Noua Casa, o varianta mai proasta decat Prima Casa?

scris de Leonard M. in categoria Prima Casă
Publicat pe: 9 Ianuarie 2013, Ultima actualizare: 09 Ianuarie 2013

Desi inca nu a aparut intr-o forma finala, programul intitulat Noua Casa, ce urmeaza a inlocui mult mai celebrul Prima Casa, face deja ravagii in presa inceputului de an. Parerile actorilor din piata converg spre un nou blocaj al pietei imobiliare.

La finele anului trecut am avut parte de informatii diametral opuse despre ce se va intampla in 2013 cu programul guvernamental de stimulare a achizitiei unei locuinte cu ajutorul statului. Astfel, Victor Ponta declara ca sustine continuarea programului Prima Casa si in acest an:

“Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013″, declara Victor Ponta in octombrie 2012.

Prima Casa continua, intr-adevar si in 2013, insa statul a acordat doar 200 de milioane de lei drept garantii bancilor comerciale pentru acest an, creditul functionand in principal pe baza garantiilor acordate anul trecut si neepuizate(aproximativ 400 de milioane de euro). Sfarsitul programului Prima Casa este aproape, iar informatiile privind inlocuirea sa cu un alt program intitulat Noua Casa, au inceput sa circule.

Ce ar presupune programul Noua Casa?

Programul Noua Casa ar functiona, in mare, pe principiile programului Prima Casa, adica, ar oferi posibilitatea romanilor sa-si cumpere o locuinta cu un avans de minim 5 % si cu cea mai buna dobanda de pe piata. Modificarea intervine in ceea ce priveste tipul locuintei achizitionate, Noua Casa presupunand doar achizitia unei locuinte noi, finalizata sau in curs de finalizare.

Desi noul program guvernamental inca nu a aparut, specialistii au inceput sa faca tot felul de scenarii, cum ca locuintele noi ar urma sa se scumpeasca iar cele vechi sa se ieftineasca puternic.

Noi avem o parere rezervata in legatura cu acest subiect, pentru ca trebuie sa asteptam, pe langa publicarea normelor noului program(daca va exista un program nou) si anumite clarificari. De exemplu asteptam guvernantii sa ne explice ce inseamna “locuinta noua”? Incepand cu ce an de constructie, o locuinta este considerata noua si poate fi incadrata in normele programului Noua Casa?

In ceea ce priveste preturile locuintelor, probabil unii dezvoltatori vor incerca sa profite de acest moment si vor fi tentati sa creasca artificial preturile locuintelor noi. De partea cealalta, locuintele vechi la o prima vedere ar fi dezavantajate, iar preturile lor ar trebui sa scada puternic pentru a le face atractive. Anul 2012 insa a fost un an de stabilitate pe piata imobiliara, iar preturile nu au scazut mai mult de 5 %. S-a atins “fundul prapastiei”, iar pentru 2013 o scadere peste acest procent este greu de imaginat.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Părerile cititorilor
2 păreri
  • George

    Ca altfel ai fi luat o casa veche de 40 de ani(1970 sunt majoritatea) pentru care ai fi platit 30 de ani(asta daca nu cumva ramai in imposibilitate de plata la un momentat dat si-ti ia banca tot) si care e posibil sa se darame de veche ce e in 30 ani.
    Problema nu este programul Noua Casa, ci salariile mici din Romania si preturile mari ale caselor crescute artificial si sustinute de oameni(in nevoie disperata) ca tine cu Prima Casa.

  • Jenica Stan

    Buna ziua, toata lumea e preocupata de piata imobiliara,cum o sa evolueze? Dar la cumparatori cine se gandeste? Prin Noua Casa cei cu salarii mici,cum sunt si eu, nu isi mai pot lua o casa,nici veche ,nici noua. Prin vechiul program,impreuna cu sotul meu, obtineam apox. 30.000 de euro. Cu aceasta suma in orasul Buzau,unde locuiesc, puteam achizitiona o locuinta veche, dar acum? Prin niciun alt tip de credit nu mai pot obtine aceasta suma, care, desi, poate parea mica, pt unii ca noi ,bugetari, este enorma.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
10 tendințe pe piața rezidențială – RAPORT Imobiliare.ro

Piața rezidențială din România a fost marcată, în ultima perioadă, de o serie de tendințe care și-au pus amprenta asupra evoluției sale. Putem observa, astfel, un interes în creștere...

citește mai departe
Oferta limitată de locuințe noi, principalul obstacol pe piața din Iași. Aceste zone au cel mai mare potențial pentru dezvoltări imobiliare

Încetinirea ritmului de dezvoltare pe segmentul rezidențial nou a dus la apariția unui dezechilibru pe piața imobiliară din Iași, acesta fiind și cel mai important obstacol identificat pe plan...

citește mai departe
32.000 de locuințe finalizate, în șase luni, în România

În primele șase luni ale acestui an au fost date în folosință, la nivel național, 32.077 de locuințe, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Cele mai multe...

citește mai departe
Akcent City, o investiție de 75 milioane de euro în Bucureștii Noi. Ansamblul va avea circa 800 de locuințe, plus facilități

Lucrările de construcție la proiect sunt programate să înceapă în luna ianuarie a anului viitor. Compania Akcent Development își continuă strategia de investiții pe piața imobiliară din România prin...

citește mai departe
WIN Herăstrău: echilibrul și armonia arhitecturii contemporane, la un pas de cel mai mare parc al Capitalei (P)

La finalizare, ansamblul va fi format din șase clădiri rezidențiale, ce vor însuma aproximativ 300 de apartamente. Visezi la o locuință perfect concepută pentru nevoile tale, în care să...

citește mai departe