Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 Februarie 2018

Prețurile apartamentelor la început de 2018: ieftiniri pe vechi vs scumpiri pe nou!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 12 Februarie 2018

Contrastul între cele două segmente de piață a fost resimțit inclusiv în capitala Transilvaniei, unde locuințele vechi sunt considerabil mai scumpe decât cele noi.

Pe parcursul lui 2017, locuințele din România au continuat să se scumpească (chiar dacă, pe alocuri, au mai avut loc și ușoare scăderi). Trei noi centre regionale au depășit pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament, a atins un nou record de creștere. Cum arată însă lucrurile după prima lună din 2018?

preturile apartamentelor la inceput de 2018 ieftiniri pe vechi vs scumpiri pe nou

În prima lună a acestui an, prețurile medii solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare, atât noi, cât și vechi, au continuat să se majoreze, în mod moderat, atât pe plan național, cât și în (majoritatea) marilor orașe ale țării monitorizate constant de Imobiliare.ro. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a consemnat luna trecută un avans de 0,69% la nivel de țară, de la 1.164 de euro pe metru pătrat util (la finele lui decembrie 2017), până la 1.172 de euro pe metru pătrat util. Important de menționat este însă că tendința de creștere resimțită în ianuarie 2018 a fost susținută în mod exclusiv de segmentul locuințelor nou-construite, întrucât prețurile apartamentelor vechi din marile centre regionale fie au stagnat, fie au consemnat scăderi. Acest fapt este cu atât mai interesant cu cât, de multe ori până acum, apartamentele vechi au fost cele care au „dat tonul” în materie de scumpiri.

București:

În Capitală, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,64% în ianuarie 2018, de la 1.259 la 1.267 de euro pe metru pătrat util. În vreme ce prețul mediu solicitat pentru un apartament vechi s-a menținut constant, la o valoare de 1.187 de euro pe metru pătrat, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au apreciat cu 1,45%, de la 1.306 la 1.325 de euro pe metru pătrat util.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, prețul mediu cerut de vânzători a crescut ușor în prima lună a anului, cu 0,2%, mai exact, de la 1.007 la 1.009 euro pe metru pătrat util. În vreme ce apartamentele vechi din oraș s-au ieftinit cu 0,2% (de la 1.011 la 1.009 euro pe metru pătrat), cele nou-construite s-au scumpit cu 1,51%, ajungând astfel la un nivel de preț similar cu cele dintâi, respectiv 1.009 euro pe metru pătrat util (față de 994 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca:

În capitala Transilvaniei – orașul care a ținut, și în 2017, capul de afiș în materie de scumpiri – evoluția prețurilor a fost, la fel ca în celelalte centre regionale, mult mai temperată la început de an. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 0,41% la nivelul pieței apartamentelor per ansamblu, de la 1.457 la 1.463 de euro pe metru pătrat util. Și aici, însă, locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit, cu 0,46% de data aceasta, de la 1.507 la 1.500 de euro pe metru pătrat util. Semnificativ mai ieftine decât cele vechi, locuințele noi s-au apreciat cu 1,43% în prima lună a acestui an, de la 1.399 la 1.419 euro pe metru pătrat util.

Constanța:

Orașul de la malul mării este singurul dintre cele analizate în care prețul mediu solicitat de vânzători la nivelul pieței per ansamblu s-a diminuat în ianuarie 2018 – este vorba, mai exact, despre o scădere de 0,37%, de la 1.095 la 1.091 de euro pe metru pătrat util. Această evoluție singulară (cel puțin în rândul marilor centre regionale) se explică prin faptul că, în orașul din sud-estul țării, apartamentele vechi au înregistrat, în perioada menționată, cea mai mare marjă de scădere, respectiv 0,92% (de la 1.090 la 1.080 de euro pe metru pătrat util). Locuințele noi, pe de altă parte, s-au scumpit și aici – acestea au consemnat un avans de 1,26%, de la 1.111 la 1.125 de euro pe metru pătrat util.

Iași:

Piața din capitala Moldovei – singurul dintre cele șase mari orașe ale țării care se situa, la finele lui 2017, sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru un apartament – a avut o evoluție interesantă la început de an. Astfel, în Iași a fost consemnată, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai mare marjă de creștere la nivel general: un plus de 1,95%, de la 974 la 993 de euro pe metru pătrat. Interesant este că, în vreme ce prețul mediu solicitat pentru locuințele din blocurile vechi a rămas constant, la 940 de euro pe metru pătrat util, unitățile locative nou-construite s-au apreciat cu 3,22%, de la 994 la 1.026 de euro pe metru pătrat util – depășind astfel, cel puțin pe un segment de piață, pragul „psihologic” mai sus menționat.

Timișoara:

În orașul de pe Bega, pretențiile vânzătorilor de locuințe s-au majorat, per ansamblu, cu 0,61% în ianuarie 2018, de la 1.152 la 1.159 de euro pe metru pătrat util. Interesant este că, în vreme ce apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,35% (de la 1.156 la 1.152 de euro pe metru pătrat util), cele noi au consemnat un avans important, similar cu cel petrecut în Iași – este vorba despre o creștere de 3,06%, de la 1.144 la 1.179 de euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Tec Tec

    Ce trebuia reamintit inca din titlu (pentru superficialii care arunca o privire) este ca acest indice imobiliare.ro este calculat pentru PRET CERUT, nu pentru PRET REAL.

    Apoi, cel putin in Cluj-Napoca sunt puse multe anunturi false cu valori preturi cerute enorme tocmai pentru a ridica valoarea medie a unor asemenea indici, influentand nesustenabil statisticile. Pot oferi zeci de asemenea anunturi la cerere pentru curiosi.

    Dupa cum spunea si arhitectul Clujului, Claudiu Salanță, anul acesta se va sparge bula imobiliara in Cluj-Napoca deoarece cresterea este nesustenabila. Cand ai salarii mai mici decat in Bucuresti si preturi mai mari, ceva scartaie.

    Faptul ca s-a ajuns pe VARFUL CURBEI este evidentiat chiar in acest grafic:
    https://www.imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro/cluj-napoca
    postat chiar de acest site. Si daca am elimina manipularile si am lasa doar anunturile reale, am constata ca preturile sunt deja intr-o scadere.

  • Alex

    Multumesc pentru date!

    As aprecia foarte mult (si cred ca nu sunt singurul) daca in viitor indicele imobiliare.ro ar include si orase precum Craiova sau Oradea. Posibil si in Sibiu piata sa fie destul de dinamica avand in vedere soldul pozitiv al migratiei interne.

    Sau macar un articol cu datele istorice pentru mai multe orase (2015 – 2018).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe