Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Octombrie 2010

Nu generalizați, acuzând toți dezvoltatoriiAvem nevoie de cei serioși dintre ei

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 13 Octombrie 2010

Clarificări necesare
Vă rog, permiteţi-mi să clarific ceva: cred cu adevărat că o mare parte (poate chiar  jumatate) din dezvoltatorii de proiecte rezidențiale care sunt activi în ziua de azi pe piața din România, sunt oameni care fie au fost păcăliți in timp ce urmăreau să facă rost foarte uşor de bani sau au dezvoltat intenționat construcţii proaste ca să încaseze bani mai mulţi într-un timp foarte scurt. Dar pe lângă fiecare dezvoltator, de acest gen am întâlnit, de asemenea,  dezvoltatori serioși, profesioniști, cu strategii şi planuri solide. O persoană sau o companie care a încercat să dezvolte ceva bun, cu o calitate respectabilă, într-un mod civilizat, cu scopul de a construi un renume puternic şi să-și facă clienții fericiți la achiziţionarea proprietăților oferite de aceștia.

Din diverse motive oamenii sunt supărați pe dezvoltatorii proiectelor rezidentiale
Azi, observ că marea majoritate a societăţii româneşti este foarte supărata pe dezvoltatori. Aceștia sunt acuzati pentru absolut orice. Oamenii spun că dezvoltatorii:

  • Au construit la o calitate foarte proastă, în scopul de a câştiga mai mulţi bani.
  • Au cumpărat cele mai ieftine materiale posibile, livrând o clădire nouă care este mai mult mai rea decât cele vechi comuniste.
  • Și-au păcălit clienţii în toate modurile posibile.
  • Aveau planuri şi strategii proaste şi când nu au reuşit să vândă au declarat faliment și și-au lăsat clienţii fără proprietăţi și fără plăţile în avans.
  • Nu au acordat atenţie finisajelor din fiecare apartament si zonei din jurul blocului.
  • Au conceput proiecte foarte proaste, în locații greşite, departe de civilizaţie şi de mijloacele de transport, cu o arhitectura și design interior total greşit.
  • (și nu în ultimul rand) Au încercat să vândă la preţuri foarte mari, refuzând să accepte că clienţii lor nu au venituri care să susţină o astfel de investiţie.

Toate acestea și multe altele sunt argumentele oamenilor împotriva dezvoltatorilor. Oamenii însă nu s-au deranjat să verifice care dintre dezvoltatori este serios și care nu. Spun “dezvoltatorii”, iar în această categorie includ pe toată lumea. Nu este corect, dar se întâmplă …

Un mediu bolnav pentru dezvoltatorii serioși
Cu aproximativ 40 zile în urmă, am scris un articol privind “lupta” dintre dezvoltatori, clienți și banci. Puteti citi aici acest articol.

Acest articol a cauzat un val de comentarii şi (mai ales), email-uri în care îmi scriau și se plângeau persoane așa cum a scris și Marian în data de  27.05.2010.

Nu mai bine crapă dezvoltatorii de foame sau de execuție?
“Nu mai bine prima categorie (dezvoltatorii) crapă de foame sau de execuție și face loc unei noi generații de dezvoltatori, care învață din greșelile anilor 2005-2010?
De ce merita si de ce trebuie salvati ei? “

Greşeală majoră cu apartamentele ANL
Cu câteva luni în urmă v-am avertizat cu privire la ce se va întâmpla cu acele proiecte, care vând apartamentele ANL la preţuri foarte mici.  Am scris articolul pe 25.02  şi textul îl puteţi citi aici.

ANL a anunţat că va vinde apartamente cu 407 Euro / mp, in timp ce eu sunt 100%  convins că vor plăti mult mai mulţi bani pentru noile construcţii pe care le vor dezvolta! (De fapt am auzit  despre discuţii și preţuri privind aceste proiecte, dar nu am nici o informaţie oficială pe care să o pot folosi). Acestă sumă “407″ a fost suficientă pentru a-i prezenta pe ceilalți dezvoltatori drept “hotii care vând cu 1.000 Euro”.. Chiar și presa s-a mirat “de ce nu vând cu 400, la fel cum o face ANL?”

Numai oamenii care nu cunosc realitatea din construcţii cred că o pot dezvolta un proiect civilizat nou cu mai puţin de 500 euro / mp
Îmi pare rău, dar trebuie să fiu foarte direct cu dumneavoastră pe această temă. Eu personal nu sunt un expert în construcţii, dar cunoc elementele de bază, plus că am verificat bugetele a sute de proiecte. Nu există nimeni care să poată dezvolta un proiect serios de apartamente cu mai puţin de 500 eur/ mp. Oricine care susține acest lucru vă spune minciuni sau nici măcar nu știe despre ce vorbește. Şi apoi  începem cu toate acele ” teorii conspirative”, care ajung să se încheie prin vorbe ca cele ale cititorului meu și încă multe altele .

Ştiți … Sunt obosit să citesc tot felul de vorbe spuse de oameni care nu cunosc realitatea, și cărora nu le pasă de pagubele pe care le crează. O companie serioasa are o abordare serioasă a muncii, a procedurilor și controalelor de calitate etc Ce vă doriți? Amatori care cred că a construii înseamnă așezarea unei cărămide peste cealaltă? Sau specialişti care ne vor livra produse la un nivel de calitate, care vor îmbunătăţi viaţa oamenilor şi le vor oferi siguranță în viitor?

Vrem doar ce este mai bun, însă fără să plătim
“Vrem doar ce este mai bun dar să plătim minimul posibil” ar putea spune cineva. De acord. Însă dacă această persoană lucrează în sectorul privat oare vă va oferi de asemenea, cele mai bune servicii la cel mai mic preț? Este de asemenea la fel de generos? Sau îşi aminteşte de cuvântul “generos” doar atunci când este vorba despre ceilalti?

Dezvoltatorii au făcut prea multe greşeli, dar încă avem nevoie de ei
Cu excepţia cazului în care vrem  să ne întoarcem la comunism trebuie să acceptăm, faptul că economia va merge mai departe prin intermediul persoanelor si companiilor din sectorul privat care vor investi şi aşteaptă un profit din această activitate. Acest profit ar trebui să fie raportat la activitatea lor, riscurilor pe care și le asumă şi mediului de afaceri în care lucrează.

Dezvoltatorii au făcut sute, mii de greseli. Dar nu toți sunt la fel. Nu toți sunt la fel de răi. Haideți să nu generalizăm în acest sens, deoarece devine periculos. Societatea, are nevoie de ei, avem nevoie de cei serioși dintre ei. La sfărșitul zilei ei vor fi cei care ne vor livra  case mai bune, standarde mai ridicate, o viaţă mai bună.

Urmează:

  • Costul real al unui proiect de dezvoltare
  • Rezultatele proiectuluivănzarea apartamentelor ANL la preț de nimic


Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe