Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Bernard a întrebat

Care este comisionul pe care l-ai plati unei agentii imobiliare?

publicat pe 10 Feb 2014 in categoria Cumpărători

Avand in vedere ca de fiecare data se declanseaza un razboi cand vine vorba de plata comisionului de intermediere catre agentiile imobiliare as dori sa stiu, in opinia dvs de cumparatori, care este suma/procentul pe care ati fi dispus sa-l platiti pentru cel care va gaseste casa fara sa aveti nici o remuscare sau intrebari suplimentare?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 96 răspunsuri de la cititori
Necula Marin a răspuns:
11 Jul 2017

Stiu ca acel comision reprezinte prețul serviciilor făcute de agenție pentru vânzător, care le-a cerut ajutorul, dar eu nu i-am angajat sa imi intermedieze nimic; vanzatorul i-a angajat sa ii publice oferta de vanzare si sa ii gaseasca cumparatori. Înțeleg sa plătesc un astfel de comision daca eu ma duceam la ei si ii angajam sa imi caute si sa imi prezinte o lista de oferte conform unor criterii alese de mine, sa imi negocieze un pret bun etc. Din partea mea, eu am fost cel care a depus eforturile pentru gasirea unui imobil de cumpărat; eu am cautat anunturi; eu i-am contactat pe ei și astfel i-am ajutat să-și îndeplinească angajamentele luate fata de vânzător. Cumparatorul poate cere agentiei sa-l ajute cu intocmirea actelor, DUPA efectuarea tranzactiei, caz in care cumparatorul va plati un comision stabilit de comun acord, care sa reprezinte serviciile facute de agentie pentru cumparator, dar asta numai daca cumparatorul doreste sa beneficieze de acele servicii. Daca nu doreste, atunci agentia va primi doar o suma de bani din partea vanzatorului, intrucat doar pentru vanzator a prestat sevicii. Dar nu este legal sa fortezi acceptarea unui serviciu, punandu-l conditie pentru o tranzactie. Iată ce spune legea nr. 296/2004, republicat 2008 -Codul Consumului ;art. 10 - „Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs, de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs.”
Ca sa rezum, acest comision pe care il cere agentia pentru intermediere nu ar trebui platit doar de cel care angajeaza agentia sa ii intermedieze o afacere? Nu e acelasi lucru cu adaosul comercial pe care un distribuitor il percepe, pe langa pretul producatorului, pentru ca depune eforturi sa vanda in numele acestuia din urma? Eforturile sunt: spatiu de desfacere, reclama etc. In aceeasi logica, ar fi ok ca un magazin sa imi ceara sa semnez contract de intermediere si sa platesc 3% din pretul produsului, daca vreau sa cumpar de la ei!!!
Cred ca mai corect este ca acel comision sa fie inclus in pretul de vanzare afisat, urmand ca vanzatorul sa achite acel comision, agentiei care l-a ajutat sa-si vanda imobilul. Astfel, probabil tranzactiile s-ar face mult mai repede.

Raporteaza

0