Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
50 răspunsuri de la cititori
CID a răspuns:
3 apr. 2014

@ Adelina: am sa-ti povestesc ce mi s-a intimplat ieri, cam SF faza, dar se refera tot la caracter. Am mers cu un agent la un apartament si evident ca a trebuit sa semnez "contractul de intermediere/ vizionare/exclusivitate" (fiecare agentie are o expresie favorită, dar in esenta e acelasi lucru); din vorba in vorba imi zice ca daca am memoria slaba si ajung sa vizionez o locatie prin 2 agentii diferite, apoi ma hotarasc sa inchiriez/cumpar acolo, sint obligat sa dau comision la ambele agentii, chit ca eu am semnat 1 singur contract de chirie! Acum vine intrebarea de caracter: cine le da voie agentiilor sa se bage peste portofoliul altora? Cine le da voie proprietarilor sa faca intelegeri cu mai multe agentii? Cum isi inchipuie agentiile ca ar fi vreun client care sa accepte "gangbang"-ul asta financiar?
Am vazut multe adrese zilele astea si e posibil sa ajung in situatia sus-mentionata, cu toata buna-credinta; deja pe net vad aceleasi seturi de poze de la cite un apartament pe n site-uri, unele din partea unor agenti, altele cica de la proprietar. Kakaya caracter?!!