Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
50 răspunsuri de la cititori
L a răspuns:
3 apr. 2014

Laura,

In primul rand nu ar trebui sa-i platesti comisionul "la negru", indiferent de valoarea de care discutam si indiferent de cantitatea/calitatea de munca depusa de agent.

Rolul agentului poate fi simpla intermediere (gasirea imobilului), organizarea intalnirii cu cealalta parte si pana la negocierea contractului pentru una dintre parti. De regula, avand in vedere ca multi agenti iau comision si de la vanzator dar si de la cumparator, ei incearca sa se pastreze intr-o pozitie neutra si sa nu se implice in negociere pentru a evita conflictul de interes. Dar ideea e ca rolul agentului trebuie clarificat de la inceput si nu ulterior cand lucrurile s-au rezolvat si totul ni se pare asa de usor incat nu justifica o anumita plata. Agentii depun o munca, uneori mai mult alteori mai putin, cum le e norocul, dar ei risca si investesc timpul lor in activitea asta in conditiile in care sunt platiti doar daca se incheie o tranzactie.

Oricum, avand in vedere ca deja zarurile au fost aruncate, va trebui sa ai o discutie cu agentul in privinta comisionului si sa ii platesti o suma resonabila practicata pe piata la momentul asta pentru serviciul pe care ti l-a facut. Pentru asta va trebui insa sa iti elibereze chitanta. Daca nu doreste sa iti elibereze chitanta, eu nu asi face nici o plata. Nu ignora faptul ca o chitanta incurajeaza corectitudinea in general, dar ar putea sa iti fie de folos ulterior la o reducere din impozit, ca o cheltuiala asa cum taxele notariale reprezinta o cheltuiala pe care ai avut-o la achizitionarea imobilului.