Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Cosmina Popovici a întrebat

Achizitie apartament cu modificari

publicat pe 22 May 2019 in categoria Cumpărători

As vrea sa cumpar un apartament vechi care are clasicile modificari: balcon(logie) inchis, extindere spatiu living cu spatiul balconului (nu s-a mai pus geam si usa inapoi dar nici nu s-a spart partea de jos ), spart debara in bucatarie. Am intrebat daca modificarile s-au facut cu proiect, iar proprietarul a zis ca nu, dar ca nu s-au spart pereti de sustinere. Aici vine interbarea mea: cum ma pot asigura ca apartamentul este in regula, cu actele, ce acte trebuie sa verific si daca e ok argumentul ca se pot face modificari daca nu sunt pereti de sustinere.
Multumesc,

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți
Proprietar a răspuns:
22 May 2019
  • Hategan Attorneys
  • Partener Real Estate
  • Timisoara

Buna ziua,

Conform legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții ("Legea"), și pentru acest tip de lucrări este necesară emiterea unei autorizații (construire/demolare), în baza unui proiect tehnic. În acest caz inteleg ca este vorba despre o demolare. Art. 8. din Lege prevede: Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, parţială sau totală, a construcţiilor şi instalaţiilor aferente construcţiilor, a instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcţii de susţinere a acestora, închiderea de cariere şi exploatări de suprafaţă şi subterane, precum şi a oricăror amenajări se fac numai pe baza autorizaţiei de desfiinţare obţinute în prealabil de la autorităţile prevăzute la art. 4.

Autorizaţia de desfiinţare se emite în aceleaşi condiţii ca şi autorizaţia de construire, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora, potrivit legii, cu excepţiile prevăzute la art. 11.

Printre exceptiile prevazute la art. 11, pentru care nu este nevoie de autorizatie se numara: m) lucrări de compartimentare provizorie nestructurală. Aceste lucrari de compartimentare sunt: a) lucrări de modificare structurală, din care fac parte, în principal, lucrările de consolidare, de supraetajare şi/sau de extindere a construcţiei; si b) lucrări de modificare nestructurală, din care fac parte, în principal, lucrările de amenajări interioare şi recompartimentări uşoare, care nu afectează în mod semnificativ structura de rezistenţă a construcţiei şi pentru care este necesar avizul prealabil al unui proiectant autorizat. Pentru executarea lucrărilor de modificare, cu excepţia lucrărilor de compartimentare provizorii, nestructurale, este necesară emiterea unei autorizaţii de construire în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind calitatea în construcţii.

Avand in vedere ca lucrarile efectuate in apartament nu sunt provizorii (chiar daca sunt nestructurale), este in principiu necesara existenta unui proiect si a unei autorizatii de demolare. Recomand verificarea lucrarilor efectuate, ca de altfel a intregului apartament,, cu un inginer constructor care poate da informatii suplimentare cu privire la modificarile efectuate si a starii imobilului pe care doriti sa il achizitionati..

  • Rating răspuns 2.33/5
  • 9 evaluări
Ionut Stancu a răspuns:
22 May 2019
  • TELESTATE BUSINESS PLATINUM S.R.L
  • Administrator si asociat unic
  • Bucuresti

Buna ziua!

In mod normal, conform Legii 50/1991 actualizata 2018, orice modificare de compartimentare a unei proprietati trebuie sesizata de catre proprietar inainte de operare, departamentului abilitat al Primariei care urmeaza sa elibereze acordul de modificare, insotit ulterior de refacerea schitei cadastrale.
In general, in cazul unor modificari nestructurale precum cele mentionate de dvs, decizia de acordare a unei finantari raman la aprecierea institutiei bancare creditoare, aceasta urmand sa solicite (in urma evaluarii proprietatii) cel putin releveul refacut si atestat prin stampila de un inginer de cadastru si care sa nu fie neaparat transmis in vederea actualizarii la Oficiul de Cadastru.
Din experienta, am sesizat ca banca nu respinge dosarele de creditare ale unui apartament cu modificarile specificate fiind, dealtfel, singurele acceptate.
Faptul ca s-a renuntat la usa si ferestrele balconului, nu constituie modificare.

  • Rating răspuns 3.75/5
  • 4 evaluări