Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
50 răspunsuri de la cititori
George F. a răspuns:
28 mart. 2014

@AGENTUL "HOT"

A fi agent imobiliar, nu inseamna sa cumperi un soft, un acces, cu ajutorul caruia ti se pune la dispozitie , zilnic, o baza de date cu toate anunturile proprietarilor.
Voi, agentii ,preluati anunturile si le repostati.

Daca iau acum de pe acest site 10 anunturi, de la agentii,la 9 voi primi un raspuns de genul, nu stiu cum arata apartamentul,cum e scara sau cum sunt imprejurimile pentru ca inca nu am ajuns sa il vad. Sa nu mai vorbesc despre informatii legate de acte.

Cum poti sa intermediezi o tranzactie, cand tu habar nu ai despre ce este vorba?

Cum te poti numi agent imobiliar, cand 90% dintre agenti sunt doar operatori calculator , care posteaza anunturi online si call-center-i, care efectiv agreseaza proprietarul cu telefoane?

Caut de 3 luni un apartament si in zonele Militari si Crangasi, am dat numai de agenti de genul descris mai sus.Tot ce am descris , este din propria experienta.

Oamenii nu sunt furiosi ca dau 800, 1000 sau 2000 de euro, sunt furiosi pentru ca ii dau unui om care nu ii merita.Sunt furiosi pentru ca nu li se ofera posibilitatea de a alege sa cumpere un apartament direct de la proprietar sau prin agentie, pentru ca absolut toate siturile de profil sunt poluate de anunturi repostate de agentii, pana se pierde urma anuntului original al propietarului.

Invatati sa meritati acesti bani si veti observa ca oamenii apreciaza profesionistii, surprinzator, chiar si in Romania.

Daca sunteti unul dintre putinii, care nu se regaseste, in ce am scris mai sus, as colabora cu cea mai mare placere.
Chiar imi doresc sa cunosc un agent imobiliar, in adevaratul sens al cuvantului.

George.