Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
cristina a întrebat

Modificare metoda de calcul Robor – Mai 2019

publicat pe 28 mai 2019 in categoria Cumpărători

Bună ziua,

La inceputul lunii aprilie am aplicat pentru aprobarea unui credit "Prima casă".
Am primit aprobarea de către bancă, dupa care am încheiat un antecontract cu vânzatorul, unde am achitat un avans de 5% din valoarea imobilului.
După aprobarea şi de către FNG, aflu că s-a modificat metoda de calcul a indicelui de referință şi că această modificare se aplică începand cu data de 02.05.2019.
Reprezentantul băncii îmi spune că atunci când voi semna contractul va trebui să facem şi un act adițional legat de această schimbare.
Aşadar, vin cu următoarele întrebări:
Dacă eu am primit o oferta cu metoda de calcul a dobânzii ce era aplicată înainte de 02.05.2019, în baza căreia am dat un avans şi am încheiat un contract, de ce sunt obligată să accept acel act adițional de modificare a contractului?
Şi dacă nu îl accept, nu pentru că eu m-am răzgândit ci pentru că s-a schimbat legislația, cum pot recupera toate cheltuielile de pâna acum? Cine este răspunzator pentru această situație creată?
Cum credeți că ar trebui şi aş putea să procedez mai departe în condițiile în care eu aş vrea creditul dar cu metoda de calcul a dobânzii ce mi-a fost prezentată de la început.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 1 răspuns de la cititori
Nicolae Varga a răspuns:
28 mai 2019
  • Andor & Varga Real Estate
  • Broker imobiliar
  • Satu Mare

Buna ziua. Nu veti putea recupera avansul ce ati dat la semnarea antecontractului de la banca ci de la vanzator cu care ati facut contractul. In 99% din cazuri ce am intalnit eu antecontractele clientiilor cu prima casa erau facute in asa fel incat clientul sa primeasca inapoi avansul daca din vina bancii nu puteti finaliza tranzactia proprietatii, va recomand sa consultati notarul unde ati facut contractul. Ce priveste costurile bancare ce ati platit pana acuma, analize dosar si evaluare, va recomand sa revizuiti contractul de credit. Poate sa fie un argument ca banca trebuia sa va semnaleze din timp schimbarile din 02 Mai si daca nu a facut asta in scris ,iar creditul astfel a devenit mai scump decat cel din oferta, atunci dupa parerea mea aveti baza legala sa cereti restituirea costurilor ce ati platit lor.

  • Rating răspuns 5/5
  • 1 evaluări