Portretul noii locuințe ideale: încălzire în pardoseală, răcire în tavan, costuri la utilități aproape zero. Cât plătești pentru o astfel de proprietate?

scris de Imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 17 Aprilie 2025, Ultima actualizare: 17 Aprilie 2025

Tot mai mulți români își doresc o locuință care nu doar să arate bine, ci să le și ofere confort, facturi mici și un trai sustenabil. Casele eficiente energetic – adică cele cu consum redus sau chiar zero la utilități – încep să devină un nou standard pe segmentul premium al pieței imobiliare.

O casă performantă din punct de vedere energetic înseamnă mai mult decât pereți bine izolați. Vorbim despre panouri fotovoltaice, pompe de căldură aer-apă și un sistem integrat care reduce dependența de energie convențională. Acest tip de locuință vine și cu tehnologii de ultimă generație: încălzire în pardoseală, răcire prin tavan, ventilație controlată digital și sisteme smart home integrate, de la iluminat la climatizare. 

Costul unei astfel de case pornește de la aproximativ 400.000 de euro și poate ajunge la 850.000 de euro, în funcție de suprafață și dotări. Totuși, tendințele arată că prețurile vor deveni mai accesibile odată cu creșterea cererii. 

 Tinerii cu joburi bune și gadgeturi multe caută case smart 

Clientul tipic pentru o casă eficientă energetic nu este doar cineva cu un venit peste medie, ci și o persoană conectată la noile tehnologii și atentă la sustenabilitate. Vorbim despre familii tinere, cupluri din IT, medicină, arhitectură sau energie, antreprenori și consultanți din marile orașe – în special București-Ilfov, Cluj, Constanța și Timișoara.

Tehnologia smart home devine un element standard, nu un lux. „În viitor, o casă fără elemente smart va fi considerată învechită, așa cum s-a întâmplat în trecut cu locuințele fără centrală proprie”, atrage atenția Sorin Lăpădatu, fondatorul NEXO Group, companie care dezvoltă astfel de case inteligente în România.

Chiar dacă nu ai bani de casă smart, poți face economii inteligente la energie

Casele inteligente sunt cu aproximativ 30% mai scumpe decât cele tradiționale, dar compensează prin confort, economie la facturi și valoare mai mare la revânzare.

Totuși, există câteva trucuri la care putem apela fiecare din noi, indiferent de locuința în care stăm, pentru a reduce din povara facturilor. Un mod simplu și eficient de a reduce consumul este menținerea unei temperaturi constante în locuință, mai ales pe timpul nopții. Setarea termostatului la 20-21°C poate aduce economii de până la 20% la facturile de încălzire și contribuie la un somn mai odihnitor, a explicat auditorul energetic, Sergiu Sârbu, în cadrul webinarului „Întreabă Expertul”, organizat de Imobiliare.ro. 

Un alt aspect esențial îl reprezintă gestionarea apei calde. Urmărește înregistrarea video de mai jos și află ce alte sfaturi le-a oferit expertul celor care au participat la webinar.

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ghid pentru alegerea centralei termice: Tipuri, costuri și reglementări europene – VIDEO

Tot mai mulți români își doresc să aibă o centrală termică proprie în locuință pentru a obține independența față de sistemul de termoficare local, în contextul în care avariile...

citește mai departe
Economii mari cu pași simpli. Cum reduci facturile de energie fără investiții costisitoare? – VIDEO

În cadrul webinarului “Întreabă Expertul” organizat de Imobiliare.ro, Sergiu Sârbu, auditor energetic și administrator Certific.ro, a oferit soluții simple și eficiente pentru reducerea consumului de energie și obținerea unor...

citește mai departe
nZEB între marketing și realitate. Ce trebuie să știi când cumperi o locuință nouă? – VIDEO

Dacă îți cauți în această perioadă o locuință, atunci ai auzit cu siguranță de nZEB. Dar ce înseamnă de fapt acest standard și cât de important este pentru tine...

citește mai departe
Ți-ai pregătit casa de iarnă? Recomandări pentru costuri reduse și eficiență energetică într-un nou webinar “Întreabă expertul”

Sezonul rece ne bate la ușă, deci este momentul potrivit să trecem în revistă toate aspectele care ne pot ajuta iarna aceasta să avem mai mult confort în locuință...

citește mai departe
Combaterea sărăciei energetice și creșterea prețurilor locuințelor vechi, printre posibilele efecte ale unei legi la un pas de promulgare

O propunere legislativă care poate să aibă un impact semnificativ în îmbunătățirea eficienței energetice aferente blocurilor vechi din România și poate micșora diferențele de preț dintre locuințele vechi și...

citește mai departe