Achizitie teren fara acte de proprietate
publicat pe 7 Oct 2020 in categoria ProprietariBuna ziua.
Doresc sa achizitionez un teren impreuna cu o casa batraneasca. Proprietarul are acte de proprietate, cadastru, doar pe o parte a terenului, mai multe loturi, 1/2 de curte (intravilan) + teren arabil (extravilan).
Pe cealalta suprafata aproximativ identica ( 1/2 curte + livada+ vie+ pasune) detine o chitanta de mana din 1998 incheiata cu titularul titlului de proprietate. In acea chitanta era stipulat ca, ulterior sa se incheie contractul de vanzare-cumparare, insa proprietarul nu a mai ajuns, acesta locuind la sute de km distanta, iar la acea data acesta avand o varsta inaintata (80-90 ani).
Intre timp, proprietarul de la care doresc sa achizitionez, lucreaza suprafetele, plateste impozit la primarie, etc.
Cum poate deveni acesta proprietar pentru a-mi putea vinde aceste suprafete ?
Poate fi invocata uzucapiunea sau posesia tabulara ?
Sau cum altfel pot intra eu in posesia terenului fara documente ?
Proprietarul X, posesor de titlu de proprietate din 2003 (atunci s-a emis) instrainase terenul inca din 1998 printr-o chitanta de mana, celui care doreste sa-mi vanda mie. In acea chitanta se stipuleaza ca urmeaza a se perfecta contractul de V/C, o contravaloare a terenului, sunt 2 martori care au semnat, numai ca nu s-a mai perfectat (din motive necunoscute, proprietarul nu a mai venit, fiind in etate, locuind la 400 km distanta, neavand mostenitori care sa-l aduca, decedand poate… )
Detinatorul (proprietarul actual) utilizeaza terenul anterior inchierii chitantei, proprietarul fiind plecat inca din copilarie din judet, fara a se mai interesa de proprietatea sa, fiind unicul mostenitor al tatalui sau decedat.
Terenul este inscris la APIA, impreuna cu altele in aceeasi situatie, iar in baza rolului se plateste impozit la primarie pe numele detinatorului pe intreaga suprafata.
Daca poate fi invocata, care este Codul care sta la baza actiunii ? Vechiul ? Noul ? Ce fel de uzucapiune, de scurta sau lunga durata ?
Se poate formula o alta actiune pentru a deveni proprietar ? …..Poate notarea posesiei in cartea funciara, desi exista titlu de proprietate pe teren pe numele proprietarului X ?
Astept cu interes raspunsurile dvs.
Va multumesc anticipat.
@ Elena Neacsu: Dupa finalizarea dezlipirii si eliberarea cartii funciare noi, deci dupa ce s-a clarificat situatia juridica a terenului, este necesar sa contactati operatorul / furnizorul de energie electrica din zona.
In mod normal, trebuie solicitat si obtinut un Aviz Tehnic de Racordare (ATR), insa este foarte important sa va consultati cu reprezentantii furnizorului pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la conditiile de eliberare a avizului.
0