Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
50 răspunsuri de la cititori
AGENTUL "HOT " a răspuns:
31 mart. 2014

pentru becky2444 - Sunt intru totul de acord cu tine!

Pentru toti "saracii" care comenteaza atata pe tema comisionului, cat de curand va veni si ziua cand se va pune la punct legislatia de asa maniera incat toate tranzactiile imobiliare se vor desfasura NUMAI prin intermediul agentiilor imobiliare si toata tranzactia se va realiza in baza unui contract semnat in prealabil inca dinainte de vizionari iar pentru acei proprietari care se cred destepti sa va vad cum veti reactiona cand va veni momentul sa va alegeti o singura agentie care sa va reprezinte si sa va vinda proprietatea , in felul acesta nemai avand posibilitatea sa va jucati cu nervii si rabdarea agentilor si nici cu pretul de vanzare dupa bunul plac - azi un pret , maine un altul. Acest lucru va fi valabil si pentru asa zisii agenti care percep comision "la negru" si care arunca o pata de culoare si asupra agentiilor profesioniste in adevaratul sens al cuvantului.

Pentru DISTINSII cumparatori , deranjati ca trebuie sa plateasca un comision pentru intermedierea tranzactiei , la fel ca si in cazul proprietarilor nu veti mai avea posibilitatea sa va plimbati cu o suta de agentii si eventual sa mergeti la aceasi cu 3-4 agentii diferite in speranta ca veti obtine un pret mai mic de la una fata de al celeilalte si eventual sa aruncati unui agent incepator cateva sute de euro "ca la milogi"ca sa obtineti locatia dorita. Lucru care poate fi catalogatdrept: zgarcenie , lipsa de respect si nesimtire fata de agentul imobiliar care chiar munceste pentru voi din dorinta de va gasi cat mai repede lucatia care sa resprecte intru totul criteriile voastre de selectie si cand v-a gasi-o intr-un timp prea scurt va plangeti ca nu a muncit prea mult, ca nu va aratat jumatate din oras....drept si prin urmare agentul nu merita comisionul!

Speram ca legislatia sa fie pusa la punct cat mai curand vom scpapa de toti nemultumitii si plangaciosii care cred ca prestarea unui serviciu de intermediere imobiliara este gratis pentru cel putin una dintre parti daca nu chiar amandoua.