Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Iulian Boia a întrebat

Închiriere – e suficientă Declarația Unică?

publicat pe 17 Mar 2020 in categoria Proprietari

Aș dori o clarificare în legătură cu procedura ce trebuie parcursă după încheiere contractului de închiriere. În 2020 e suficient să depunem Declarația unică la ANAF sau mai trebuie depus contractul de închiriere la primărie sau finanțe publice locale?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
Christian Tudorache a răspuns:
17 Mar 2020
  • Kastel Property Management (Kastel Estate)
  • Broker Imobiliar
  • Bucuresti

Buna ziua,

Persoanele fizice care efectueaza venituri din activitati independente, inclusiv chirii, au obligatia intocmirii declaratiei unice. Declaratia unica este suficienta, cu mentiunea ca toate contractele de inchiriere pe care le aveti active sau veniturile din alte activitati independente sa fie trecute in aceiasi declaratie.
Totusi, legislatia actuala are o scapare de procedura. Fiscal, declaratia unica este suficienta, insa contractul de inchiriere are titlu executoriu in relatia proprietar-chirias doar cand este inregistrat la ANAF (stampila). Practic, desi fiscal indepliniti cerintele, in situatia in care aveti nevoie de executarea directa a contractului, trebuie sa aveti stampila. Este o scapare legislativa care lasa loc de interpretari si poate fi clarificata in instanta. Pentru orice eventualitate, in momentul inregistrarii declaratiei unice, arhivati recipisa depunerii declaratiei din contul spv.

Nu ezitati sa reveniti cu intrebari in cazul in care aveti neclaritati.

Va multumim pentru increderea acordata,
Christian Tudorache - Kastel Estate

  • Rating răspuns 5/5
  • 3 evaluări