Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
cristina a întrebat

Modificare metoda de calcul Robor – Mai 2019

publicat pe 28 May 2019 in categoria Cumpărători

Bună ziua,

La inceputul lunii aprilie am aplicat pentru aprobarea unui credit "Prima casă".
Am primit aprobarea de către bancă, dupa care am încheiat un antecontract cu vânzatorul, unde am achitat un avans de 5% din valoarea imobilului.
După aprobarea şi de către FNG, aflu că s-a modificat metoda de calcul a indicelui de referință şi că această modificare se aplică începand cu data de 02.05.2019.
Reprezentantul băncii îmi spune că atunci când voi semna contractul va trebui să facem şi un act adițional legat de această schimbare.
Aşadar, vin cu următoarele întrebări:
Dacă eu am primit o oferta cu metoda de calcul a dobânzii ce era aplicată înainte de 02.05.2019, în baza căreia am dat un avans şi am încheiat un contract, de ce sunt obligată să accept acel act adițional de modificare a contractului?
Şi dacă nu îl accept, nu pentru că eu m-am răzgândit ci pentru că s-a schimbat legislația, cum pot recupera toate cheltuielile de pâna acum? Cine este răspunzator pentru această situație creată?
Cum credeți că ar trebui şi aş putea să procedez mai departe în condițiile în care eu aş vrea creditul dar cu metoda de calcul a dobânzii ce mi-a fost prezentată de la început.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
31 May 2019
  • imobiliare.ro

In primul mesaj incercam sa va incurajam sa discutati cu banca si sa va prezentati nemultumirile. Reprezentantii bancii sunt cei mai in masura sa va prezinte avantajele si dezvantajele noii formule de calcul (oficial, ordonanta are un caracter de protectie al debitorilor ). Daca, dupa ce obtineti o informare completa, sunt aspecte care va nemultumesc, puteti incerca sa negociati alte beneficii care sa mai compenseze din ceea ce dumneavoastra considerati a fi prejudiciu: pachetul de asigurari obligatorii, taxele de administrare, alte produse de creditare etc.

Nu suntem in masura sa comunicam o parere avizata despre noua lege, insa am identificat cateva articole interesante, legate de acest subiect:

https://www.economica.net/robor-nou-calcul-robor-metoda-calcul-rate-credite-2019-oug-114-robor-2019_166797.html

https://www.bursa.ro/analistul-economic-dragos-cabat-calculata-cu-formula-fara-robor-rata-la-credite-va-fi-mai-volatila-21597631

https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/239732/care-este-noua-formula-de-calcul-pentru-dobanzile-la-creditele-in-lei.html#gref

Raporteaza

0