Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
50 răspunsuri de la cititori
Stetco Ovidiu a răspuns:
4 mai 2014

Corect si etic ar fi fost sa va adresati primei agentii cu care ati vizionat apartamentul. Nu spun ca este vina celui de-al 2-lea agent insa, dvs. in primul rand trebuia sa stiti ca ei au fost primii care v-au aratat oferta. Era normal ca pretul apartamentului sa scada dupa ceva vreme, practic orice apartament are un pret de lista si un pret de vanzare. Referitor la tacerea celui de-al 2-lea agent in momentul negocierii la fata locului, va pot spune ca el avea o intelegere si cu proprietarul cu privire la comision, adica va reprezenta atat pe dvs cat si pe proprietar, iar daca discutia negocierii comisionului se petrecea de fata cu proprietaru, automat trebuia sa ii negocieze si lui comisionul. Ulterior discutiilor sunt convins ca agentul v-a comunicat ca va discuta cu proprietarul in vederea ofertei facute de dvs. Totusi nu inteleg de ce nu v-au pus sa semnati o conventie de colaborare intre parti niciuna dintre agentii. Probabil nici dvs. nu ati expus toata problema , sau toate aspectele. Ideea este ca daca ati fi semnat cu ambele agentii ati fi platit 2 comisioane, in cazul in care ati fi cumparat.

Normal ca un agent sa isi merite comisionul in situatia data, ar trebui sa va insoteasca si pe parcursul tranzactiei atat la antecontract, sa intervina si la banca pentru dvs(daca colaboreaza cu o banca si daca va poate recomanda o persoana din banca care sa se ocupe de dosar sa mearga mai repede). Inteleg de ce vi se pare comisionul mare. Deoarece v-a prezentat un singur apartament si si acela dvs. il vazuserati deja. Va spun ca exista situatii in care clientilor le sunt prezentate 20 de oferte si nu cumpara nimic. Ce pot spune e ca al 2-lea agent a fost eficient , iar prima agentie probabil ca nu a mai avut ce sa va ofere in bugetul respectiv, la momentul respectiv, conform criteriilor dvs. de cautare si au gresit ca nu v-au mai resunat sa vada starea dvs. (v-ati mai hotarat cu privire la zona, ati ajustat bugetul, etc...)

Trebuie sa platiti, iar in cazul dat va trebui sa alegeti cu sufletul, adica sa platiti agentul/agentia care considerati ca v-a ajutat !

Cu respect,
Ovidiu Stetco