Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
51 răspunsuri de la cititori
becky2444 a răspuns:
31 mart. 2014

Draga Laura ,in primul rand ar fi trebui sa reapelezi agentia care ti a prezentat apartamentul cu 2 luni in urma deoarece aveai un acord verbal chiar daca nu ati semnat un contract .. In al 2 lea rand urmatoarea agentie pe care ai incurcat o implicand o si care a reusit sa ti propuna "oferta potrivita " ( deci este mai mult decat consulatnta , deplasandu se si la imobil si a intermediat ) , pe care in final , chiar recomandata fiind , NU vrei S o platesti ?
Acea agentie ti a prestat un serviciu de INTERMEDIERE NU REPREZENTARE iar in aceasta situatie comisionul este de min 2 % + tva . Dac ar fi reprezentare ar fi de min 3 % + tva .. Avnad in vedere ca pui la indoial munca unui agent s epoate aplica in acelasi mod teoria ta si se poate spune ca Notarul incaseaza doar stand la un birou si redacteaza ( copiaza din dif acte - istoric ) un document isi aplica niste taxe ... mai departe d l doctor sta in fata unui computer mai nou si iti scrie o reteta etc
ar trebui sa i platim doar pe zugravi si pe maturatori ?
! !