme foarte mult de o scădere drastică a volumului de tranzacţii dintr-un motiv simplu: la ora actuală, funcţionarea pieţei nu mai este susţinută în mod exclusiv de programul Prima Casă, existând semne de revigorare şi pe alte segmente. Astfel, dacă anul trecut majoritatea vânzărilor intermediate de agenţii Galaxy Imob au avut loc prin intermediul programului guvernamental, în momentul de faţă majoritatea achiziţiilor au loc cu bani gheaţă şi vizează proprietăţi mai scumpe, cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro.

Noi scăderi de preţuri la apartamentele vechi
Un alt efect al stopării programului guvernamental ar consta într-o continuare a corecţiei preţurilor, în special pe segmentul apartamentelor vechi. Potrivit lui Postovanu, în condiţiile cererii crescute din ultima perioadă, şi preţurile de tranzacţionare pentru locuinţe au cunoscut o stabilizare. O scădere a cererii poate duce, în acest context, la o continuare a trendului descendent. Reprezentantul Sims Parkman nu se aşteaptă însă la ieftiniri majore şi bruşte, aşa cum au avut loc la debutul crizei. Diferenţa este că în momentul de faţă piaţa este mult mai aproape de un punct de echilibru.

Pe de altă parte, Valentin Ionescu este de părere că preţurile apartamentelor vechi sunt încă departe de realitate. În opinia sa, a plăti 50.000-60.000 de euro pentru un apartament vechi de 30-40 de ani, uzat fizic şi moral, nu reprezintă câtuşi de puţin o investiţie pentru viitor.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • florin

  STUDIUL DE PIATA ARATA O SCADERE DRASTICA IN DOMENIUL IMOBILIAR -in 2011(CASE,APARTAMENTE,TERENURI).Diminuarea nivelului de trai afecteaza piata imobiliara Tranzactiile cu locuinte – in scadere drastica in perioada urmatoare!!!Tot mai multi romani incep sa-si restringa spatiul sau sa-si inchirieze imobilele .Puterea de cumparare scade,ex:un proprietar care si-a vandut un apartament la pretul de 30000-35000 euro -nu poate sa-si cumpere o casa si se reorienteaza sa-si achizitioneze un teren si in mod normal sa-si construiasca o casa in regie proprie!!!
  Analistii spun ca in perioada urmatoare o vila care costa ex:75000 euro -o sa ajunga la pretul de 25000 de euro!!!Specialistii ii sfatuiesc pe cei care dispun de bani cash sa nu se grabeasca la achizitii!!!Preturile sunt in continua scadere!!!Executarile silite, cosmarul pietei imobiliare

  Un nou val de scadere ar putea veni , cand se asteapta inceperea executarilor silite la scara mai larga. “Oferta suplimentara va trage piata si mai jos, in conditiile in care deja dinamica vanzarilor este foarte scazuta”!!!
  Analistii spun ca, in aceasta perioada, casele isi gasesc cu greu cumparatori si astfel scad si preturile. Efectul este insa nesemnificativ, intr-o piata aproape inerta.

  “Si va fi mai rau. Scad salariile, va scadea consumul, respectiv cantitatea de bani pentru achizitii!!!

 • Alex

  Tranzactiile sunt putine nu pt. ca preturile sunt mari ci pt. ca bancile nu acorda credite la rate acceptabile. S-au trezit in sfarsit si romanii si nu mai accepta rate de 8-9% ca inainte de criza. Daca ar fi ca in vest la 3-4% ce bine ar fi. De fapt de asta a avut “Prima Casa” succes. Rate mici = desghetarea pietei. Cand bancile or sa se trezeasca si ele ca nu mai e rost de profit nemuncit atunci o sa se puna in miscare si la noi piata imobiliara.

 • Adi

  Programul “Prima Casa” mentine artificial pretul locuintelor in jurul pragului psihologic de 60.000 euro. Dar tranzactiile sunt foarte putine pt ca preturile sunt inca mari. La disparitia acestui program piata se va aseza deoarece cererea se va intalni cu oferta. Puterea de cumparare este mica in Romania deci preturile vor scade. Vor apare pe piata si executarile silite care vor influenta pretul (in jos). Si bancile vor oferii oferte de credite mai bune. Va creste nr de tranzactii iar pretul se va stabiliza undeva la 500 euro\mp pt cele mai multe tranzactii. Mai bine vinzi mult la un pret rezonabil (real) decat nimic la un pret mare.

 • SCADERI

  ATENTIE LA VALUL DOI AL CRIZEI. CE ESTE MAI RAU PENTRU IMOBILIARI ABIA ACUM URMEAZA. DATORIILE SUVERANE ALE ITALIEI, SPANIEI SI PORTUGALIEI AJUNG LA SCANDENTA IN MAXIM 2 LUNI. LA TOATE ASTEA SE VA ADAUGA ASCENSIUNEA EURIBOR-ULUI CARE VA SCUMPI CREDITELE IPOTECARE LA MAXIME INSUPORTABILE PENTRU POPULATIE.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartament în bloc comunist sau casă veche. Nu cumpăra locuința până nu verifici aceste lucruri – VIDEO

Locuințele vechi au avantajele, dar și dezavantajele lor. Pentru a te asigura că investiția pe care o faci într-o astfel de proprietate va fi una bună pe termen lung...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la început de vară: evoluția din iunie 2021

În Capitală, cea mai semnificativă marjă de creștere a fost consemnată pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi. La fel ca în cele trei luni anterioare, prețurile apartamentelor (noi și...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
În august, prețurile apartamentelor au revenit pe plus. Doar două dintre marile orașe au consemnat scăderi

Acolo unde au avut totuși loc, ieftinirile s-au situat într-o marjă specifică pentru condiții normale de piață. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre...

citește mai departe